Paradajky znižujú riziko mozgovej príhody

ČTK | 10.10.2012 06:00
paradajky - muž konzumuje zeleninu Foto:
Paradajky v jedálnom lístku môžu pomôcť predchádzať mozgovej príhode.
Konzumáciou paradajok, ktoré sú bohaté na mocný antioxidant lykopén, možno vraj výrazne znížiť riziko mozgovej príhody.

Tvrdia to fínski vedci, ktorí dvanásť rokov sledovali skupinu viac ako tisíc starších mužov. V štúdii uverejnenej v odbornom časopise Neurology sa uvádza, že u ľudí s najvyšším obsahom lykopénu v krvi hrozilo o 55 percent menšie riziko mozgovej príhody než u tých, ktorí mali najmenší obsah tohto antioxidantu.

Počas dvanástich rokov štúdie postihla zo sledovaných 1031 mužov mozgová príhoda 67 z nich. Jedenásť prípadov bolo v skupine 259 mužov s najvyšším obsahom lykopénu v krvi, zatiaľ čo v rovnako početnej skupine mužov s najnižším obsahom tohto antioxidantu bolo 25 prípadov mozgovej príhody.

Výsledky sú podľa vedcov o to viac dôkaznejšie, že sa brali do úvahy len mozgové príhody vyvolané krvnou zrazeninou, a nie krvácaním.

„Štúdia potvrdzuje oprávnenosť jedálnička bohatého na ovocie a zeleninu pre zníženie rizika cievnych príhod,“ povedal hlavný autor štúdie Jouni Karppi z fínskej univerzity.

Autori štúdie skúmali aj obsah ďalších antioxidantov – alfa-karoténu, beta karoténu, alfa-tokoferolu (forma vitamínu E) a vitamínu A (retinol) v krvi a nenašli bez ohľadu na ich obsah v tele žiadnu spojitosť so znížením rizika mozgovej príhody.