Chcete sa navždy zbaviť kofeínového návyku? Tu je návod

Dana Bischof | 23.10.2012 07:00
káva - pitie kávy - aróma kávy - žena s kávou Foto:
Prvé dni bez kofeínu budú pravdaže náročné.
Ak to s kofeínom preháňame, je škodlivý. Predsa len, ide o návykovú drogu, ktorú nepotrebuje napríklad tehotná žena. V jej prípade je motivácia silná a kofeínu sa zbaví ľahko. (Podobne ako aj nikotínu - veľa tehotných žien prestane fajčiť práve vďaka silnej motivácii).

Prvým krokom, ktorý vás čaká a ak ho zanedbáte, zrejme zlyháte, je nájsť spomínanú motiváciu. Mala by byť silná. Žena, ktorá nečaká bábätko, alebo muž, si ju musí nájsť inde. Motiváciou môže byť aj zdravie (evidentne vám škodí, na únavu už nezaberá, naopak, cítite sa vyčerpane a podobne). Akou-takou motiváciou môžu byť aj peniaze (v prípade nikotínu takáto motivácia zaberá, v prípade kofeínu však oveľa menej). Káva totiž čosi aj stojí a človek, ktorý jej pije denne množstvo, siahne „hlbšie do vrecka“.

Druhý krok: Odpovedzte si na otázku, prečo kávu pijete. Potrebujete ju k životu? Neviete si bez nej predstaviť život? Je to váš odstraňovač únavy, jej lahodná chuť alebo denný rituál? Je jedno, aká bude odpoveď, v každom prípade môžete svoje kofeínové dávky nahradiť niečím iným. Kávu stačí nahradiť čajom alebo bezkofeínovým nápojom, ktorý bude kávu pripomínať najviac. Podstatné je, aby bol tiež teplý. Nápoj máte dovolené piť z rovnakej, vašej obľúbenej šáločky.

Tretí krok: Pite viac tekutín. Účinkujú podobne ako pri chudnutí. Kto je hladný, mal by sa napiť. To isté môžete spraviť aj v prípade, že máte na kávu chuť. Zažeňte ju vodou, minerálkou alebo ovocnou šťavou. Po čase sa budete cítiť ešte sviežejšie.

Štvrtý krok: V prípade, že kávu pijete preto, že je to váš odskúšaný a účinný odstraňovač únavy, vyskúšajte aj ďalšie. Únavu totiž dobre odstraňuje aj vyvážené jedlo (poskladané z bielkovín a sacharidov) alebo pohyb (plávanie, tanec, sex).

Prvé dni bez kofeínu budú pravdaže náročné. Človek sa môže cítiť unavený, podráždený, letargický, trápiť ho môžu alebo budú veľké či menšie bolesti hlavy. Je to iba príznak škodlivého návyku, ktorého sa jednoznačne potrebujete zbaviť. Ak nepatríte k tým, čo majú dobré skúsenosti s odvykaním štýlom „a dosť“, odvykajte si postupne – znižujte svoju dennú dávku. (Podobne sa dá odvyknúť aj od sladenia – človek, ktorý si čaj či kávu sladil troma lyžičkami cukru, bude túto dávku postupne minimalizovať).

Svoju odvykaciu kúru lepšie a zdravšie zvládnete v prípade, ak sa počas nej budete zdravo stravovať (jesť päťkrát denne, malé porcie). A opäť: veľa sa hýbte! Ak je to možné, uprednostnite pohyb na čerstvom vzduchu. Celý proces vnímajte ako „očistenie tela“ od škodlivín.