Jeden spôsob prípravy zemiakov škodí viac, ako sme si mysleli – riziko cukrovky pri ňom stúpa o 20 percent

V štúdii, ktorá sledovala stravovacie návyky viac ako 205 000 dospelých počas niekoľkých desaťročí, bolo zistené, že konzumácia troch porcií zemiakových hranolčekov týždenne zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu o 20%. Konzumácia pečených, varených zemiakov či zemiakovej kaše však nebola významne spojená so zvýšeným rizikom. Výmena akéhokoľvek typu zemiakov za celozrnné produkty podľa výpočtov znižuje riziko cukrovky.
„Naša štúdia prináša hlbší a komplexnejší pohľad – rozlišujeme medzi rôznymi typmi zemiakov, sledujeme stravovanie počas desaťročí a skúmame, aký vplyv má výmena zemiakov za iné potraviny,“ povedal hlavný autor štúdie Seyed Mohammad Mousavi, postdoktorandský výskumný pracovník na Katedre výživy.

„Nejde len o otázku, či sú zemiaky dobré alebo zlé, ale ako sú pripravené a čím ich môžeme nahradiť,“ doplnil.
Štúdia pod vedením Harvard T.H. Chan School of Public Health prináša doteraz najkomplexnejšie zistenia o súvislosti medzi zemiakmi a rizikom cukrovky 2. typu. Predchádzajúce výskumy nehodnotili vplyv nahradenia zemiakov inými potravinami. Podľa výskumníkov môžu tieto zistenia pomôcť jednotlivcom pri zdravšom rozhodovaní o jedle a tvorcom národných výživových odporúčaní pri ich aktualizácii.Podľa tohto výskumu boli hranolčeky spojené so zvýšeným rizikom vzniku cukrovky 2. typu, zatiaľ čo iné formy zemiakov – ako pečené, varené alebo kaša – toto riziko významne nezvyšovali. Štúdia zároveň ukazuje, že výmena zemiakov za celozrnné produkty môže riziko cukrovky znížiť.

Štúdia bola zverejnená 30. júla v odbornom časopise The BMJ.
Vedci analyzovali stravu a výskyt cukrovky u 205 107 mužov a žien zapojených do štúdií Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II a Health Professionals Follow-up Study. Počas viac než 30 rokov účastníci pravidelne vypĺňali dotazníky o stravovaní, kde uvádzali frekvenciu konzumácie rôznych potravín – vrátane hranolčekov, pečených, varených zemiakov či zemiakovej kaše a celozrnných produktov. Tiež uvádzali nové diagnózy vrátane cukrovky 2. typu a iné zdravotné, životné a demografické údaje, ktoré boli zohľadnené v analýze. Počas sledovania oznámilo 22 299 účastníkov výskyt cukrovky 2. typu.
Zistenia ukázali, že tri porcie hranolčekov týždenne zvyšujú riziko vzniku cukrovky o 20 %. Pečené, varené zemiaky a kaša nemali významný vplyv na riziko cukrovky. Vedci však vypočítali, že výmena týchto foriem zemiakov za celozrnné potraviny (napr. celozrnné cestoviny alebo chlieb) by mohla znížiť riziko o 4 %. Nahradenie hranoliek celozrnnými produktmi by mohlo riziko znížiť až o 19 %. Dokonca aj výmena rafinovaných obilnín za hranolky bola spojená so znížením rizika cukrovky.

Vedci doplnili svoju štúdiu o meta-analytický prístup na odhad dopadov výmeny zemiakov za celozrnné produkty, pričom použili dáta z predchádzajúcich kohortových štúdií. Vykonali dve samostatné meta-analýzy: jednu so zameraním na príjem zemiakov (13 kohort) a druhú na príjem celozrnných produktov (11 kohort). Tieto štúdie spolu zahŕňali viac ako 500 000 účastníkov a 43 000 prípadov cukrovky na štyroch kontinentoch. Výsledky boli v súlade s novými zisteniami.
„Z pohľadu verejného zdravia je odkaz jednoduchý a silný: malé zmeny v každodennej strave môžu mať významný dopad na riziko cukrovky 2. typu. Obmedzenie zemiakov – najmä hranolčekov – a preferovanie celozrnných zdrojov sacharidov môže pomôcť znížiť riziko cukrovky v celej populácii,“ povedal spoluautor Walter Willett, profesor epidemiológie a výživy.
„Naše zistenia zároveň poukazujú na to, že pri tvorbe výživových odporúčaní je potrebné ísť ďalej než len na úroveň širokých kategórií potravín – záleží aj na tom, ako sú pripravené a čím ich nahrádzame. Nie všetky sacharidy – a ani nie všetky zemiaky – sú rovnaké, a toto rozlišovanie je kľúčové,“ podčiarkol vedec.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ