Meditácie a vizualizácie pomáhajú zbaviť sa strachu

Jedným zo spôsobov, ako si mnohí ľudia zbytočne privodia do života stres, ktorý v konečnom dôsledku ovplyvňuje duševné zdravie, ktoré je napokon spúšťačom mnohých životu ohrozujúcich ochorení, je strach.

23.12.2012 08:00
autogénny tréning - meditácia - pokoj -  Foto:
Meditácia môže pomôcť pri prekonávaní vnútornho strachu.
debata (3)

Bojíme sa o všetko. Či budeme mať dostatočne veľa peňazí, či neprídeme o prácu, bojíme sa, aby sa niečo nestalo našim deťom a tiež, že nás opustí milovaná osoba.

Zbaviť strachu sa dá. Podobne, ako odporúčajú psychológovia zbaviť sa napätia, ktoré s ním súvisí, alebo cvičiť myseľ, ktorú prirovnávajú k svalu. S tým tiež treba cvičiť. Inak ochabne. Na to, aby sme sa prestali báť, potrebujeme uvoľniť stres. Zbaviť sa negatívnych myšlienok, že partner sa s nami nudí, vymení nás za mladšiu adeptku alebo že nás prestane jedného dňa milovať. A ten deň je za dverami. Platí isté pravidlo: Čím viac na to myslíme, tým viac si to priťahujeme do života.

Psychológovia sa zhodujú na tom, že strach z toho, že nás opustí osoba, ktorú milujeme, môže človeka dokonca zmeniť. Práve z tohto silného negatívneho pocitu sa totiž rodia agresívni, podozrievaví a dokonca aj násilnícki ľudia.

Z takejto prekliatej situácie existuje východisko. Prestať na chvíľu kontrolovať vzťah. Jednoducho, dopriať si voľnosť a nechať veciam voľný priebeh. Hoci si vtedy paranoidný človek myslí, že o daného človeka príde, opak býva spravidla pravdou. A keď človek hľadá šťastie v láske, potrebuje „uvoľniť zovretie“.

Je jedno vizualizačné cvičenie, ktoré spolu s meditáciami pomáha zbaviť sa skutočného veľkého stresu a strachu, napríklad o vzťah. Treba si predstaviť mincu, znázorňujúcu vzťah. Ak ju zovrieme v dlani a nasmerujeme prstami nadol, musíme ju držať, stískať, inak by padla na zem.

Ak však naopak otočíme dlaň prstami nahor, pokojne ich môžeme rozprestrieť. Padnúť na zem má minca v takej pozícii minimálne šance. Počas tohto cvičenia by mal nastať v duši človeka, ktorý má strach, pokoj.

3 debata chyba