Naplánujte si jarnú očistu organizmu

Zima sa končí o niekoľko dní a práve nadchádzajúca jar je ideálne obdobie na detoxikačnú kúru. Očistíte tak organizmus, prospejete pokožke, získate energiu a navyše aj schudnete.

08.03.2008 19:45
očista - ovocie - diéta - životospráva Foto:
debata

Detoxikácia je činnosť, pri ktorej zbavujeme telo škodlivých látok, ktoré naň môžu pôsobiť až toxicky. Prečo je však očista organizmu taká dôležitá práve v týchto dňoch? Hlavným dôvodom je stravovanie v zime. V zimných mesiacoch sa napchávame všetkým možným. Na stole sa nám neobjavujú ľahké zeleninové a ovocné šalátiky, ale obedujeme a večeriame vyprážané jedlá, údeniny, cestoviny s ťažkými smotanovými omáčkami a podobné pochúťky. Problém však spočíva v tom, že práve tieto jedlá sa ťažko trávia, môžu spôsobovať bolesti hlavy, zápchu, problémy s pokožkou a cítime sa z nich unavené. Riešenie predstavuje už spomínaná detoxikácia.

Pôvodcovia zla
Za všetky uvedené problémy môžu toxíny, teda jedy, ktorých sa treba urýchlene zbaviť. Nájdeme ich všade – vo vzduchu, v potravinách aj v našom tele. Za ich prítomnosť v tele „vďačíme“ najmä stresu, znečistenému životnému prostrediu a nevhodnému jedlu. Toxíny môžu byť zvyšky cukrov, tukov, liekov, škodlivých látok z ovzdušia, ktoré sa v tele rozkladajú. Telo síce má schopnosť očisťovať sa samo, ale ak je v tele škodlivín priveľa, čistiace orgány ako pečeň, ľadviny alebo pľúca to nezvládajú a musíme im pomôcť. Ako poznáte, že ich máte v tele priveľa? No práve nástupom bolestí hlavy, zápchou, škaredou pleťou, nevoľnosťami, ale aj zlým spánkom.

Očistné dni
Telo možno po zime zbaviť toxínov očistnou kúrou trvajúcou týždeň. Detoxikačný proces by sme si však mali naordinovať vždy vtedy, ak na sebe spozorujeme, že niečo nie je v poriadku, alebo máme za sebou zopár dní veľmi nestriedmeho jedenia a pitia alkoholu. Vtedy však postačí aj jeden či dva dni trvajúca kúra, nemusí trvať celý týždeň. V každom prípade však nesmieme zabúdať, že počas detoxikačnej kúry sa treba vyhýbať jedlám z rýchleho občerstvenia, alkoholu, cigaretám  a, naopak, dopriať si pobyt na čerstvom vzduchu, veľa ovocia a zeleniny.

Detoxikačný plán na týždeň
Pondelok:
Raňajky: citrónová šťava zriedená s vodou, jeden celozrnný rožok, lyžička medu, dve lyžice netučného tvarohu, zelený čaj
Obed: grapefruitová šťava, brokolica dusená na pare, ryba dusená na pare, dresing z bieleho jogurtu a pol lyžičky horčice 
Olovrant: ovocie jeden kus, zelený čaj
Večera: šalát z tofu a artičoky, jeden pečený zemiak, jeden biely jogurt, hruška, bylinkový čaj

Utorok:
Raňajky: dve lyžice tvarohu, päť lyžíc ovsených vločiek, hrozno, zelený čaj
Obed: kuracie prsia na prírodno, dusená cuketa, uhorkový šalát s bielym jogurtom, jedno jablko
Olovrant: zelený čaj, jeden kus ovocia
Večera: listový šalát s vareným vajíčkom, banán, kivi, bylinkový čaj

Streda:
Raňajky: dva plátky celozrnného chleba, jogurt, med, jahody, bylinkový čaj
Obed: morčacie prsia so zeleninovým šalátom, dusené zelené fazuľky, jeden biely jogurt, hrozno, bylinkový čaj
Olovrant: zelený čaj, jeden kus ovocia
Večera: brokolicový šalát so syrom, tvarohom a kúskami ananásu, bylinkový čaj

Štvrtok:
Raňajky: päť lyžíc müsli, jeden netučný tvaroh, kivi, bylinkový čaj
Obed: šošovicový šalát s vareným vajíčkom, dusený špenát, jablko, ovocná šťava
Olovrant: zelený čaj, jeden kus ovocia
Večera: hrášková polievka, tvarohová nátierka s kúskami zelenej papriky, jedno celozrnné pečivo, bylinkový čaj

Piatok:
Raňajky: ovsené vločky, biely jogurt, bylinkový čaj
Obed: dusená ryba, dusená zelenina, biely jogurt, jablko, zelený čaj
Olovrant: zelený čaj, jeden kus ovocia
Večera: sójové klíčky v šalátovom náleve so zapečeným karfiolom, broskyňa, bylinkový čaj

Sobota:
Raňajky: dva plátky celozrnného chleba, 5 lyžíc tvarohu, lyžička medu, zelený čaj
Obed: jeden plátok lososa so šalátom z kapusty a zeleru, jablko, biely jogurt
Olovrant: zelený čaj, ovocie jeden kus 
Večera: zeleninová polievka podľa vlastného výberu, jeden tvaroh, jablko, bylinkový čaj

Nedeľa:
Raňajky šalát z jabĺk a hrozna, obilninové lupienky, bylinkový čaj
Obed: avokádo s morskými plodmi, celozrnný chlieb, jeden jogurt, banán  s medom
Olovrant: zelený čaj, ovocie jeden kus
Večera: grilované kuracie prsia, šalát z kyslej kapusty a jabĺk, jeden tvaroh, bylinkový čaj

Očistné tipy
//Jednodňová diéta
//Cítite sa nafúknutá a nič nevládzete? Vyskúšajte jednodňovú diétu. Doma, ničím nerušená, začnite deň pohárom vody s citrónovou šťavou. Na raňajky si dajte ovocie  s vitamínom C, najlepšie pomaranč, a biely jogurt. Hneď nato vypite šálku zeleného čaju. Na desiatu vypite pohár prírodnej citrónovej šťavy. Pripravte si diétny obed.

Zeleninovú polievku si uvarte z kapusty a mrkvy. Nachystajte si tanier varenej zeleniny, ktorú pokvapkáte olivovým olejom. Ako dezert si môžete dopriať jeden grapefruit. Večera by sa mala skladať zo zeleninovej polievky  a zeleninového šalátu. Vyskúšajte klasický zelený šalát doplniť cherry paradajkami a sójovými klíčkami. K šalátu jedzte netučný tvaroh vymiešaný s bylinkami a horčicou. Zapite čistiacim čajom z lekárne.

Odľahčiť sa však neznamená hladovať. Hladovanie trvajúce viac ako dvadsaťštyri hodín už poškodzuje organizmus. Telo nedostáva potrebné látky ako proteíny, cukry a podobne, čoho následkom prichádza únava. Ak máte pocit, že chudnete, nie je to pravda. Ak nejete, iba strácate z tela vodu a poškodzujete svaly. Len čo začnete znova jesť, začnete aj rýchlo preberať. Nezabudnite teda, že len napríklad proteínov telo potrebuje denne aspoň šesťdesiat gramov. Dávajte ich telu najmä v podobe hydinového mäsa, rýb, sójových klíčkov.

Spriateľte sa so zeleninou
Jedzte veľa zeleniny. Spomedzi všetkých potravín má najlepšie detoxikačné účinky. Zelenina je totiž močopudná, má čistiace účinky a podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva. Navyše nemá takmer nijaké kalórie, hlad však zahnať dokáže. Jesť ju môžete surovú, varenú, ochutenú, v polievke, v šalátoch, piť zeleninové šťavy. Uprednostňujte, ak je to možné, čerstvú zeleninu a kvalitnú mrazenú zeleninu.

Zelenina, ktorá sa jesť oplatí
Čierny koreň: podporuje vylučovanie žlče. Nakrájajte ho na kúsky a jemne posoľte. Podobné účinky má aj artičoka.
Fenikel: má výborné čistiace vlastnosti, pôsobí proti nadúvaniu. Uvarte ho v pare, môžete jemne posoliť.
Pór: má močopudné a detoxikačné účinky. Stačí ho uvariť v malom množstve slanej vody. Zelenú časť nevyhadzujte, tá je dokonca bohatšia na minerály, vitamíny a vlákninu ako biela časť. Jedzte ho ešte teplý. Vývar ochuťte citrónovou šťavou a vypite.
Špenát: táto zelenina skvele čistí pečeň. Pripravte si ho podusený na kvapke olivového oleja alebo ho len tak skúste uvariť na pare.
Trávenie podporujú aj zelené šalátové listy z rôznych druhov šalátov, čakanka.

Nedajte dopustiť na polievky
Jesť ich môžete vždy, nielen počas detoxikačnej kúry. Polievky zasýtia, majú veľa vitamínov a vlákniny. Ponúkame recepty na niekoľko menej tradičných, ktorými si môžete spestriť jedálny lístok.
Základom väčšiny z nich je netučný vývar. Pripravte si ho z kuracieho alebo hovädzieho mäsa. Keď vychladne, usadený tuk pozbierajte z vývaru dolu lyžičkou. Polievky pripravujeme klasickým spôsobom, teda, že suroviny jemne upražíme na olivovom oleji, zalejeme vývarom  a varíme.
Bylinková polievka: dva menšie petržleny spolu s vňaťou, jeden menší zeler, tymian, bobkový list, jedna  červená cibuľa, vývar. Ochutíme bazalkou.
Zelerová polievka:  jeden zeler aj s vňaťou, jedna cibuľa, vývar. Ochutíme oreganom.
Cuketová polievka: jedna menšia cuketa, jedna cibuľa, dve menšie mrkvy, strúčik cesnaku. Ochutíme estragónom tesne pred podávaním.
Nevarená uhorková polievka: jedna šalátová uhorka, netučný biely jogurt, strúčik cesnaku. Ochutíme kôprom.

Naučte sa piť čaj
Pri detoxikačnom programe je nesmierne dôležité piť minimálne dva litre tekutín denne. Vodu, ovocné a zeleninové šťavy je vyslovene vhodné kombinovať s pitím bylinkového a zeleného čaju. Veľmi účinné sú najmä:
Čaj z feniklu a badiánu: odvar z nich napomáha lepšie trávenie  a zabraňuje nafukovaniu.
Čaj zo žihľavy: čistí žlčník a pečeň.
Lopúchový čaj: čistí pleť, malé vyrážky zmiznú.
Tymiánový čaj: je dobrý nielen na pitie, nad šálkou horúceho čaju sa jednoducho naparujte, pleť sa prečistí. Zbavíte sa tak do hĺbky zvyškov mejkapu a iných nečistôt.

Šťavy z obilnín
Vďaka vysokému obsahu chlorofylu a schopnosti odstrániť z tráviaceho ústrojenstva nežiaduce baktérie sa je počas detoxikačných kúr čoraz obľúbenejšia šťava z pšenice a jačmeňa. Prečisťuje krv a štartuje výrobu tráviacich enzýmov. Dostať ju kúpiť v špeciálnych bio obchodoch.

Ako to robia hviezdy
Jennifer Lopez: pije niekoľkokrát denne šťavu z byliniek a ovsa. Raz za deň si dáva čistiacu šťavu z repy, mrkvy a uhorky.
Christina Aquilera: uprednostňuje výživu založenú na rôznych surových klíčených zrnkách ako hrášok, šošovica, neje nijaké cukry.
Jennifer Aniston: nalačno pije šálku teplej citrónovej šťavy, aby sa prečistila od jedál, čo jedla v predchádzajúci deň.
Madonna: hneď ráno zje dve lyžičky ľanového semienka namočeného vo vode. Cez deň si dáva slnečnicové alebo tekvicové semienka.

debata chyba