Pocit šťastia prospieva zdraviu

Ľudia s dobrou náladou majú podľa britskej štúdie nižšiu hladinu hormónu kortizol, ktorého chronicky zvýšená úroveň prispieva k celému radu chorôb.

29.05.2009 07:15
obloha, nebo, mraky, oblaky
Stav mysle nie je u človeka iba vecou dedičnosti, ale závisí od sociálnych vzťahov a naplnenia života...
debata

Štúdia britských vedcov ukázala, že ľudia s dobrou náladou a optimizmom majú nižšiu hladinu tzv. stresového hormónu kortizol, ktorého chronicky zvýšená úroveň môže prispieť napríklad k vysokému krvnému tlaku, obezite, zníženiu imunity a ďalším problémom, uviedla agentúra Reuters.

Výskum u takmer 3 000 dospelých Britov uskutočnil londýnsky tím vedcov pod vedením Andrewa Steptoea. V jeho správe, ktorú zverejnila americká oborná tlač, sa tiež uvádza, že ženy s kladnými emóciami mali nižšie krvné hodnoty dvoch proteínov, ktorými telo upozorňuje na zápaly. Chronické zápaly podľa odborníkov prispievajú k celému radu chorôb vrátane zlyhania srdca či rakoviny.Vedci už pred viecerými rokmi zistili, že šťastnejší ľudia sa podľa všetkého tešia oveľa lepšiemu zdraviu ako ľudia trvalo pesimistickí a stresovaní. Dôvody tohto javu sú však stále predmetom skúmania. Nepotvrdila sa napríklad teória, že šťastnejší ľudia sú zdravší, pretože majú zdravší životný štýl. Aj britská štúdia pripúšťa, že šťastnejší ľudia vykazujú nižšiu úroveň kortizolu napriek tomu, že sú fajčiari, obézni alebo vysokého veku.Pri konštatovaní, že šťastnejší ľudia sú zdravší, zostáva hlavnou otázkou, ako sa človek môže stať šťastnejším. „Vieme len, že stav mysle nie je u človeka iba vecou dedičnosti, ale závisí od sociálnych vzťahov a naplnenia života. Musíme ľuďom pomôcť uvedomiť si, ktoré veci v nich vyvolávajú dobrý pocit a spokojnosť zo životom, aby týmto veciam venovali viac času,“ poznamenal Steptoe.

debata chyba