Konzumácia dostatočného množstva zeleniny udržuje v kondícii aj mozgové bunky. Môže dokonca spomaliť duševný úpadok, ktorý často sprevádza starnutie, tvrdí americká štúdia uverejnená v časopise Neurology.
Autori výskumu sledovali šesť rokov 2 000 ľudí vo veku 65 a viac rokov. Títo ľudia boli vybraní na základe dotazníka, v ktorom opísali svoje stravovacie návyky. Počas výskumu boli trikrát podrobení kognitívnym testom, pri ktorých sa okrem iného hodnotila krátkodobá a dlhodobá pamäť. Zistilo sa, že duševné schopnosti sa časom zhoršovali u všetkých, avšak u ľudí, ktorí denne skonzumovali viac ako dve porcie zeleniny, bol úpadok mozgových funkcií v priemere o 40 percent nižší ako u ľudí, ktorí zeleninu nejedli alebo si ju dopriali iba v malých množstvách. (Jednu porciu zeleniny tvorila šálka surovej listovej zeleniny alebo polovica šálky inej zeleniny, surovej či varenej.)
Milovníci zeleniny zároveň vyzerali v priemere o päť rokov mladší a boli aj fyzicky aktívnejší v porovnaní s tými, ktorí zeleninu jedli iba v malých množstvách alebo vôbec.
Najväčším prínosom je podľa vedcov v tejto súvislosti listová zelenina, napríklad špenát alebo kapusta, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu E, dôležitého antioxidantu, ktorý pomáha bojovať s toxínmi.
O zelenine je známe, že obsahuje viac vitamínu E ako ovocie, ktorého konzumácia nemá podľa tejto štúdie na úpadok mozgových funkcií priamy dopad. „Zeleninu tiež obyčajne konzumujeme s takzvanými dobrými tukmi, ktoré pomáhajú vitamín E a ďalšie antioxidanty vstrebávať,“ povedala jedna z autoriek štúdie Martha Clare Morrisová z Ústavu pre príjemné starnutie na Chicagskej univerzite. ‚Dobré tuky‘ prispievajú k nízkej hladine cholesterolu a pomáhajú predchádzať kôrnateniu ciev, a to sú podľa vedcov ďalšie dôležité faktory podmieňujúce dobré fungovanie mozgu.