Proti depresiám pomáha olej z tresčej pečene

Počet ľudí, ktorých trápia depresie a poruchy nálad, neustále rastie. Podľa nórskych vedcov môže týmto ľuďom pomôcť užívanie oleja z tresčej pečene.

31.07.2009 23:32
jedlo - tresčia pečeň, cibuľa
Ilustračné foto
debata

Nórski vedci dospeli k názoru, že užívanie oleja z tresčej pečene môže pomôcť v boji s depresiami. K tomuto poznaniu sa dopracovali po dvojročnom výskume, do ktorého bolo zapojených 22 000 ľudí nad 40 rokov. Zistili, že tí dobrovoľníci, ktorí pravidelne užívali olej z tresčej pečene, trpeli depresiami v oveľa menšej miere. V štúdii, ktorá bola zverejnená v časopise Journal of Affective Disorders, sa tiež uvádza, že čím dlhšie človek olej užíva, tým menej ho depresie trápia.

Olej z tresčej pečene je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny omega-3, ktoré prispievajú k dobrému zdravotnému stavu. Okrem iného znižujú riziko mozgovej mŕtvice a srdcového infarktu.

Podľa nórskych vedcov jedna lyžica oleja z tresčej pečene denne môže znížiť riziko depresií až o 30 percent. U ľudí užívajúcich tento olej sa príznaky depresie objavily v 2,5 percenta prípadov a u ostatnej populácie v 3,8 percenta prípadov.

Vedci pri hodnotení výsledkov výskumu brali do úvahy aj ďalšie faktory, ktoré majú vplyv na depresie, ako je vek, pohlavie, fajčenie, káva a alkohol, ale aj úroveň vzdelania a fyzickú aktivitu.

Počet ľudí, ktorých trápia depresie a poruchy nálad, neustále rastie. Lekári predpisujú stále viac antidepresív a zvyšuje sa tiež záujem o služby psychológov a psychiatrov. V Česku aj na Slovensku má problémy s depresiami viac než 17 percent ľudí.

debata chyba