Muž, ktorého zmenili na dievča

V kanadskom mestečku Winnipeg sa v roku 1965 narodili jednovaječné dvojčatá, chlapci, z ktorých jeden sa stal súčasťou najkontroverznejšieho výskumu týkajúceho sa zmeny pohlavia.

13.08.2009 07:00
Bruce Reimer Foto:
Bruce Reimer - muž, ktorého zmenili na dievča.
debata

Niektorí vedci boli v tom čase presvedčení o pravdivosti tzv. teórie psychosexuálnej neutrality. Tá predpokladala, že všetci sa rodíme pohlavne neutrálni, s natoľko nevyvinutým vedomím mužskosti či ženskosti, že až do druhého roka života možno ktorémukoľvek dieťaťu výchovou určiť mužské alebo ženské pohlavie. Teda, že výchova môže prevážiť nad účinkom hormónov alebo génov, a tak vlastne naše okolie určí, či z nás bude chlapec, alebo dievča.

V tom období v Nemocnici Johna Hopkinsa v americkom Baltimore viedol svetoznáme oddelenie Dr. John Money. Tento lekár sa špecializoval na tzv. medzipohlavných jedincov známejších ako hermafroditi. Išlo o detských pacientov, ktorí sa vďaka rôznym hormonálnym poruchám narodili s nejednoznačnými pohlavnými znakmi, to znamená, s genitáliami, ktoré neboli ani mužské, ani ženské. Cieľom tímu chirurgov a psychiatrov bolo vyriešiť túto dilemu prírody.

V minulosti, keď sa ešte nerobilo testovanie na prítomnosť mužských a ženských chromozómov, často sa stávalo, že intersexuálnym jedincom po narodení zle identifikovali pohlavné orgány a omylom im priradili opačné pohlavie. Na začiatku 60. rokov sa však zdalo, že to funguje – v tom čase sa operačné zmeny pohlavia robili len na intersexuálnych jedincoch.

Bruce Reimer bol prvý pacient na svete narodený ako chlapec, nie ako hermafrodit, z ktorého sa medicína pokúsila v detskom veku umelo urobiť dievča. Vo veku šiestich mesiacov mu totiž miestni lekári vo winnipegskej nemocnici počas obriezky nedopatrením elektrinou spálili penis. V tom čase ešte plastická chirurgia nevedela zrekonštruovať mužský pohlavný úd a rodičia dvojčiat boli zúfalí. Vedeli, aký život jedného z ich synov čaká. Preto keď sa v televízii dozvedeli o progresívnom psychológovi Moneym, ktorý tvrdil, že pohlavnú identitu dieťaťa možno do veku dvoch rokov formovať výchovou, logicky sa upli na túto myšlienku.

Bruce Reimer bol ideálny kandidát na overenie podobného tvrdenia. Tým skôr, že jeho vývoj bolo možné porovnávať s bratom, jednovaječným dvojčaťom, ktorý vyrastal v tých istých domácich podmienkach. Vo veku 21 mesiacov sa z Brucea stala Brenda. Operačne jej odstránili semenníky a v puberte ju čakalo užívanie estrogénov na rozvoj ženských pohlavných znakov. Brenda mala vyrastať nielen so ženským telom, ale vďaka výchove aj so ženskou mysľou. Manželia Reimerovci teda odrazu mali syna a dcéru. Pomerne rýchlo si na to zvykli, pretože Brenda bola podľa slov matky „nádherné malé dievčatko“. Navonok všetko vyzeralo v poriadku a v roku 1972 Dr. John Money publikoval odborný článok o tom, že jeho teória sa potvrdila. Výchova môže prevážiť nad prírodou. Bola to vedecká senzácia.

Skutočnosť však bola iná. „S plynúcimi rokmi som videla, že Brenda nebola ako dievča šťastná,“ povedala Janet Reimerová pre americký televízny dokument o problematike pohlavnej identity. „Bola vzdorovitá ako chlapec, nedokázala som ju presvedčiť, aby robila niečo ženské. Nemala takmer nijaké kamarátky, bolo to najosamelejšie dieťa na svete.“

Rodičia prerušili kontakty s Johnom Moneym a o Brende sa takmer 15 rokov nič nevedelo. Vedecká komunita považovala prípad za úspešný. Keď rodinu po rokoch vypátral televízny štáb, zistili, že z Brendy sa stal David. Rodičia mu po niekoľkých pokusoch o samovraždu povedali pravdu a on sa rozhodol opätovne stať mužom. V roku 2000 zverejnil svoj príbeh. Plastickí chirurgovia mu v tom čase už vedeli vytvoriť aspoň kozmetickú verziu penisu a dokonca sa oženil, hoci deti si musel adoptovať.

„Nerád som sa obliekal ako dievča, nerád som konal ako dievča,“ spomínal so znechutením na detstvo. „Ženské šaty som nosil len príležitostne a nikdy som sa nehral s bábikami, skončili v rohu. Bral som hračky bratovi. Snažil som sa aj líčiť, ale vyzeral som ako šašo. To, či ste chlapec, alebo dievča, to máte v génoch, v mozgu, to vám nikto nemôže nanútiť.“ Dokázal tak, že dieťa sa z hľadiska pohlavnej príslušnosti nerodí ako nepopísaný list papiera a dôležitú úlohu zohrávajú biologické faktory.

David Reimer napokon nezvládol nielen svoju psychickú traumu z minulosti, ale ani smrť svojho brata Briana, ktorý trpel schizofréniou a predávkoval sa liekmi. V máji 2004 spáchal samovraždu. „Viem, že mama a otec chceli, aby som bol šťastný,“ povedal pred smrťou na adresu svojich rodičov. Lenže ja nemôžem byť šťastný preto, že si to niekto želá. Musím byť šťastný preto, že to tak cítim. Nemôžem byť niekým, kým nie som. Chcem byť sám sebou."

debata chyba