Počítačové hry môžu byť zdraviu prospešné

Fanúšikovia počítačových hier majú tromf v rukách. Vedci totiž dokázali, že tento druh zábavy môže byť zdraviu osožný. Konkrétne hra Tetris podporuje rozvoj šedej kôry mozgovej.

25.09.2009 15:52
deti, školáci, žiaci, počítače Foto:
Počítačové hry odborníci doteraz zatracovali. Ukázalo sa však, že môžu byť zdraviu prospešné.
debata

K tomuto záveru dospeli americkí vedci, ktorí počas troch mesiacov sledovali 26 dospievajúcich dievčat hrajúcich spomínanú hru.

Podľa štúdie, ktorá sa nedávno objavila v časopise BMC Research Notes, sa dievčatám posilnili časti mozgu zodpovedné za kritické myslenie, argumentáciu, jazykový prejav a spracovanie informácií. Pozitívny vplyv mala hra aj na oblasti koordinácie pohybov a zmyslových zážitkov.

Vedci si vybrali 26 dievčat vo veku 12 až 15 rokov, ktoré nemali problém s ovládaním počítača, ale zároveň žiadna z nich nebola vášnivá hráčka PC hier. Týždenne mali pri Tetrise stráviť jeden a pol hodiny, čiže denne len niekoľko minút. Výskum trval tri mesiace. Tento krátky čas stačil na rozvoj ich schopností, ktorý potvrdili vyšetrenia mozgu.

Výskum by mal pokračovať bádaním, či hranie Tetrisu môže viesť k zlepšeniu aj v ďalších oblastiach mozgu – ako je pamäť a priestorové uvažovanie. Vedcov zaujíma aj to, či keď človek prestane hrať túto hru, vráti sa jeho mozog do pôvodného stavu.

Tetris je štvrť storočia stará počítačová hra, pri ktorej je úlohou hráča ukladať farebné rôznorodé tvary tak, aby čo najhustejšie zaplnil hraciu plochu. Jednotlivé tvary môže otáčať a posúvať do strán. Keď kompletne zaplní celý riadok, ten zmizne a hráčovi sa pripočítavajú body. Náročnosť spočíva v tom, že rýchlosť padajúcich tvarov sa postupne zvyšuje. Keď sa tvary dotknú stropu hracej plochy, hra končí.

debata chyba