Chronický stres môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych ochorení

Stres postihuje ľudí všetkých vekových kategórií. Ľudia ho môžu pociťovať ako hnev, úzkosť, vzrušenie alebo ako nejasné pocity napätia, ktorých sa nevedia zbaviť. Niekedy si mozog nemusí byť stresu vôbec vedomý, ale telo trpí jeho účinkami. Niektoré typy chronického stresu pritom môžu zvýšiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.

20.07.2010 14:47
stres, nervy, napätie, problém, des, rev, hrôza Foto:
Ľudia pod vplyvom stresu bývajú podráždení.
debata

Pod stresom prúdi v tele adrenalín, zrýchľuje sa dýchanie i tlkot srdca, zvyšuje sa krvný tlak. Fyzicky sa môže prejavovať bolesťami hlavy, chrbta, zovretou čeľusťou i bolesťami žalúdka. Ľudia pod vplyvom stresu sú podráždení, nahnevaní pociťujú úzkosť a sú netrpezliví. Pomôže im relaxácia aj cvičenie. To okrem toho pomôže znížiť hmotnosť a tým posilniť a ochrániť srdce.

Niektoré druhy cvičení sú zvlášť vhodné na predchádzanie srdcovo-cievnym ochoreniam, pretože výrazne zvyšujú krvný obeh do svalov namáhaných po dlhší čas. Tieto cvičenia sú známe aj ako vytrvalostné aktivity. Pre väčšinu zdravých ľudí sa odporúča rýchla chôdza, turistika, džoging, bicyklovanie, plávanie, korčuľovanie na kolieskových korčuliach alebo skákanie so švihadlom.

Stres však ovplyvňuje aj naše stravovanie. „Vystresovaný človek automaticky robí chyby vo výžive. Nepravidelne sa stravuje, vyberá si nesprávne potraviny a vyberá si ich s nesprávnym úmyslom. Mnohokrát zajedá strach, nedostatok lásky alebo rôzne pocity frustrácie,“ vysvetlila Diana Kováčová zo Sekcie asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Zdravá výživa pritom nielen pozitívne ovplyvňuje vystresovaného človeka, ale je aj prevenciou pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení. Práve nadváha spolu s ďalšími faktormi, ako je napríklad zvýšený krvný tlak, vysoký cholesterol a fajčenie, zvyšujú riziko vzniku týchto ochorení.

debata chyba