Namiesto antidepresívnej tabletky skúste ľubovník bodkovaný

Nemusíte chodiť k žiadnemu psychiatrovi. Prvú pomoc na depresiu a s ňou súvisiacu nespavosť a pochmúrnu náladu si môžete naordinovať aj sami. Stačí, ak zájdete do lekárne a kúpite si vreckový alebo sypaný čaj ľubovník bodkovaný, známy ako bylinné antidepresívum.

22.11.2010 14:00
Ľubovník bodkovaný Foto:
Ľubovník bodkovaný - účinky tejto liečivej bylinky sú skutočne preukázané.
debata

Odporúča sa denne vypiť tri deci z tohto čaju, ale pozor, musí byť čerstvý. Čaj nikdy neprihrievajte ani neprisládzajte. Netreba. Nie je horký a na chuť je veľmi lahodný. Čaj vás upokojí, zbaví strachu, úzkosti, neurózy a zaručí kvalitný spánok.

Čaj je najúčinnejší čerstvý. Ak môžete, uprednostnite sypaný pred nálevovými vreckami a pripravte si ho takto: 1 lyžicu ľubovníkovej vňate zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Následne preceďte.

Aj medzi psychiatrami sa nájdu takí, ktorí dajú ľubovníkovi bodkovanému šancu. Zvlášť tí lekári, ktorí nie sú celkom presvedčení o chemickom liečení depresie, resp. nie sú zástancami tabletkovej liečby. Preferujú homeopatiu, bylinky a psychoterapiu. Ľubovník bodkovaný odporúčajú najmä pacientom, ktorých trápi sezónne rozladenie (zimná depresia, jarná únava či obdobie klimaktéria). Prvé mierne zlepšenie stavu sa zvykne dostaviť po troch týždňoch. Účinky tejto liečivej bylinky sú skutočne preukázané. Vedci v osemdesiatych rokoch minulého storočia objavili v bylinke účinnú látku hypericin. Okrem nej obsahuje zložky s protivírusovým pôsobením a látky posilňujúce imunitný systém – flavonoidy, vďaka ktorým je ľubovník bodkovaný účinný proti vírusom, baktériám a plesniam. Pravidelným pitím ľubovníka bodkovaného si môžete vyliečiť aj chorú pečeň a žlčník, dobre vplýva aj pri žalúdočných vredoch a chorobách močových ciest. Kloktanie ľubovníkom pomáha pri zápaloch slizníc hrdla a ústnej dutiny. Ľubovník sa uplatňuje aj pri liečení tenisového lakťa a zmiernení menštruačných ťažkostí.

Sú ľudia, pre ktorých je ľubovník bodkovaný preventívnou a „povinnou zimnou výbavou“ k dlhým zimným večerom pred televízorom. Robia skutočne dobre – čaj by sa mal popíjať, práve preto, že ľubovník je fotosenzibili­zujúci, práve v zime. Kombinácia s intenzívnym slnečným žiarením by mohla zapríčiniť zápaly kože.

Spomínaná rastlina kvitne nažlto. Ľudovo sa nazýva aj ako svätojánska bylina, svätojánska tráva, bylina svätého Jána či trezalka. Prívlastok bodkovaný dostala podľa drobných bodiek, ktorými má posiate listy i kvety. Kvitne od júna do septembra, bežne aj vo voľnej prírode.

Pri užívaní ľubovníka bodkovaného sa odporúča rad opatrení, ktoré sú pri depresii účinné. Dlhé prechádzky na čerstvom vzduchu a pozitívne myslenie. Podľa najnovších štúdii sa ním dá vyliečiť „takmer všetko“. Dôležitý je aj fakt, ktorý je skutočne pravdivý. Melanchólia sa dostaví v živote takmer každého človeka a jedného dňa pominie. Tešte sa na tento čas. Už pri príprave čaju sa sústreďte na výsledok, ktorý chcete dosiahnúť. Bude to čas, kedy depresívna nálada pominie. Pravidelný pohyb tiež vyvoláva príjemné pocity a vyplavuje hormóny šťastia.

Ako spoznáte depresiu?

Ak túto otázku položíte psychológovi alebo psychiatrovi, povie vám, že ste ju ešte asi nemali, pretože ten, kto ju má, o nej veľmi dobre vie. V skratke sa dá depresia charakterizovať ako „bolesť duše“ a je oveľa neznesiteľnejšia ako akákoľvek fyzická bolesť. Prejavuje sa pocitom bezmocnosti, únavou a poruchami spánku, zúfalstvom, prípadne pocitmi strachu. Môže mať spúšťač v podobe rozvodu, výpovede, smrti v rodine, ale veľakrát prichádza bez zjavnej príčiny. Niektorým senzibilným ľuďom dokáže aj zmena počasia a vysoký záťažový stupeň urobiť „neporiadok“ v duši a spôsobiť výkyvy nálad, rovnako aj mesiace, kedy je slnka pomenej, teda jesenné a zimné. Málo ovocia a zeleniny v zimných mesiacoch môže tiež dopomôcť k depresívnym náladám.

debata chyba