Poruchy spánku u dieťaťa. Čo ich spôsobuje?

Bdieť počas tichej noci je peklo aj pre dospelého, nieto ešte pre malé dieťa. Z toho, že je stále hore, hoci rodičia ho uložili do postele už pred dobrými dvoma hodinami, je vykoľajené, nepokojné, nervózne, nerozumie situácii a vlastne nevie kedy a či vôbec zaspí.

30.08.2011 06:00
spánok, nespavosť, spálňa, posteľ, dieťa, únava Foto:
Ilustračné foto
debata

Navyše, ráno sa prebudí unavené a mrzuté. Nespavosti predchádza častokrát strach, nuda, málo pohybu na čerstvom vzduchu alebo prejedanie.

Vinníkom toho, prečo dieťa v noci nespí, môže byť aj pasivita počas dňa. Do tejto kategóri patrí najmä a v prvom rade pozeranie televízora. Dieťa sa tak dostane do nervového a psychického vzrušenia, ktoré nemožno odbúrať telesnou aktivitou. O poruchu spánku vlastného dieťaťa si koledujú tí rodičia, ktorí uspávajú dieťa s krikom, resp. posielajú ho spať za trest. Trest prináša so sebou strach. A so strachom sa usína ťažko.

Zdravo a pokojne bude usínať v prípade, že poputuje do postele spokojné. Preto by ho tam mali rodičia vyprevádzať s pochvalou. (Ak ho chcete pochváliť, šetrite si to na koniec dňa). Pomáha aj zhodnocovanie dňa a poukazovanie na to, čo v ňom bolo pekné alebo zábavné. Usínacím prostriedkom môže byť aj zaujímavá rozprávka. Nech si so sebou vezme svoju obľúbenú hračku, napríklad plyšovú, veď „vo dvojici ide všetko ľahšie“. Ak dieťa večeria o šiestej hodine večernej, zaľahnúť by malo najskôr o ôsmej.

Na čo ešte dbať? Dieťa pokojne zaspí vtedy, ak má za sebou krásny deň. Absolvovalo výlet so starými rodičmi, prešantilo deň v bazéne alebo sa celý deň hralo na dvore so svojimi bratrancami. Skrátka, malo veľa pohybu a veľa sa smialo.

Zaspávanie urýchľuje aj rumanček alebo teplé mlieko s lyžičkou medu. Dieťaťu ho naordinujte ešte pred večerným umývaním zúbkov, aby sa mu nepokazili. Ak to nepomôže a problém už nejaký ten čas trvá, stavte na arómoterapiu. Proti nespavosti pomáha rumančeková, medovková alebo santalová silica. Rozprášte jednu z nich v izbe alebo ju nakvapkajte do arómolampy.

Existuje aj autogénny tréning, vhodný je však až pre väčšie deti. Pomocou relaxačných cvičení, kde si postupne uvedomuje horné aj dolné končatiny ako ťažké a potom teplé. (Jednu po druhej). Ak ho toto cvičenie unaví, čo je jeho cieľom, rýchlejšie zaspí.

debata chyba