10 varovných príznakov Alzheimerovej choroby

Bojíte sa Alzheimerovej choroby? Alebo máte niekoho s touto diagnózou v rodine? Ak na sebe pozorujete niektoré z týchto príznakov, zvýšte pozornosť.

25.04.2012 07:00
hlava, bolesť, pamäť Foto:
Je normálne na chvíľu zabudnúť, aký je deň alebo kde sme. Ak sa to stáva často, je problém.
debata (9)
  1. Strata krátkodobej i dlhodobej pamäte Zhoršuje sa fungovanie v denných aktivitách. Je normálne občas zabudnúť nejaký termín, meno alebo priateľovo telefónne číslo a neskôr si na ne spomenúť. Človek s Alzheimerovou chorobou zabúda tieto veci častejšie a neskôr si na ne nespomenie. Zabúda najmä udalosti, ktoré sa stali nedávno.
  2. Ťažkosti s vykonávaním predtým známych činností Napríklad telefonovanie, varenie. Človek trpiaci Alzheimerovou chorobou stráca schopnosť navariť správne jedlo alebo zabúda, že už jedol.
  3. Ťažkosti s rečou Každý má občas problém nájsť vhodné slovo, ale osoba s Alzheimerovou chorobou zabúda už jednoduché slová alebo ich nahrádza nesprávnymi výrazmi, čím sa stáva jej reč nezrozumiteľnou. Niekedy používa vsuvky bez významu, tzv. slovnú vatu (toto, oné).
  4. Dezorientácia v čase a priestore Je normálne na chvíľu zabudnúť, aký je deň alebo kde sme. Ale ak človek trpí týmto ochorením, stáva sa mu to často alebo stále. Môže sa stratiť na vlastnej ulici a nevie trafiť domov. Nevie, aký je rok, mesiac i deň, často nevie adresu, kde býva, prípadne si pamätá starú.
  5. Zhoršený úsudok Môže sa prejaviť neprávnym zhodnotením situácie a toho, čo treba následne urobiť. Napríklad chorý človek nepochopí, že má horúčku a že teba ísť k lekárovi alebo užiť liek. Taktiež sa môže neprimerane obliecť – v lete kožuch a podobne.
  6. Problémy s abstraktným myslením Človek s Alzheimerovou chorobou nepochopí zložitejšie inštrukcie, napríklad ako treba vyplniť poštovú poukážku a podobne.
  7. Nesprávne umiestňovanie predmetov Každý občas zabudne, kam dal peňaženku alebo kľúče. Alzheimerik kladie veci na nesprávne/nepri­merané miesta, napríklad žehličku do chladničky, prsteň do cukorničky a pod.
  8. Zmeny nálady a správania Každý býva z času na čas smutný alebo náladový, ale človek, ktorý trpí týmto ochorením, môže striedať náladu veľmi rýchlo a bez zjavnej príčiny.
  9. Zmeny osobnosti Osobnostné rysy sa môžu vekom trochu pomeniť. U osoby s Alzheimerovou chorobou sa postupne akoby zmazávajú pôvodné osobnostné črty a nahrádzajú ich napríklad podozrievavosť, odmietanie, roztržitosť či vystrašenosť. Niekedy sa objavuje ľahostajnosť až apatia.
  10. Strata iniciatívy Každý človek si občas neplní povinnosti, ale po čase zase získa svoju iniciatívu a vráti sa k nim. Človek, ktorý má diagnostikovanú Alzheimerovu chorobu, je pasívny, vyžaduje neprestajné nabádanie k činnosti.

Zdroj: Voľne preložené podľa Alzheimer´s As­sociation, 2001, www.alz.org, alzheimer.sk

9 debata chyba