Zabúdame, ak nevyživujeme mozog

Neviete si spomenúť, kedy ste naposledy užili liek, či to bolo ráno alebo až na obed? Alebo vás minule počas rutinného šoférovania zaskočilo, že ste odrazu nevedeli preradiť na päťku?

24.03.2013 06:00
pamäť, mozog, zabúdanie, poznámka, Foto:
Najviac hrozí zabúdanie a výpadky pamäte tým, čo rozmýšľajú najmenej.
debata (2)

Či nechali vypariť vodu na šporáku, pretože ste jednoducho na to, že varíte, trochu pozabudli? Alebo každé ráno akosi dlho hľadáte kľúče od auta? Neznamená to ešte, že máte vážne ochorenie. Dobrou správou je, že pamäť sa dá zlepšiť. Napríklad tým, že trénujete s mozgom.

Dôvod, prečo zabúdame, môže byť skutočne hocijaký. Časté, resp. pravidelné zabúdanie sa odbornejšie nazýva „zníženie funkcií pamäte“. Zapríčiniť ho môže napríklad traumatizujúci zážitok alebo stres, najčastejšie je však na vine mozgová výživa. Človek zabúda, ak mozog nevyživuje. (Zhoršovať si ho možno aj alkoholom). Najviac výživy práve pre mozog je v ovocí a zelenine, stačí sa nimi pravidelne dopovať.

Do jedálnička okrem zeleniny a ovocia sa oplatí zaradiť aj sóju. Obsahuje v sebe určitý fosfatidylcholín, ktorý pomáha mozgu a acetylcholín, ktorý je zas zodpovedný za koncentráciu, ktorá s pamäťou úzko súvisí. (Neviem nájsť kľúče? Sústredím sa a spomínam si krok po kroku na to, čo som včera robil(a). Vďaka sústredenosti prídem na to, kde som ich odložil(a). Pamäť zlepšia aj olivy, kukurica, fazuľa či avokádo.

Cvičte! Tak, ako je potrebné fyzicky cvičiť, aby sme mali zdravé svaly a kĺby, je potrebné cvičiť a namáhať si aj mozog. Štatistika ukázala, že najviac hrozia zabúdanie a výpadky pamäte tým, čo rozmýšľajú najmenej. Ak to preženieme, bol by to nezamestnaný človek, absolútne vyrovnaný so svojim stavom, ktorý počas dňa nemá veľa na práci a väčšiu časť dňa prespí. Netrápi sa, príliš veľa nerozmýšľa a nečíta. Rozmýšľať sa dá veľa a pri všetkom, najlepšie však mozog zapájame do činností pri čítaní knihy, lúštení (krížovka, sudoku), pri spoločenských hrách alebo učení cudzieho jazyka.

2 debata chyba