Najprirodzenejší a najzdravší pohyb pre ženu je tanec

Byť v súlade so svojim telom je dôležité. Na to, ako to docieliť, existuje viac foriem, napríklad tanečná psychoterapia.

02.05.2013 06:00
tanec Foto:
Ženská energia je podľa psychologičky veľmi tvorivá a kľukatá.
debata

Denisa Maderová, ktorá roky tancovala, dnes pracuje so ženami, podporuje ich v sebarozvoji, v rozvíjaní kreativity. Na terapeutickej lekcii jej ide predovšetkým o to, aby sa prirodzene hýbali, bez ohľadu na to, ako ten pohyb vyzerá a bez pocitu, že to nevedia. Telo by sa malo hýbať „samo“. A podľa Maderovej sa vie hýbať každá žena.

Ako lektorka vychádza z tanečných prvkov, potom ide už len o voľnú improvizáciu. „Treba si dovoliť vyjadriť pohyb, na aký nie sme zvyknuté, ktorý je pre nás nový. Pohyb je cesta. Ak ho nasledujeme, rozvíjame sa, no zároveň hľadáme nové spôsoby a riešenia vo svojom živote. Rozvíjame myslenie, rozširujeme svoje vedomie a vďaka tomu sa v bežnom živote správame tvorivejšie,“ povedala Maderová pre Pravda.sk a dodala, že žena je neskôr spontánnejšia a vďaka tancu vníma, čo jej telo potrebuje a môže vyjadriť emócie.

Psychologička Denisa Maderová. Foto: Dana Závadová
Denisa Maderová Psychologička Denisa Maderová.

Zdôraznila však, že sa nezameriava výlučne na ženy. Pracovať s nimi začala len v rozvíjaní ženskej energie. „Pre nás ženy je tanec prirodzený tak, ako je pre mužov futbal, teda akčnosť a dynamika,“ hovorí. „Ženská energia je veľmi tvorivá a kľukatá.“ Tanec podľa jej slov môže pomôcť odstrániť rôzne bloky vyplývajúce z vonkajšieho prostredia, ktoré nás obmedzujú v tom, aby sme boli samy sebou, zvýšili si sebavedomie a vedomie ženskej identity. Uvoľní emócie – nielen príjemné alebo nepríjemné. Myšlienkou je vyjadriť, čo cítime, a to bez zábran.

„Vychádzame z toho, že pre ženu je charakteristická oblasť panvy, keďže ženská energia vychádza z maternice,“ objasnila Maderová a dodala, že keď sa táto oblasť rozhýbe, začne sa hýbať celé ženské telo. Naopak, keď je panva zablokovaná, žena má problémy v sexuálnej oblasti či byť spontánnou. „Všetky orientálne tance a vlnité pohyby podporujú tok ženskej energie, čím podporujú sebavyjadrenie ako také.“ Odstraňujú tiež ženské ochorenia, resp. podporujú ich liečenie. Tanečná psychoterapia je účinná aj pre pacientky, ktoré trpia komplexami menejcennosti alebo sú hendikepované.

Nielen tancom, ale akýmkoľvek pohybom možno odstrániť psychické problémy. Maderová to vysvetlila tým, že pri pohbye si začíname uvedomovať samého seba a vnímať, čo naše telo potrebuje. Druh pohybu si už každý zvolí sám. Sú aktívnejší ľudia, ktorí si najradšej zo všetkého idú zabehať. Každopádne však ide o to, aby sme prestali rozmýšľať, aby sa sústredenosť z hlavy dostala do tela.

Začať možno kedykoľvek. Povedzme hneď, ako žena v sebe objaví čo i len kúsok kreativity a energie. Dôležité je, aby ju podporila, a to akokoľvek. „Či už začne maľovať, modelovať z hliny, šiť, písať, spievať,“ vymenúva Maderová. Každá umelecká činnosť je vítaná – rozvíja ženskú energiu, aktivitu a tvorivosť.

Mgr. Denisa Maderová vyštudovala psychológiu, absolvovala tiež výcvik psychoterapie zameranej na telo, tzv. biodynamickú psychoterapiu. Tá pracuje s telom, lieči psychotraumy, ktoré zažívame v detstve, prostredníctvom pohybu. Pracuje v bratislavskom súkromnom zdravotníckom zariadení Hippokrates a vo svojej ambulancii Sunrise.

debata chyba