Počet detí, ktoré potrebujú detského psychiatra, je katastrofálny

Ak sa dieťa zajakáva, škrípe zubami alebo sa v noci pomočuje, mal by s ním rodič vyhľadať detského psychiatra.

11.05.2013 08:00
debata (24)
Ak sa dieťa zajakáva, škrípe zubami alebo sa v... Foto: SHUTTERSTOCK
psychicky chore dieta Ak sa dieťa zajakáva, škrípe zubami alebo sa v noci pomočuje, mal by s ním rodič vyhľadať detského psychiatra.

Na otázku, s čím všetkým sa vo svojej praxi u detí stretáva, MUDr. Terézia Rosenbergerová zo psychiatrickej kliniky v Košiciach pre Pravda.sk odpovedala: „To zajakávanie asi nikto z nás nemá rád, pretože sa veľmi ťažko rieši. Je to porucha, ktorá súvisí s organickým nálezom, so zrelosťou bazálnych ganglií, porucha podobná tikovej. Zajakávanie sa však upravuje ťažšie, našťastie sa však nevyskytuje často, tikových porúch je podstatne viac.“

Aktuálne je podľa jej informácií veľa neurovývojových porúch, napríklad hyperkinetická porucha ADHD. Vo svojej ambulancii lieči aj deti s Aspergerovým syndrómom, ktorý sa považuje za ľahšiu formu autizmu a tiež autistické deti. „Máme veľa detí s emocionálnymi problémami a s depresiami. Ich počty sú katastrofálne.“ Psychiatrička to vysvetľuje aj tlakmi zo strany škôl a rodičov.

„Naučili sme sa, že medzi šiestym a pätnástym rokom života máme doma žiaka. Nie dieťa alebo človeka. Veľmi tlačíme na jeho výkon a nie všetky deti sú schopné vyhovieť našim požiadavkám či tlaku školy a nie všetky sa vedia vyrovnať svojim rovesníkom,“ upozornila psychiatrička na častú chybu, ktorej sa vo výchove dopúšťame. Viac ako v minulosti sa vyskytujú aj sociálne problémy, z čoho vyplýva množstvo iných – či už porucha správania, trestné činnosti, či sklon k užívaniu návykových látok. To spektrum je strašne široké.

Najlepšie výsledky zaznamenávajú detskí psychiatri azda s nočným pomočovaním. „Veľmi sa teším, keď príde dieťa s pomočovaním, pretože to býva niečo, čo je pomerne jasné, ak sa teda nejedná o vážnu obličkovú nedostatočnosť alebo poruchu. Pekne si to s dieťaťom vysvetlíme, dohodneme sa na režime a iných opatreniach. Deti sa chcú nepočúrať, chcú ísť s kamarátmi do školy v prírode, takže ich motivácia je podstatne vyššia ako pri iných poruchách a aj preto je výsledný efekt rýchly,“ vysvetlila Rosenbergerová.

24 debata chyba