Zatínanie pästí dokáže zlepšiť pamäť

Americkí psychológovia z Montclair State University v štáte New Jersey tvrdia, že zatínanie pästí dokáže zlepšiť pamäťové schopnosti.

13.05.2013 14:00
päsť, ruka, dlaň Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zatiaľ čo zatínanie pravej ruky na 90 sekúnd podľa nich pomáha pri tvorbe pamäte, rovnaký úkon pri ľavej rukej zas zlepšuje vyvolávanie spomienok.

Vedci na čele s Ruth Elaine Propper v experimente s 50 dospelými dobrovoľníkmi zistili, že si títo ľudia dokázali lepšie zapamätať slová z dlhého zoznamu, keď vykonávali spomínané úkony. „Zatínanie pravej ruky tesne pred tým, než si chcete niečo zapamätať a zatínanie ľavej pred tým, ako si chcete na niečo spomenúť, má pozitívny efekt na zlepšovanie pamäte,“ uviedla Propper s tým, že zatínanie pästí pravdepodobne aktivuje určité oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za pamäť.

Predchádzajúce výskumy dokázali, že zatínanie pravej ruky aktivuje ľavú hemisféru mozgu a zatínanie ľavej zas pravú hemisféru. Pri pamäťových procesoch sa využívajú obe polovice mozgu, ľavá na ukladanie informácií a pravá na ich vyvolávanie. Vedci chcú teraz zistiť, či dokáže zatínanie pästí zlepšiť aj iné mentálne schopnosti.

1 debata chyba