- Mrkva – výskum, ktorý sa začal už v 80. rokoch na vzorke 6 000 účastníkov, dokázal, že ľudia, ktorí počas 18 rokov prijímali beta karotén, mali omnoho lepšiu pamäť. Beta karotén možno nájsť okrem mrkvy napríklad v marhuliach, špenáte, tekvici či sladkých zemiakoch.
- Makrely a iné mastné ryby – vďaka obsahu omega tri mastných kyselín sú podľa vedcov skvelou prevenciou proti Alzheimerovi. Tie nájdete napríklad aj vo vlašských orechoch.
- Sójový olej – pre svoj vysoký obsah lecitínu a omega-3 mastných kyselín je skvelým pomocníkom pri zlepšení pamäti a posilnení mozgovej činnosti.
- Ginko biloba – pamäťové bunky vďaka nemu údajne viažu viac kyslíka a tak dokážu zlepšiť svoj výkon. Dostať ho možno napríklad vo forme čaju.
- Otázna žuvačka – podľa niektorých vedcov mozgovej činnosti prospieva, podľa iných naopak. Vedci z univerzity v Cardiffe napríklad tvrdia, že zlepšenie pamäte trvá len 20 minút a potom sa už v dôsledku žuvania krátkodobá pamäť len zhoršuje.
Čo mozgu prospieva?
Podľa vedcov mozgu a pamäti prospievajú napríklad aj niektoré potraviny.
Foto: SHUTTERSTOCK