V krajine, kde sa hovoria o pití vtipy, sa piť tak skoro neprestane

Podľa psychológa a súdneho znalca, prof. PhDr. Antona Heretika sa za socializmu pilo viac ako dnes.

01.08.2013 06:00
alkohol Foto:
Muži majú postoj k problémom asi takýto: "Ak sa o probléme nehovorí, neexistuje."
debata (7)

„Neviem, či sa sledovalo Česko a Slovensko zvlášť, keď sme boli spoločný štát, ale konzumácie alkoholu boli každopádne vyššie. Pitie alkoholu pokleslo, no stále je počet alkoholikov dosť vysoký. Devätnáste svetové miesto nie je nízke,“ zhodnotil psychológ a dodal, že okolité, susedné krajiny na tom nie sú lepšie, skôr podobne alebo dokonca ich obyvatelia viac ako Slováci.

„Problémy má veľa ľudí. Ale aj také, ktoré vznikli práve konzumáciou alkoholu. Znamená to, že alkohol nič nevyrieši, naopak, narobí ešte oveľa viac problémov,“ myslí si Heretik a upozorňuje na to, že na začiatku mali ľudia, ktorí začali piť, motiváciu alkoholom „zabiť“ depresie či iné psychické ťažkosti. A sú aj takí jedinci, ktorí dokonca pili s antidepresívami.

Na otázku, či si myslí, že sa môže nejako eliminovať pitie alkoholu v krajine, kde o opitých ľuďoch kolujú vtipy a považujú sa za „najlepšie“, Heretik odpovedá: „Súhlasím s tým. Baviť sa na tom, kto sa ako opil, je prejavom tolerantného postoja. Na druhej strane tie konkrétne vtipy poukazujú na problémy opilcov. "Lekári sa opakovane v prípade opitých mladistvých rozčuľovali, keď boli prijatí kvôli opitosti a ich rodičia sa na tom zabávali. Je to absolútne neadekvátny postoj, pretože pokojne sa mohlo stať, že by sa alkoholom otrávili a zomreli,“ povedal ďalej psychológ.

K tým, čo skôr vyhľadajú psychológa či psychiatra, jednoducho odbornú pomoc, patria ženy. Nie muži. Podľa Heretika majú vo všeobecnosti menšiu bariéru. Sú otvorenejšie rozprávať a neboja sa hlásiť k svojim slabostiam. Naopak, muži majú postoj typu „ak sa o probléme nehovorí, neexistuje“. Aj preto majú sklon riešiť problémy formou „vydržať a nehovoriť o tom“, alebo to chcú prekonať sami, bez pomoci. Prípadne si vypijú…

7 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #eliminácia pitia #vtipy