Aby duša nebolela, treba konzumovať lososa aj banány

Nikto sa k nej nepriznáva rád a radšej o nej mlčí ako rozpráva. Človek, ktorého "navštívi", má len jedno prianie: Aby odišla tam, odkiaľ prišla.

06.08.2013 06:00
losos Foto:
Losos obsahuje vzácne omega-3 mastné kyseliny.
debata (4)

Depresia, dvojička úzkosti, ktorá spôsobuje bolesť duše, je dôverne známa miliónom ľudí na celom svete. Jedna z mála pozitívnych správ o nej je, že je liečiteľná, hoci mnoho ľudí ju má tendenciu prechodiť – aj preto, že vo svojom zúfalom stave skutočne neveria, že im niečo môže pomôcť. V ťažších prípadoch nemyslia na vyzdravenie, ale skôr naopak, na smrť.

A to nestačí. Aby toho nemal pacient s depresiou naloženého málo, k tomuto ochoreniu sa pridružuje rad ďalších nepríjemností. Patrí sem napríklad nespavosť, pocity viny, nedostatok energie či únava. To, čo človeku predtým robilo radosť, teraz už odrazu neteší. To všetko sú príznaky, ktoré definitívne hovoria o diagnóze depresia, ktorá má nejasné príčiny. Môže, no nemusí mať spúšťač. Druhý prípad je logický, nastane po smrti v rodine, rozvode či hormonálnych zmenách akou je povedzme pôrod.

V niektorých ľahších prípadoch pomáha strava, aj ako prevencia. Je veľa potravín, ktoré ovplyvňujú náladu, resp. zlepšujú ju. Aminokyselina tryptofán vraj hrá dôležitú úlohu v normálnej mozgovej funkcii, pretože pomáha tvoriť nervový prenášač sérotonín, ktorý prispieva k zmierneniu pocitu depresie.

Známou potravou, ktorá je bohatá na sérotonín, sa považuje banán. Kto ho pravidelne konzumuje, mal by si vďaka tomu zabezpečiť aké-také duševné zdravie. Nasledujú zložené sacharidy, bez ktorých by sa strava žiadneho človeka nemala zaobísť. A teda ryža, zemiaky či cestoviny. Aby smútok nebolel tak príšerne, treba tiež myslieť na vitamín B a poctivo sa ním dopovať. Výskum totiž jasne ukázal, že ľuďom, ktorým sa depresie vracajú, chýba práve tento cenný vitamín. B6 ale rovnako aj B12.

Čo ešte potrebuje mozog, aby zdravo fungoval a na čo v tvorbe jedálnička nehodno zabúdať, sú omega-3 mastné kyseliny. Kto má hladinu týchto látok nízku, o depresie (bez jasného spúšťača) si vraj jednoznačne koleduje. Pripomeňme, že sa nachádzajú v ľanových semienkach, obsahuje ich tiež losos, sardinky, pstruh, makrela či tuniak.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #depresia #omega-3 mastné kyseliny #sérotonín #vitamín B