Pamäťová atlétka Michaela Karsten: Kapacita mozgu je nekonečná

Je expertkou na pamäť, trojnásobnou svetovou majsterkou v pamäťových schopnostiach, autorkou knihy Úspešná pamäť, promovanou lekárkou, držiteľkou Guinnessovho rekordu a titulu Grandmaster v pamäťovej súťaži Mind Sport Olympiade v Londýne. Dr. Michaela Karsten pochádza z Čiech, žije však v nemeckom Erfurte. Vo februári 2014 príde s projektom Brillant Brain aj na Slovensko.

23.09.2013 06:00
debata (2)
Michaela Karsten počas pamäťového seminára. Foto: www.brillantbrain.com
Michaela Karsten Michaela Karsten počas pamäťového seminára.

To, že pamäť je možné trénovať, nie je nijakou novinkou. Mozog je sval, hovoria s nádychom humoru pamäťoví rekordéri a prirovnávajú tréning pamäti k cvičeniu v posilňovni. Bežný stresovaný človek, ktorý zabúda PIN na svojej bankovej karte a termíny všetkých schôdzok si musí písať do diára, nedokáže pochopiť, ako si niekto dokáže zapamätať v priebehu dvoch minút trinásť neznámych dátumov narodenia s počtom 104 číslic. To je totiž výkon Michaely Karstenovej, za ktorý ju odmenili zápisom do Guinnessovej knihy rekordov.

Memošport = pamäťové techniky plus tréning

Je Michaela Karsten geniálna? „Vysoké pamäťové výkony, aké dosahujú účastníci pamäťových súťaží, sú naozaj medzi bežnými smrteľníkmi považované za geniálne a nedosiahnuteľné,“ hovorí doktorka Karsten. „Často sú naozaj ohromujúce, ale nestojí za nimi nič iné len pamäťové techniky a stovky hodín tréningu. Pamäťové techniky v skutočnosti nie sú vôbec komplikované a každý, kto pochopí princíp ich fungovania, môže ich veľmi rýchlo začať používať v rámci štúdia, v zamestnaní, v bežnom živote. Takže nie, nie som geniálna,“ smeje sa. „Som len cieľavedomá, vytrvalá a kreatívna.“

Michaelu Karsten priviedol k pamäťovému tréningu súčasný manžel Gunther Karsten. Keď jej povedal, že si dokáže za dve a pol minúty zapamätať zamiešaný balíček kariet so sto číslicami, dokonca v správnom poradí, myslela si, že ide o trik na balenie dievčat. Bolo to koncom 90. rokov. Čoskoro zistila, že vďaka rôznym spôsobom zdokonaľovania pamäti to nie je až taká nedosiahnuteľná méta. Pamäťový šport ju dokonca fascinoval natoľko, že sa mu začala venovať profesionálne. „Už počas štúdia medicíny ma fascinoval mozog a jeho fungovanie. Možno práve preto, že je to taký komplikovaný a dosiaľ nedostatočne preskúmaný orgán,“ dodáva.

Svoje rozhodnutie opustiť medicínsku profesijnú kariéru nikdy neoľutovala. Napokon jej súčasné zameranie – trénerka pamäťových schopností a spíkerka – nie je medicíne až také vzdialené. Do spektra jej ponuky patria semináre, workshopy, prednášky, šou či individuálny tréning. Pracuje väčšinou v nemecky a anglicky hovoriacich krajinách, vlani sa jej však podarilo odštartovať nový projekt s názvom Brillant Brain v susedných Čechách, čo je tri dni trvajúci seminár zameraný na rozvoj osobnosti v hotelovom wellness prostredí. V zime by s ním mala prísť aj na Slovensko.

Vzťah k číslam – asociácia a vizualizácia

„V procese ukladania informácií do dlhodobej pamäti zohráva úlohu niekoľko mentálnych faktorov. Napríklad využívanie schopnosti asociovať, fantázia, logika, vizualizácia a podobne. Na približné pochopenie krátky príklad techniky zapamätávania pre telefónne čísla: Ak si máte možnosť zvoliť vlastné telefónne číslo, zvoľte si také, aby ste k daným číslam mali nejaký vzťah,“ vysvetľuje Michaela Karsten.

„Napríklad môj manžel má bez predvoľby číslo 776 1896. Aso­ciácia: V roku 776 pred n.l. bola prvá olympiáda pred narodením Krista, v roku 1896 bola prvá olympiáda po narodení Krista. Podobným spôsobom si môžete voliť aj PIN kódy. Ak si musíte zapamätať cudzie číslo, snažte sa ku každému dvoj- či trojcifernému číslu vytvoriť si nejakú asociáciu. Tie prepojte do príbehu. Príklad: číslo na sekretárku 11 69 112. Predstavte si sekretárku, ktorá je súčasťou futbalovej jedenástky (11), tá pristála na Mesiaci (v šesťdesiatom deviatom), ale cítia sa v ohrození, a tak volajú o pomoc na tiesňovú linku 112. Tento minipríbeh si však musíte vizualizovať, inak si ho nezapamätáte!“ Kto sa chce dozvedieť viac o geniálnom kódovacom systéme na čísla, mal by sa zúčastniť na niektorom z tréningov pamäti.

Michaela Karsten s manželom Güntherom. Foto: archív M. Karsten
Michaela Karsten, manžel Michaela Karsten s manželom Güntherom.

Pre dobre fungujúcu pamäť je potrebné dodržiavať aj niekoľko ďalších zásad. Karsten trénuje svoju pamäť nielen s pomocou softvéru, ktorý na tento účel vyvinuli spoločne s manželom, ale je neustále mentálne a telesne aktívna. „Hrám šach, riešim rôzne kvízy, každý piatok doma hovoríme po anglicky, po iné dni nemecky a po česky,“ vysvetľuje. „Veľa čítam. Popri mentálnych aktivitách je pre pamäť dôležitý vytrvalostný šport. Aspoň trikrát do týždňa si chodím zabehať, v zime používam bežecký pás, rotoped a crossový trenažér. V rámci relaxácie mozgu sa zaoberám jogou a používam špeciálnu americkú aparatúru brainLight. Dôležitá je aj strava s dostatkom ovocia, zeleniny, celozrnné pečivo, biele mäso či ryby, pitný režim. Nesladím a sladkosti jem len vo veľmi obmedzených množstvách.“

Myslenie vyvážené športom

Matka dvoch detí v oblasti pamäťových techník pracuje aj s deťmi a študentmi. Na nemeckých univerzitách prednáša o učebných stratégiách, v Mníchove dokonca pracovala s nadpriemerne nadanými deťmi. „Moje vlastné deti takisto poznajú techniky pamäťového tréningu, zúčastnili sa aj na mojich seminároch pre deti,“ tvrdí Michaela Karsten. „Dosiahnuté vedomosti už niekoľkokrát úspešne využili v škole. Vďaka týmto stratégiám sa veľmi rýchlo naučili aj tretí jazyk – angličtinu – pretože materinským jazykom je pre nich nemčina a čeština. Celkovo sa ich s manželom snažíme podporovať v rozvíjaní poznávacích procesov – hrávame spoločne šach, scrabble, učia sa hrať na klavíri, používame softvérové programy na rozvíjanie logického myslenia. Ale nezabúdame ani na vyváženie športom.“

Ozaj, spomínate si, ako sa volal titul, ktorý Karsten získala v pamäťovej súťaži Mind Sport Olympiade v Londýne? :-)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #tréning #Karsten #memošport