Starší ľudia by si mali mozog trénovať náročnejšími koníčkami

Starší ľudia by si mali mozog trénovať novými koníčkami, napríklad fotografovaním s digitálnymi fotoaparátmi. Je to účinnejšie ako lúštenie krížoviek alebo pasívne počúvanie klasickej hudby, zistili americkí vedci v štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Psychological Science.

04.11.2013 14:00
krížovka, tajnička, hlavolam, rozum, pamäť... Foto:
Trénovanie mozgu novými koníčkami je účinnejšie ako lúštenie krížoviek.
debata

Krížovky a ďalšie nenáročné duševnej činnosti nestačia na to, aby si človek udržal bystrosť až do vysokého veku. Lepšie sú duševne náročnejšie úlohy, s ktorými sa človek doteraz nestretol, tvrdí štúdia. Je teda potrebné zvoliť tie správne aktivity.

Experti sledovali na viac než 200 dôchodcoch vo veku od 60 do 90 rokov, ako sa menili ich pamäťové schopnosti v závislosti od toho, akým činnostiam sa venovali. Tí, ktorí sa museli priučiť niečomu novému, čomu sa nikdy nevenovali, mali po 12 týždňoch experimentu lepšiu pamäť než dôchodcovia, ktorí sa zúčastnili na spoločenských akciách, alebo sa venovali nenáročným aktivitám, ako je napríklad domáce počúvanie klasickej hudby.

„Zdá sa, že nestačí len ísť von a niečo robiť. Dôležité je ísť von a robiť niečo neznáme a duševne náročné, čo poskytuje veľa duševných a sociálnych stimulov,“ zdôraznila Denise Parková z Texaskej univerzity v Dallase.

„Ako spoločnosť sa potrebujeme naučiť, ako si udržať zdravú myseľ, tak ako vieme, ako si vhodnou stravou a cvičením udržať zdravé cievy,“ dodala vedkyňa.

Pre výskum vedci rozdelili náhodne vybraných 221 dôchodcov a dôchodkýň do niekoľkých skupín. Jedna sa učila pracovať s digitálnou fotografiou, alebo vyšívať, prípadne aj oboje, a to 15 hodín týždenne po dobu troch mesiacov.

Ostatní dôchodcovia sa medzitým venovali obvyklejším domácim činnostiam, ako je počúvanie klasickej hudby alebo lúštenie krížoviek. Iných rozdelili do podskupín, ktoré chodili na spoločenské akcie či na výlety.

Zlepšili sa len skupiny, ktoré čelili nepretržitým a dlhotrvajúcim nárokom na duševný výkon, konštatovala Parková.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #Dôchodcovia #starší ľudia #krížovky