Bezpečnosť v domácnosti s chorým na Alzheimera

Ak sa staráte o osobu s demenciou, budete musieť nájsť správnu rovnováhu medzi jej ochraňovaním a povzbudzovaním k určitej nezávislosti. Mali by ste akceptovať, že sa môžu prihodiť malé nehody, nie zabaliť postihnutého človeka do "vatičky" a vziať mu slobodu. Existujú však niektoré rozumné opatrenia, ktoré môžete urobiť.

20.11.2013 06:00
byt, kuchyňa, interiér, schody, zábradlie, mezonet Foto:
Zábradlie na schodoch môže veľmi pomáhať osobám, ktoré nemajú dobrú stabilitu.
debata

Napríklad:

  1. Musíte byť ostražití na zmeny v schopnostiach človeka s demenciou. Ak ste opatrovateľom, musíte si uvedomiť, že sa môžu stať isté nehody, pretože demencia bude postupne pôsobiť na pacientovu pamäť a súdnosť, zmysel pre rovnováhu a rýchlosť reakcií, má tendenciu zhoršovať sa s pribúdajúcim vekom, slabšia kondícia sťažuje vykonávanie niektorých aktivít.
  2. Osvetlenie. Uistite sa, že je dostatočne silné, najmä v čase, keď sa počas dňa stmieva. Nechajte zasvietené svetlo v chodbe a nočné svetlo v spálni, ak je pravdepodobné, že človek postihnutý alzheimerom v noci vstane.
  3. Pomôcky. Zábradlie na schodoch, pri vani a na toalete môže veľmi pomáhať osobám, ktoré nemajú dobrú stabilitu.
  4. Pády. Sú veľmi časté. Skontrolujte, či sa v domácnosti nevyskytuje niečo, čo môže spôsobiť pád, ako napr.: nepripevnené koberce, poškodené schody, šmykľavá podlaha, pohyblivá rohož, natiahnuté káble, neupevnený nábytok… Ak postihnutý spadol a zdá sa, že je to vážne, neskúšajte s ním hýbať a nedávajte mu nič piť, pre prípad, ak by musel dostať anestéziu. Udržujte ho v teple a zavolajte pohotovosť.
  5. Nebezpečné látky. Odkladajte lieky na bezpečné miesto pre prípad, ak by postihnutý zabudol a užil dávku naviac. Uzamknite všetky čistiace a dezinfekčné prostriedky, aby ich nemohol vypiť. Ak si myslíte, že prehltol niečo jedovaté, zavolajte pohotovosť alebo ho vezmite na najbližšiu pohotovosť. Zoberte so sebou tiež obal danej látky, čo pomôže lekárovi.
  6. Kuchyňa. Predmety dennej potreby umiestnite na dosah. Odstráňte z dosahu ostré nože a predmety, ktoré môžu byť pre pacienta nebezpečné. Obstarajte mu elektrickú varnú kanvicu, ktorá sa sama vypína, len čo zovrie voda. Namontujte izolačný kryt s bezpečnostným vypínačom na plynový sporák, aby sa predišlo jeho zapínaniu v čase, keď ste preč. Ak sa pacient obarí alebo popáli, nechajte postihnuté miesto približne desať minút pod tečúcou studenou vodou, aby sa znížila teplota kože a zmenšila bolesť. Nepotierajte popálené miesto masťou. Zakryte ho čistou hladkou tkaninou a kontaktujte lekára alebo ho zoberte na pohotovosť.
  7. Kúrenie. Kozuby a kúrenie tiež môžu byť tiež nebezpečné. Namontujte izolačný kryt a bezpečnostný vypínač na plynové kúrenie, aby sa predišlo jeho zapnutiu v čase, keď nie ste doma. Centrálne, ako aj elektrické kúrenie môžete regulovať prostredníctvom vypínača s časovým nastavením.

Zdroj: Upravené podľa Advice sheet, Alzheimer's society UK, March 1997, www.alzheimer.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #domácnosť #Alzheimerova choroba