Cesta Brandon Baysovej, svetoznámej zdravotnej koučky, bola kľukatá

Vo vyše 40 krajinách sveta je známy jej príbeh, ako si sama vyliečila veľký nádor v bruchu bez použitia konvenčných medicínskych metód. Potom jej vyhorel dom a opustil ju manžel, ale nezlomilo ju to a zostavila metódu ozdravovania nazývanú Cesta. Dnes certifikovaní terapeuti učia tento spôsob liečby po celom svete.

07.12.2013 06:00
Brandon Baysová Foto:
Brandon Baysová.
debata

„Lekári sa učia pracovať s ľudskými telami rovnakým spôsobom ako mechanici s autami. Vstupujú do svojej profesie s úmyslom liečiť ľudí, ale niekde v celom procese sa zabúda, že ľudia nie sú iba telá. Máme aj myseľ a pocity, ale predovšetkým máme dušu, ktorej nie je možné sa dotknúť, vyšetrovať ju, alebo ju chirurgicky odstrániť,“ píše Brandon Baysová vo svojej knihe s rovnomenným názvom Cesta, ktorá sa stala medzinárodným bestsellerom.

Jej metóda liečenia nazývaná Cesta (The Journey) sa šíri v štyroch desiatkach krajín. V Kanade či v Izraeli ňou školia pracovníkov na ministerstvách, v Holandsku ľudí podliehajúcich pracovnému stresu pošlú jedine na kliniku, ktorá má terapeuta Cesty. Používa sa pri chronickom strese, strachu vystupovať na verejnosti, u ľudí a detí, ktorí prešli traumami, pri autoimunitných ochoreniach ako Crohnova choroba, roztrúsená skleróza, alergie, astma a mnohých ďalších chronických chorobách. „85 percent chorôb má emocionálny pôvod, a to netvrdím ja, ale Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v americkej Georgii,“ hovorí Brandon Baysová. Certifikovaný slovenský terapeut Cesty Michal Andrejco si podľa vlastných slov vyliečil diagnostikovanú celiakiu a dnes konzumuje všetko, nepotrebuje bezlepkovú diétu.

Šťastie nie je cieľ, ale cesta

Na trojdňový intenzívny kurz v Bratislave, ktorý viedla známa terapeutka osobne, pricestovali okrem záujemcov zo Slovenska a Česka aj Maďari, Švajčiari či Nemci. Vo veľkej kongresovej miestnosti bolo možno štyristo ľudí, mnohí iste prišli riešiť svoje zdravotné či psychické problémy, iní sa Cestu len chceli naučiť pre zlepšenie svojej kvality života. Smutný bol pohľad na ženy či mužov bez vlasov či dokonca s rúškom na ústach, ktorí sa rozhodli aplikovať Cestu popri chemo- či rádioterapeutickej liečbe. Hoci sa Brandon Bays pred dvoma desiatkami rokov zo svojho nádoru v maternici vyliečila sama bez pomoci konvenčnej medicíny, pacientov trpiacich rozličnými ochoreniami nenahovára na to, aby sa vzdali liečby, ktorej dôverujú.

Intenzívny večer s Brandon Baysovou uvádzala... Foto: archív Brandon Baysovej
Brandon Baysová Intenzívny večer s Brandon Baysovou uvádzala Adela Banášová (vľavo).

,Moja sestra je šéfkou onkologického výskumu druhej najväčšej farmaceutickej spoločnosti na svete," hovorí Brandon pre Dobré zdravie. „Každého pacienta najprv pošlem za lekárom za účelom stanovenia diagnózy a prognózy, za nutricionistom, pretože pri rakovine je veľmi dôležitá výživa.“ A dodáva, že aj podľa najnovších vedeckých výskumov v tomto smere škodí najmä cukor. Metóda Cesty sa však primárne nesústreďuje na fyzické uzdravovanie, to je jej sekundárny produkt. Je skôr o emocionálnom wellbeingu, cítení sa dobre.

Zažili ste už niekedy v živote v istých chvíľach niečo ako „pocit šťastia“? Pocit, že objímate celý svet, že ste súčasťou všetkého? Možno sa vám to stalo, keď sme sa stali majstrami sveta v hokeji, pri splývaní na morskej hladine, pri narodení dieťaťa… Podstatou a cieľom druhu uzdravovania nazývaného Cesta je práve schopnosť dostať sa k tomuto jadru svojej bytosti, k svojej podstate, ktorú táto metóda nazýva Zdrojom.

Fantómové spomienky v bunkách

Americký lekár, syn prominentného indického kardiológa, Dr. Deepak Chopra, ktorý napísal viac ako 75 kníh preložených do 35 jazykov (viacero z nich aj do slovenčiny a češtiny), sa po celý svoj život zaoberal prípadmi ľudí, ktorí sa úspešne vyliečili zo svojich diagnóz často považovaných za chronické a celoživotné. Skonštatoval, že majú spoločné dve veci: Boli schopní preniknúť do vyššie spomínaného Zdroja či „medzipriestoru“ a zbaviť sa negatívnych spomienok uložených v bunkách. Internista a endokrinológ Chopra je síce pre svoje názory a príklon k alternatívnej medicíne často považovaný za kontroverznú osobnosť, ale pred založením svojej privátnej praxe bol na riadiacej pozícii v massachusetskej nemocnici New England Memorial Hospital. Dvadsaťjeden jeho publikácií označil New York Times za bestsellery a po svete sa z jeho kníh predalo viac ako 20 miliónov kusov.

Brandon Baysová sa pri svojej liečebnej metóde opiera práve o jeho vyhlásenia, že vnútri našich buniek sú uložené staré spomienky, ktoré on nazýva „fantómovými“. Tieto spomienky vznikajúce často na základe potlačených, nespracovaných emócií dokážu v bunkách spustiť biochemický proces a vytvoriť degeneratívne vzorce v podobe nádoru či iného ochorenia. Kým chorá bunka zanikne, prenesie túto informáciu na novovznikajúcu bunku. Chopra prirovnáva ľudské telo k počítaču, pretože je schopné prerušiť toto naprogramovanie, a keď je program prerušený, nastáva liečenie.

Ako príklad „bunkovej pamäti“ Dr. Chopra uvádza príbehy ľudí, ktorým transplantovali orgány, a ktorí „zdedili“ spomienky uložené v bunkách darcu. Počas jednej zo svojich prednášok uviedol príklad ženy, ktorej transplantovali srdce a pľúca. Po prepustení z nemocnice začala mať neskutočnú chuť na kuracie nugetky a hranolčeky zo známeho fastfoodu, hoci nikdy predtým takémuto jedlu neholdovala. Zistila, že darca orgánov bol veľkým fanúšikom práve tohto druhu stravovania a nešťastná autonehoda sa mu stala práve na ceste smerom do rýchleho občerstvenia.

Choroby ako najvzácnejší dar?

Rozčuľujú vás správy? Dopravná zápcha? „Myslíme si, že príčiny hnevu sú mimo nás, ale pravda je, že hnev je uložený v našom vnútri. Vonkajšie okolnosti v nás iba stlačia gombík a aktivujú emóciu, ktorá tam už dávno bola. A gombík hnevu nie je jediným gombíkom v našom vnútri. Sú tam uložené celé hromady potlačených emócií a vonkajšie okolnosti sú iba spúšťačmi aktivujúcimi to, čo je v nás už uložené. Niekedy si myslím, že choroby sa občas môžu stať našimi najvzácnejšími darmi,“ tvrdí v knihe Brandon Baysová. A pre Dobré zdravie dodáva: „Spôsob, ktorý som vynašla na základe vlastných skúseností, je o metóde, ako sa dostať do konkrétnych spomienok uložených v bunkách, odblokovať ich a dovoliť telu, aby sa prirodzeným spôsobom začalo uzdravovať.“

Brandon Baysová sa podpisuje do svojej knihy... Foto: archív Brandon Baysovej
Brandon Baysová Brandon Baysová sa podpisuje do svojej knihy Cesta.

Zatiaľ čo hypnóza pracuje s mysľou, toto nie je práca na úrovni mysle. Ide o zážitkovú metódu, ktorej podstatou je prechod jednotlivými emocionálnymi vrstvami. Veľmi dobre na ňu reagujú napríklad deti, ktoré sú schopné absolvovať ju približne od piatich rokov veku. „V južnej Afrike sme robili výskum, porovnanie študijných výsledkov u detí, ktoré prešli traumatickými udalosťami. Proces Cesty s nimi robili trénovaní učitelia. Tie, ktoré absolvovali metódu raz do týždňa, dosahovali v škole 91–93 % úspešnosť. Tie, ktoré nie, dosahovali 60 %,“ tvrdí Brandon Baysová. „Deti týmto procesom prechádzajú veľmi ľahko, nepotrebujú ho totiž chápať rozumom. Sústredia sa len na navádzanie terapeutom a na svoje emócie. V pozadí môjho nádoru bolo násilné zneužívanie v detstve.“ Nechce, aby deti bojovali s fyzickými ochoreniami."

„Už nemám liečiteľskú prax, už nepotrebujem dokazovať, či táto metóda funguje. Dnes pracujem s ľuďmi vo vládnom sektore z mnohých štátov, trénujem profesorov v Amerike, je toho veľa,“ končí rozhovor 60-ročná dáma, ktorej energiu by mohli závidieť ľudia o niekoľko dekád mladší. Vyše 50 týždňov do roka strávi na cestách. „Cesta sa nekončí jedným procesom, jeho vykonanie je len začiatkom celoživotného zbavovania sa emocionálnych nánosov. Nefunguje to tak, že keď sa raz dostanete do svojho Zdroja, už v ňom zostanete.“

Poznať Cestu a celoživotne po nej kráčať, sú totiž dve rozdielne veci.

Anketa

Do akej miery sa psychika podieľa na vzniku a na liečbe onkologického ochorenia?

Mária Andrášiová, onkopsychologička Foto: Accelerate
Mária Andrášiová, onkopsychologička Mária Andrášiová, onkopsychologička

Mgr. Mária Andrášiová, onkopsychologička: Pri vzniku rakoviny vždy zohráva úlohu viacero faktorov. Psychika tu však má jednoznačne svoj podiel. Vieme, že nesprávny spôsob zvládania konfliktov, chronický stres, to všetko znižuje imunitu a organizmus sa automaticky stáva menej odolným proti chorobám. Aj čo sa týka terapie ochorenia, veľmi záleží na tom, ako pacient dokáže riešiť záťažové situácie a je vedecky dokázané, že tí, čo majú lepšie rodinné zázemie, majú vyššiu šancu na uzdravenie. Čo sa týka alternatívnej liečby, ak to nie je v rozpore s liečbou, ktorú odporúčajú onkológovia, vravím: Skúšajte, buďte aktívni! Lekári možno povedia, že to nie je vedecky dokázané. Máme však prípady zázračných uzdravení, keď ani odborníci nevedia povedať, čo sa pod ne podpísalo. O terapii Cesta Brandon Baysovej som počula a ak pacientom tento liečebný postup pomôže lepšie zvládnuť štandardnú liečbu, tak sa to ráta. Pretože, ak sa človek psychicky lepšie cíti, jednoznačne to má pozitívny vplyv na jeho uzdravovací proces.

MUDr. Juraj Detvay, PhD., klinický onkológ z... Foto: Accelerate
MUDr. Juraj Detvay, PhD., klinický onkológ z Fakultnej nemocnice v Nitre MUDr. Juraj Detvay, PhD., klinický onkológ z Fakultnej nemocnice v Nitre.

MUDr. Juraj Detvay, PhD., klinický onkológ z Fakultnej nemocnice v Nitre: Emočné nastavenie či naladenie je len jeden z faktorov, ktorý môže spustiť mechanizmy nádorového ochorenia. Svoju úlohu zohráva aj alkohol, tabak, genetika, životný štýl, v tridsiatich percentách strava. V prípade karcinómu prsníka aj to, kedy ženy rodia. Čo sa týka psychiky, jej úlohu v tomto prípade nevieme kvantifikovať. Pri liečbe je dôležitým faktorom fakt, či pacient chce žiť, či má záujem bojovať. Zaznamenal som viacero prípadov, keď došlo ku kompletnému ústupu ochorenia po chemo- alebo rádioterapii, resp. svoju úlohu zohrala aj chirurgická liečba. Zázračné vyliečenie, čiže spontánne zmiznutie onkologicky dokázanej, histologicky verifikovanej choroby som nikdy nevidel, a to robím v onkopraxi 20 rokov. Naopak, stretol som sa s pacientmi, ktorí sa rozhodli absolvovať výlučne alternatívnu liečbu a vrátili sa k nám v omnoho horšom stave, ako keď od nás odchádzali. Škoda, že nevyužili možnosti štandardných terapeutických postupov. My sa riadime odporúčaniami Americkej onkologickej spoločnosti.

Anna Valachová, zakladateľka Nadácie na pomoc... Foto: Accelerate
Anna Valachová, zakladateľka Nadácie na pomoc onkologickým pacientom Anna Valachová, zakladateľka Nadácie na pomoc onkologickým pacientom

Ing. Anna Valachová, zakladateľka Nadácie na pomoc onkologickým pacientom: Stres je fyzický faktor a úzko súvisí s psychikou. Ak stresová záťaž, oslabenie či nespokojnosť so životom trvajú dlhší čas, všetko to vplýva na možný vznik nádorového ochorenia. Brandon Baysovú a jej terapiu poznám. Možno preto chodí po svete a učí to, lebo je jedna z mála, čo sa takto dokázala vyliečiť. Pripúšťam, že je to možné, ale vyžaduje si to nesmierne uvedomenie. Samozrejme, platí, že liečenie sa začína v hlave. Chorobu netreba brať ako trest a neklásť si otázky: Prečo práve ja? Preto mi toto Boh urobil? Na ne človek odpoveď nikdy nedostane. Onkoochorenie je obyčajne vážnym varovaním od nášho organizmu. Zdvihnutý prst mali mnohí vidieť už pred vypuknutím choroby, ale nikto si to nevšímal. Napríklad ja som sa začala usmievať, až keď som prežila vážnu autohaváriu. Dovtedy som si neuvedomovala, čo mám. Dokonca, aj keď som ochorela na rakovinu prsníka, brala som to tak, že dostanem liečbu a automaticky vyzdraviem. Ešte stále to mnou dostatočne nezalomcovalo. Počas havárie sme vleteli pod kamión, z hlavy mi spadla parochňa a môj syn ma po prvýkrát videl bez vlasov. Zlomila som si chrbticu. Na chemoterapie ma prevážali na špeciálnom horolezeckom matraci. Vtedy som sa začala usmievať na svet. Uvedomila som si, že mám dve úžasné deti, rodinu, život. Začala som sa tešiť z maličkostí a môj život sa zmenil. To bolo pred štrnástimi rokmi. Áno, aj o tomto je téma psychiky pri vzniku a liečby rakoviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #Brandon Baysová #koučka