Meditácia pomáha ľuďom zmierniť úzkosť a depresiu

Polhodina meditácie denne znižuje príznaky úzkosti a depresie, akými sú napríklad nespavosť či chronická bolesť svalov. Tvrdia to americkí vedci na základe desiatok klinických testov, ktoré pol roka podstupovalo viac ako 3500 osôb. Ich správu podľa agentúry AFP zverejnila Americká lekárská asociácia.

08.01.2014 14:00
meditácia, lúka, les, relax Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Veľa ľudí využíva meditáciu, ale nepovažuje sa to za súčasť nejakej liečebnej terapie. Podľa nášho výskumu však meditácia zmierňuje úzkosť a depresiu rovnako, ako to podľa iných štúdií dokážu antidepresíva,“ citovala AFP hlavného autora nového výskumu Madhava Goyala z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore v štáte Maryland.

Vedci zaznamenali zlepšenie stavu ľudí trpiacich úzkosťou či depresiou spravidla po tom, čo meditovali 30 minút denne počas ôsmich týždňov. Zvlášť účinná sa podľa nich ukázala takzvaná meditácia plného vedomia, čo označili za formu budhistickej techniky spočívajúcej v tom, že človek zameria svoju pozornosť na súčasnú chvíľu.

Výskumníci podľa AFP tiež dospeli k záveru, že priaznivé účinky meditácie u úzkosti a depresie pretrvávajú aj po jej zastavení. Zaznamenali ale iba malé zlepšenie stavu pomocou meditácie u ľudí, ktorí trpia na stres.

Analýzy sa vykonávali v rámci 47 klinických testov na celkom 3515 ľuďoch, ktorí sa venovali nejakej z foriem meditácie a majú rôzne duševné a telesné neduhy – toxikomániu, cukrovku, srdcové problémy, rakovinu, chronickú bolesť, ale aj depresiu, úzkosť, stres a nespavosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #depresia #úzkosť #stres #meditácia