Odpútanie môže byť bolestivé ako operácia, tvrdí psychológ

Odpútať sa od osoby, resp. od niečoho, na čom bolestivo lipneme, môže pomôcť psychológ.

01.03.2014 06:00
papierová loďka, pustiť k vode Foto:
Technika "púšťanie k vode" nemá magický alebo ezoterický význam a využíva sa pri nej iba psychológia.
debata

Na otázku, aké môže mať tzv. „púšťanie k vode“ význam, psychológ Mgr. Richard Gróf, PhD. odpovedal: „Odpútaniu môže prekážať súcit a s ním spojená vina. Mnohí partneri sa uväznia v citovo prázdnych vzťahoch len preto, že nechcú ublížiť tomu druhému a boja sa čeliť vlastným a možno aj cudzím výčitkám.“

Podľa jeho slov odpútaniu vždy bráni strach. Zo samoty, z neistoty, z budúcnosti, z neznámeho. Ústrednú rolu hrajú aj pochybnosti o nás samých, o druhých a o svete. „Ľudia majú tendenciu zotrvávať pripútaní aj v hlboko nevyhovujúcom stave len preto, že je znesiteľnejší ako neistota, ktorá by prišla, keby ho opustili,“ ukázala Grófovi prax. Dodal, že objekty, na ktorých lipneme, sa často stanú súčasťou nás samých. Včleníme ich do svojej identity, sebaobrazu, sebahodnoty a uspokojujú naše potreby. „Odpútanie môže byť rovnako bolestivé ako operácia, ale v určitých prípadoch aj rovnako naliehavé,“ vraví klinický psychológ, ktorý sa tiež domnieva, že odpútanie sa od nerealistických očakávaní je prevenciou opätovného sklamania.

Psychológ je presvedčený o tom, že odpútanie poskytuje úľavu, prináša slobodu a otvára budúcnosť. Vo svojej terapii ponúka možnosť hlbšieho porozumenia lipnutia, pripútania alebo citovej závislosti. Najskôr však musí zistiť, či si klient odpútanie naozaj želá a či je ochotný prijať riziká, ktoré so sebou nesie. „Sprevádzame samotným rituálom "púšťania k vode“. Na záver ponúkame reflexiu celého procesu a náčrt ďalších možností," spresnil R. Gróf, čo asi klienta, ktorý ma o rituál púšťania k vode záujem, čaká.

Jeho väčšia časť sa vraj odohráva v exteriéroch v blízkosti rieky. Rituál je zážitkový, nie je klasickým psychologickým dialógom. Rituál „púšťania k vode“ je možno absolvovať pri potrebe uvoľniť sa z bolestivých vzťahov, myšlienok, pocitov a očakávaní. Proces je možno absolvovať aj vo dvojici alebo v malej skupine a jeho dĺžka závisí od hĺbky a vážnosti obsahu, s ktorým klienti prichádzajú. Obvykle však trvá od dvoch do štyroch hodín. Táto technika neslúži ako forma nátlaku, upozorňuje ďalej psychológ. Vyvrátil však aj domnienku, že má magický alebo ezoterický význam a využíva sa pri nej iba psychológia.

Mgr. Richard Gróf, PhD. vyštudoval psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, pokračoval v doktoradskom štúdiu v odbore klinická psychológia. Momentálne pracuje ako klinický psychológ na psychiatrickom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a prevádzkuje internetovú psychologickú poradňu www.onlinepsycholog.sk. Je členom Slovenskej komory psychológov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #pustiť k vode #zážitkový rituál