Mozog človeka je najzložitejšia štruktúra vesmíru - otestujte si ho!

Aj Slovensko sa spoločne s ďalšími 60 krajinami sveta zapojilo do celosvetovej akcie Týždeň mozgu. Ponúkame niekoľko úloh i rád, ktorými si zlepšíte pamäť, koncentráciu a zároveň vyskúšate niektoré zaujímavosti.

19.04.2014 06:00
debata (2)

Skúste „preťažiť“ jednu hemisféru:
Zmerajte si, ako dlho dokážete udržať v rovnováhe pravítko na prstoch ľavej a pravej ruky. Potom si zmerajte, ako dlho dokážete udržať pravítko v rovnováhe na každej ruke a PRITOM rozprávať. Výsledky porovnajte.

Väčšina pravákov zistí, že hovorením sa zhoršuje výkonnosť ich pravej ruky, ale nie ľavej. Prečo? Jazyk a schopnosť používať pravú ruku sa nachádza v tej istej hemisfére a táto strana mozgu je preťažená súčasným rozprávaním a používaním ruky. Ľaváci môžu mať jazykové centrum v niektorej z hemisfér alebo v obidvoch z nich. Ľaváci s pravostranným jazykovým centrom majú lepší výsledok s pravou rukou, ľaváci s jazykovým centrom na ľavej stane budú mať lepšie výsledky s ľavou rukou. Ľaváci s jazykovými schopnosťami riadenými oboma stranami budú schopní udržať v rovnováhe pravítko rovnako na oboch rukách.

Ako si v hlave „podržať meno“:
Prirodzene, že je veľmi dôležité, ako sa ľudia predstavujú. Často sa to celé uskutoční tak rýchlo, že naša pamäť ani nemá šancu „podržať si meno“ v priebehu takého krátkeho okamihu. Akákoľvek informácia, ktorú si nedokážeme predstaviť – čísla, mená, cudzie slová – sa do pamäti ukladá len veľmi ťažko. Ak sa niekto navyše predstaví nedostatočne nahlas, čo je veľmi častý prípad, naša pamäť si ani nemá čo ukladať. Ak ste teda meno nerozumeli, spýtajte sa opäť. Následne danú osobu menom pozdravte a aspoň raz ho spomeňte v rámci rozhovoru. Už to posilňuje jeho uloženie do dlhodobej pamäti, radí na túto tému trojnásobná svetová majsterka v pamäťových schopnostiach Michaela Karsten.

Dokážete prečítať toto?

V SÚIVSOLTSI S VSÝUKOMM NA CMABRIDGE UINERVTISY VLŠYO NJAVAO, ŽE NZEÁELŽÍ NA PORDAÍ PSÍEMN V SOLVE.
JEDNIÁ DLEÔITŽÁ VEC JE, ABY BLOI PVRÉ A PSOELNDÉ PÍMESNÁ NA SRPVÁONM MSTIEE.
ZYVŠOK MŽÔE BYŤ TOTÁNLA ZEMS A TY TO BEZ PORLBMOÉV PERČÍATŠ.
JE TO PERTO, ŽE ĽDUKSÝ MZOOG NETČÍA KDAŽÉ PENSÍMO, ALE SVOLO AKO CLEOK.

Mnemotechnika je pamäťová technika, umenie podporovať pamäť rôznymi pomocnými predstavami. Najlepšie je pokúsiť sa vytvárať si vlastné mnemotechnické pomôcky – treba do toho zapojiť fantáziu, humor, čierny humor, povolené je všetko. Niektoré známe mnemotechnické pomôcky a princíp ich vytvárania:

1. Počas dvoch minút si skúste zapamätať týchto desať slov v poradí, v akom idú za sebou: bonbón – hlava – medveď – farma – prsteň – mačka – Jana – náhrdelník – deväť – pero Teraz tento zoznam zakryte. Potom slová povedzte najprv za sebou, ako nasledujú, potom v opačnom poradí. Aké bolo siedme slovo v poradí? Pri každom slove použite rôzne pripomienky, napríklad: Bonbón je u mňa jednotka. Dve hlavy sú lepšie ako jedna. Tri medvede, to je skvelý príbeh. Na farme sú štyri zvieratá. Päť prsteňov na päť prstov. Teraz už isto viete, ako na to… Skúste to zas s inými slovami!

2. DEKA – D, E, K, A sú vitamíny rozpustné v tukoch.

3. Šetri sedem oslov alebo Šetři se, osle!. Táto veta pomôže zapamätať si polomer Zeme, čiže 6 378 km.

4. Ako správne vykať – Pane, kde ste bol, tak vyká iba vôl. Ale: Pane, kde ste boli, vyká žiak zo slovenskej školy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť