Sexuologička Laura Janáčková radí pacientom s črevným ochorením

IBD je zápalové črevné ochorenie, pri ktorom prebiehajú v organizme imunitné reakcie, ktoré sú namierené proti jeho vlastnému tráviacemu traktu, čím dochádza k jeho chronickému poškodzovaniu.

27.05.2014 06:00
debata
Chorobu IBD sprevádzajú aj bolesti brucha a... Foto: SHUTTERSTOCK
IBD, črevo, bolesti brucha Chorobu IBD sprevádzajú aj bolesti brucha a kĺbov, hnačky, výkyvy nálad, postihnutia kože a nevysvetliteľná únava.

Chorobu sprevádzajú bolesti brucha a kĺbov, hnačky, výkyvy nálad, postihnutia kože a nevysvetliteľná ú­nava.

Keďže ide o nevyliečiteľné ochorenie, pacienta mimoriadne zaťažuje, a to vo všetkých oblastiach, vrátane sexuálnej. „Psychická stabilita človeka stojí na troch pilieroch. Zdravie, práca, vzťahy a sex. Ak máme problémy v jednej z týchto oblastí, sme nespokojní. Ak máme v dvoch oblastiach, sme podstatne psychicky labilnejší a keď sa pridruží aj tretia, sme na dne. A pacienti so zápalovými ochoreniami čriev s takýmito pocitmi žijú,“ skonštatovala česká sexuologička Doc. PhDr. Laura Janáčková.

Existuje niekoľko druhov liečby IBD, no majú aj vedľajšie účinky. Liečba kortikosteroidmi, ktorú lekári aplikujú až 80 percent pacientom, má vedľajší účinok ukladanie tukovej hmoty. Znamená to, že pacient je opuchnutejší v tvári, biologická liečba má vedľajší účinok napríklad alergiu. S čím väčšina pacientov žije, je strach. O zamestnanie, že stratia partnera, že dostanú znova bolesti, že budú trpieť, strach z osamelosti, z prechodných alebo trvalých následkov, čo je otázka stomie. Od strachu je už len krok k nespavosti a pacient sa ocitá v bludnom kruhu.

Janáčková informuje, čo môže pacient s týmto ochorením pre seba spraviť. „Získať informácie o chorobe a možnostiach liečby a ich vedľajších účinkoch. Ale správnych. Častokrát sú vďaka internetu zahltení tými najtragickejšími, ktoré ich ešte viac vyľakajú,“ upozornila. Je nutné upraviť svoj denný rytmus a v žiadnom prípade sa do seba neuzavierať, ale naopak, hovoriť o svojich pocitoch. “Nehanbite sa za svoju chorobu, pretože za ňu nikto nemôže, aj keď na začiatku vždy hľadáme vinníka.” V neposlednom rade odporúča Janáčková vyhľadať pomoc psychológa.

Pacienti s IBD majú podľa Janáčkovej slov narušené krátkodobé sexuálne stratégie pri výbere partnera. Častokrát majú znížené sebavedomie, spojené s obavami, hanbou, strachom, úzkosťou, ktorá vyvoláva neistotu. “A keď sme neistí, máme nižšie sebavedomie a cesta k cieľu je veľmi kľukatá a má vplyv aj na partnerský a sexuálny život.”

Janáčková tiež upozorňuje na to, že pacienti s IBD musia jednoznačne plánovať tehotenstvo a hovoriť o ňom s lekárom. Ak by totiž pacientka otehotnela v tzv. akútnom stave ochorenia, hrozí jej celý rad rizík ako potrat či predčasný pôrod. Čo sa týka samotného sexu, problémy majú pacienti aj v tejto oblasti. Ženy trápi znížený sexuálny apetít či problémy s dosiahnutím orgazmu alebo bolestivá súlož, muži sa zdôverili aj s problémami s ejakuláciou či erektilnou disfunkciou. “A ak máme vo vzťahu sexuálne problémy, je otázka času, kedy sa prejavia aj vo vzťahu. Pretože vzťahy, po akých túžime, sú postavené na piatich kameňoch – láska, tolerancia, komunikácia, úcta a pochopenie. Treba sa o ne starať, inak hrozí riziko rozvodu či nespokojnosti.”

Sexuologička tiež IBD pacientom radí, aby sa o svoje sebavedomie starali. Malo by byť na čo najvyššej úrovni, alebo aspoň na takej, ako bolo pred chorobou. “Naučte sa pochváliť a odmeniť, nie často to robíme. Častejšie zhodnocujeme, čo sme urobili zle a čo sa nám nepodarilo. Povedzte si aj o tom, že vám bolo fajn, že ste mali pekný deň a naučte sa hovoriť o sexe s partnerom.” Cesta k zbaveniu stresu je aj naučiť sa hovoriť nie, relaxovať a čo najčastejšie mať dobrú nálada. “Oceňujte na sebe všetko dobré,” uzavrela Janáčková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesti brucha #sexuálny život #IBD