Dospelí si môžu stres liečiť maľovankami

Mami, vráť mi moje pastelky! Maľovanky pre dospelých, ktoré uľahčujú sústredenie a pomáhajú uvoľniť sa, sú novým všeliekom proti stresu. Záujem o vyfarbovanie obrázkov, pôvodne určených pre deti, vo Francúzsku v poslednom čase prudko vzrástol, píše agentúra AFP. Maľovanky pre dospelých, označované ako antistresové či ako terapia umením, prekročili Lamanšský prieliv a zaujímajú dnes leví podiel medzi zábavou určenou na vyčistenie hlavy.

27.05.2014 14:00
oddych, relax, kreslenie, maľovanie, hudba Foto:
debata (1)

„Vlani v júni sme vypustili skúšobný balónik so stovkou antistresových maľovaniek zakúpených od britského vydavateľa Coloring for grown-ups. Úspech bol okamžitý a ohromný,“ uvádza Anne Le Meurová, vydavateľka Hachette Pratique, z ktorého vychádza celá paleta francúzskych maľovaniek, od tých najjednoduchších po tie najzložitejšie. Tento rok v júni vyjdú štyri nové typy maľovaniek nazvané Džungľa, Budhovia, Hollywood a New York. „O maľovanky je záujem na celom svete. Predali sme práva na naše knižky do niekoľkých európskych krajín vrátane Británie, ktorá ich bude predávať do Spojených štátov, ale aj do Číny, Južnej Kórey či Ruska. Vo Francúzsku dosiahol náklad kolekcie Terapia umením, ktorá má desať titulov, takmer 300 000 výtlačkov,“ hovorí Le Meurová.

Na dôkaz tohto úspechu je päť knižiek s maľovankami pre dospelých vydaných vydavateľstvami Marabout, Hachette Pratique, Dessain a Tolra od začiatku tohto roka medzi pätnástimi najpredávanejšími knihami mesiaca. „Táto činnosť, ktorá vyžaduje pokoj a sústredenie, vzbudzuje čím ďalej, tým väčší záujem. Ľudia sú dnes veľmi stresovaní. Stále im vyzváňajú mobily, sledujú internet, sociálne siete. Potrebujú sa uvoľniť. Tvoria rukami, bez toho, aby na to potrebovali nejakú zvláštnu zručnosť, a to vedie k uvoľneniu,“ vysvetľuje Anne Le Meurová. „Medzi záujemcami sú predovšetkým ženy každého veku, od mladých dievčat po veľmi staré dámy,“ dodáva. „Vyfarbovanie je akýmsi návratom do detstva, my však ponúkame rôzne témy a ilustrácie s kultúrnou väzbou,“ hovorí Anne Le Meurová. „Ilustrátori boli spočiatku našou ponukou trochu zaskočení. Potom ich to však začalo baviť. Majú úplnú voľnosť vo výbere témy,“ dopĺňa.

Výtvarníčka Národného múzea dejín prírody Marthe Mulkeyová tak ilustrovala Začarovaný les či Malé a veľké zvieratá, Hélene Gédouinová z nakladateľstva Marabout, ktoré vydáva okrem iného Tajnú záhradu Johanny Basfordovej, ktorej sa od februára predalo 44 000 výtlačkov, vyzdvihuje terapeutické účinky maľovaniek na dospelých. A „umelci“ sa neuspokojujú tým, že by vyfarbovali obrázky v súkromí. Hrdo zdieľajú svoje výtvory na internete, na svojich blogoch, na YouTube a Instragrame. Vymaľováva sa často v rodinnom kruhu alebo s priateľmi. „Konečne tu je užitočná knižka,“ uisťuje Sabrina, keď sa podelila o svoje dielo na YouTube. „,Obdivujte moje umelecké dielo,“ žiada iná užívateľka internetu. „Keď som to dokončila, pozerám sa na to ako na obraz,“ píše nadšene ďalšia. Od stredovekých záhrad po bájne miesta, od Orientu po New York a Paríž, každý si nájde niečo, čo ho zaujme. Nezabudlo sa ani na tvorcov grafitov, ktorí sa môžu pustiť do street art v pokoji domova s maľovankami nazývanými „Graff. Umenie ulice“, ktoré zahŕňajú umelecké fresky z celého sveta, ktoré možno vyfarbovať podľa ľubovôle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #relax #maľovanie #kreslenie