Levanduľa upokojuje nervy a zaručuje kvalitný spánok

Okrem toho, že krásne vyzerá a vonia, táto fialová bylinka aj lieči. V prvom rade upokojuje dušu a zmysly.

14.06.2014 06:00
shutterstock 175586483
Levanduľa.
debata (2)

Aspoň podľa stredovekej liečiteľky a mystičky Hildegardy z Bingenu, ktorá si k levanduli dala tiež poznámku, že odháňa “nečisté myšlienky”, posilňuje ego a je horkým nápojom proti chorobe pečene. Vo fialovej bylinke však toho objavila ešte viac. Vyhnúť by sa jej mali všetci, čo chcú posilniť svoju chuť na sex. Ako afrodiziakum ju teda rozhodne nepoužívajte.

Levanduľu si v minulosti mimoriadne obľúbili aj rímski vojaci, ktorí si ňou upokojovali nervy a Rimania sa v nej denne kúpali, pričom vo vode s pridaním levandule si prali aj šaty. Svoje uplatnenie si našla levanduľa aj v domácnosti. Neznášajú ju mole, odpudzuje aj muchy. Preto by ste si mohli kytičkou levandule vyzdobiť dom, ktorý vám ňou následne celý rozvonia.

Liečivý vankúš s pohánkovým alebo špaldovým...
Levanduľa je nielen zdravá, ale aj dobre vyzerá.
+5Na predaj.

Máte už dosť kofeínu, no potrebujete byť neustále v čulom stave? Skúste levanduľu, tiež pomáha zvýšiť koncentráciu, a to v akejkoľvek podobe. V takomto prípade sa jej stačí poriadne “nadýchať”. Jej vôňa sa podľa odborníkov dostane až do centra pocitov, kde potom pôsobí. Vďaka tomu sa nám bude ľahšie zaspávať a ustúpi bolesť z hlavy. Levanduľa má tiež silu znížiť krvný tlak a stres. Aby toho nebolo málo, používa sa aj pri popáleninách alebo nádche. Prechladnutý človek ju môže inhalovať.

Levanduľu si obľúbila aj umelkyňa Pavlína Počajová. “Keď som sa pred desiatimi rokmi stala zemepaňou, levanduľu som si zasiala ako jednu z prvých rastlín. Výhodou nášho pozemku je, že všade svieti slnko a preto je na jej pestovanie ideálny.” Pred troma rokmi ju začala sušiť a predávať na Dobrom trhu. Obsahovali ju aj jej pohankovo-špaldové vankúšiky. “Peknú levanduľu nasuším do kytičiek, ostatnú rozmrvím do vankúšikov.” Tie podľa jej slov nádherne voňajú a uvoľňujú bolesti. “Levanduľa je prírodné sedatívum a úžasne sa po nej spí.”

Ako ju pestovať
Levanduľa podľa Počajovej slov potrebuje piesčitú pôdu, nie veľa hliny. Nepotrebuje veľa polievať, no zato veľa slnka. “Niektoré rastliny nestrihám a nechám vysemeniť do štrku, ktorý dávam na záhradnú textíliu, malé rastlinky presádzam na jar na nové miesto. Jeden krík sa mi rozrástol až do priemeru 1,5 metra.” V prípade studenej zimy odporúča rastliny zakryť čečinou. “Osobne to však nerobím, v Kvetoslavove nám levanduľa ostáva aj pod snehom,” skonštatovala. “Občas nejaká vyschne, ale keďže sa jej tu tak darí, nahradím ju novou.”

Recepty

Levanduľovo-zázvorový osviežujúci čaj
Nastrúhajte najemno čerstvý zázvor, zalejte ho litrom horúcej vody. Pridajte koliesko citróna a tiež šťavu z citróna a štyri kvety čerstvej levandule.

Čaj proti migréne
Potrebovať budete 20 gramov levanduľových kvetov, medovkových a rozmarínových listov a rimbaby obyčajnej. Zalejte ich vriacou vodou a desať minút lúhujte. Čaj je vhodný aj ako prevencia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nervy #levanduľa