Vnútorný nepokoj, hnev, agresia? Pomôžu meditácie

O meditácie majú záujem ľudia, ktorí hľadajú vnútorný pokoj, majú v sebe veľa agresie a hnevu.

13.08.2014 06:00
debata (1)
Maya Nováková. Foto: Dana Závadová
Maya Nováková Maya Nováková.

Skrátka, chceli by sa upokojiť, dostať svoje myšlienky pod kontrolu. Meditácie však zďaleka nie sú len pre nich. „Tí, čo chcú začať meditovať, hľadajú pokoj, kontrolu nad myšlienkami a emóciami, niekedy je to len zvedavosť, ako to v našej hlave naozaj funguje. Prídu aj takí, čo sú nespokojní so svojím životom, hľadajú cestu k sebe. Motivácie sú rôzne,“ povedala pre Pravda.sk cvičiteľka jogy, ktorá tiež vedie meditácie, Maya Nováková.

Prvý stupienok
Na začiatku meditácie si človek buduje pokojnú myseľ. Pre podporu meditačnej praxe sa využívajú rôzne pomocné nástroje – mantry, kontemplácie (riadené meditácie), alebo sústredenie na dych.

Myšlienky prichádzajú…
Nie je myšlienka ako myšlienka. Ide o to, čo s ňou po tom, ako počas meditácie príde, spravíme. Či ju začneme rozvíjať, analyzovať a strácať sa v príbehu, alebo len jednoducho príde a odíde. Sú ľudia, ktorí v koncentrácii vydržia skutočne dlho, pričom im nič neprichádza na um.

Potrebujem učiteľa?
Ako ďalej prezradila Nováková, meditovať začala bez učiteľa. Až potom si k sebe niekoho hľadala. „Učiteľ je dobrý ako barlička, aby meditujúci „nezbehol z cesty“, ako sa vraví. Sú totiž ľudia, ktorí v určitom bode akoby zastanú a nedokážu sa ďalej pohnúť, alebo sa zamotajú v túžbach po dosahovaní rôznych vymyslených cieľoch aj v meditáciách,“ objasnila. Dodala, že niekomu je v dosiahnutom pokoji tak výborne, že prestane svoju myseľ bádať. Učiteľ to dokáže rozpoznať a pomôže mu pokračovať.

Ako si ho vybrať
Americký autor Jack Kornfield v jednej zo svojich kníh píše, že vybrať si učiteľa na meditácie je tiež o chémii. Sú ľudia, ktorí nad sebou potrebujú tvrdú ruku a potom takí, čo potrebujú skôr partnera. Na otázku, ako učiteľ vie, čo sa deje vo vnútri žiaka, Maya Nováková odpovedá: „Žiak detailne popisuje, čo sa mu v meditáciách deje. Podľa toho učiteľ vidí, na čo je zameraný a pokúša sa ho nasmerovať, alebo len podporiť v náročných chvíľach pri meditovaní.“

Do bežného života
Maya Nováková denne nemedituje, skôr sa ju pokúša prenášať do bežného života. Jej učiteľ jej poradil, aby neskôr na formálnu meditáciu zabudla, ale žila ju v bežnom dni. „O to sa pokúšam. O žitie s princípmi všímavosti cez deň,“ skonštatovala. Približne trikrát do týždňa si sadne do spomínanej formálnej meditácie.

Meditácia podľa knihy
Prečo nie? Jediné, čo sa jedincom, ktorí sa takto rozhodnú postupovať, môže stať, je, že si vytvoria zlozvyk, ktorý sa potom ťažšie odstraňuje. Maya Nováková nevie však o nikom, kto by si ublížil. Ak by niekto išiel na dlhodobý meditačný retreat sám, bez toho, aby ho sprevádzal skúsený učiteľ, môže to byť riskantné, upozornila.

Spojené nádoby
Niektorí ľudia, ktorí chodia k Mayi na jogu, sa skôr či neskôr začnú zaujímať aj o meditácie a naopak. Joga s meditáciou sú spojené nádoby, tvrdí Maya, hoci pravidelne na konci jogovej hodiny nemedituje, len ak o to cvičenci prejavia záujem. Podľa jej slov je ideálne meditovať po hodine jogy.

Najsilnejší zážitok
Každá meditácia Mayi niečo prináša. Najintenzívnejší zážitok mala minulý rok na samotke. „Bola som sama na chate, občas som sa stretávala s učiteľom Petrom Babkom, ktorý ma viedol. Bol to veľmi intenzívny meditačný retreat.“

Maya Nováková

Je cvičiteľka jogy, od roku 2012 tiež vedie meditácie. Nájsť ju možno v bratislavskom meditačnom centre Samádhi. Viac informácií na webovej stránke www.samadhi.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #koncentrácia #meditácia #vnútorný pokoj #pokojná myseľ