Chudnutie môže viesť k depresiám

Zhadzovanie nadbytočných kilogramov prospieva fyzickému zdraviu, ale nie vždy má kladný vplyv na duševnú pohodu.

19.08.2014 14:00
obezita, depresia, tučný muž, priberanie,... Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Dokonca zvyšuje riziko depresií. Štúdia zverejnená na stránkach časopisu Plos One, ktorej autori sledovali počas štyroch roky 2 000 osôb s nadváhou alebo obezitou vo Veľkej Británii, ukázala, že tí, ktorí zhodili päť a viac percent svojej telesnej hmotnosti, síce vykazovali výrazné pozitívne zmeny fyzického zdravia, ale boli viac vystavení nebezpečenstvu depresie.

Pri pacientoch, ktorí chudnú, je dôležité prihliadať aj na duševné zdravie. Výsledky štúdie britských vedcov síce neznamenajú, že chudnutie musí nutne vyvolávať depresie, ale vyplýva z nich, že zhadzovanie kilogramov nemôže byť príčinou zlepšovania nálady. Z 2 000 účastníkov výskumu zhodilo 14 percent osôb najmenej päť percent svojej pôvodnej váhy, rovnajúcu sa takmer siedmim kilogramom na osobu. Z toho bolo 78 percent osôb náchylnejších k depresiám.

"Nechceme nikoho odrádzať od chudnutia, pretože to má obrovský prínos pre fyzické zdravie, ale ľudia si nesmú myslieť, že zhodenie prebytočných kilogramov razom zlepší celý ich život. Kto chce schudnúť, nesmie sa báť požiadať o pomoc rodinu, priateľov či psychológa, "zdôrazňuje koordinátorka výskumu Sarah Jacksonová.

Mnohé diéty sľubujúce schudnutie zahŕňajú zvýšenú konzumáciu proteínov, ale podľa poznatkov amerických vedcov môže byť prílišná konzumácia proteínov, najmä živočíšnych, u päťdesiatnikov rovnako nebezpečná ako fajčenie. Vedci po 20 rokoch sledovania rozsiahlej vzorky dospelých stredného veku vyniesli ortieľ: u tých, ktorí sa živia stravou bohatou na živočíšne proteíny, je v porovnaní s osobami dodržiavajúcimi diétu s nízkym obsahom proteínov štyrikrát vyššie riziko úmrtia na rakovinu. Toto riziko je porovnateľné s tým, ktoré hrozí fajčiarom. Nadmerná konzumácia proteínov je spojená nielen s výrazným nárastom rizika nádorového ochorenia, ale osoby stredného veku, ktoré jedia veľa mäsa, mlieka a syrov (hlavné zdroje živočíšnych proteínov), sú celkovo viac ohrozené predčasnou smrťou. U týchto osôb je o 74 percent vyššie riziko, že zomrú skôr na rôzne choroby, medzi ktoré patrí aj cukrovka, ako u tých, ktorí svojmu „menu“ venujú viac pozornosti.

Ľudské telo sa však s vekom mení. To, čo môže prospievať v jednom veku, môže v inom zasa škodiť. Proteíny kontrolujú inzulínový rastový faktor, známejší pod skratkou IGF-1, ktorý pomáha nášmu organizmu vo vývoji, ale ktorému sa zároveň pripisuje zodpovednosť za vznik nádorov. Úroveň IGF-1 výrazne klesá po šesťdesiatom piatom roku, čím dochádza k strate svalovej hmoty.

Výsledky výskumu ukazujú, že príliš veľa proteínov môže veľmi škodiť vo veku od päťdesiatich do šesťdesiatpäť rokov. Od tohto veku je to zase opačne a kto dodržiava diétu bohatú na mäso a mliečne výrobky, je menej náchylný k chorobám. „Väčšina ľudí konzumuje dvojnásobok potrebných proteínov. Je teraz jasné, že v strednom veku je potrebné znížiť ich množstvo. Nesmie sa to však preháňať, inak dochádza k podvýžive a ohrozeniu zdravia,“ uzatvára Valter Longo z Inštitútu dlhovekosti z Južnej kalifornskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #zdravie #chudnutie #depresia #obezita