Dieťa, ktoré je schopné šikanovať, sa dá odhadnúť

Fyzické ohrozovanie dieťaťa si učitelia všimnú skôr, ako psychické. Jazvy na tele sú viditeľné, kým tie na duši...

15.10.2014 06:00
agresor, šikana Foto:
Sociopatická osobnosť si šikanovaním vyžaduje pozornosť, chce mať moc, manipulovať s druhými.
debata (1)

Podľa riaditeľky súkromnej školy v Bratislave, PaedDr. Márie Barancovej, má práve to psychické týranie ďalekosiahlejšie následky. „Keď niekto niekoho sústavne ponižuje, hovorí mu, že je hnusný, škaredý, sprostý a podobne a trvá to dlho, jednoznačne tam vznikne psychická ujma na zdraví,“ povedala k téme šikana na školách pre Pravda.sk.

Má to pôvod vo výchove? Dieťa, ktoré šikanuje, bolo zle vychované?
Nie. Existujú poruchy správania, ktoré nie sú zapríčinené výchovnými vplyvmi, napríklad ADHD (porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou). Teda nejde len o deti z nízkeho sociokultúrneho prostredia, v ktorom sú sústavne svedkami bitky, ale patria k nim aj deti so sociopatickou osobnosťou. Takáto osobnosť si práve šikanovaním vyžaduje pozornosť, chce mať moc, manipulovať s druhými.

Sociopat, to je asi diagnóza na celý život…
Áno, tak ako aj ADHD. Ide o trvalý stav.

Mária Barancová. Foto: Štefan Drgoň
Mária Barancová Mária Barancová.

Dá sa odhadnúť dieťa, ktoré bude šikanovať?
Učitelia, ktorí absolvovali sociálno-psychologický výcvik alebo majú psychologické vzdelanie, vedia, ako sa agresor prejavuje – on manifestuje seba. Ľahko zistíte, že práve on by mohol byť ten, ktorý by šikanoval. Keď sme raz v triede hovorili s deťmi na tému výchovno-vzdelávacie potreby s postihnutými, mala som v triede žiaka, ktorý na to prudko a neprimerane reagoval. Tvrdil, že také deti by medzi nimi byť nemali. Práve on napádal svojho spolužiaka, bol k nemu nevraživý, agresívny, negativistický, neustále ho ponižoval.

Ste riaditeľka základnej školy s tridsaťročnou praxou. Šikany za socializmu bolo viac alebo menej? Keby ste to mali porovnať…
Za bývalého režimu som ako učiteľka pôsobila len päť rokov, z toho tri roky som bola na materskej dovolenke, čiže neviem to posúdiť. Ale mám rodičov, ktorí učili takmer štyridsať rokov a keď im šikanu popisujem, hovoria, že v takej miere sa to vtedy nevyskytovalo.

Možno sa len menej o tom hovorilo.
Aj to je možné. Ale aj svet je iný, rýchlejší. Máme krízu rodiny, hodnotového systému. Sme zameraní na konzumný spôsob života. Preto musíme počítať s tým, že sa vytvorilo konkurenčné prostredie, ktoré nie je celkom zdravé.

Zažili ste šikanovanie na vlastnej koži?
Áno. A práve takíto ľudia môžu získať mimoriadnu silu urobiť všetko preto, aby sa to iným nestalo. Stretla som sa dokonca s pánom, ktorý má dnes veľa možností pôsobiť proti šikanovaniu. Ako dieťa ho ponižovali na toalete a do dnešného dňa kvôli tomu nemôže používať pisoár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #psychológ #socializmus #sociopat #šikanovanie #ponižovanie