Kleptoman má pri kradnutí pocit rovnajúci sa užitiu drogy

Kleptománia patrí medzi druhy nelátkových závislostí, podobne ako chorobné nakupovanie.

02.12.2014 06:00
kleptomanka Foto:
Kleptomanka v praxi.
debata (3)

Ako vysvetlil odborník, ktorý v resocializačnom zariadení vedie terapeutické cvičenia pre závislých všetkých druhov závislostí, Doc. PhDr. Tibor Roman, PhD., aj kleptománia je vedená našou psychikou a vzhľadom na to, že je sami o nej aj o jej miere rozhodujeme, mnohí odborníci ju považujú za ešte nebezpečnejšiu ako látkové závislosti.

Majú závislí vo chvíli, kedy kradnú pocit, že musia niečo potiahnúť?
V čase, kedy to robia, majú pocity rovnajúce sa užitiu drogy. Týmto konaním napĺňajú svoju psychickú závislosť. Obdobne si takto dokážu abstinujúci závislí na látkových závislostiach v určitej fáze vyvolať psychický pocit, akoby drogu užili práve vtedy, keď to nutkanie je veľmi silné a nemajú priestor na to, aby ju užili. Hovorí sa o tzv. suchých recidívach.

Táto závislosť je zaujímavá tým, že ak dotyčného nechytia, nič sa nedeje a môže si veselo pokračovať vo svojej závislosti.
Ale ak ho odhalia, má vážny problém. Keď už je kleptoman v procese liečby, ťažké je udržať ho, aby vo svojej závislosti nepokračoval v kolektíve, v zariadení. To znamená, treba byť extrémne ostražitý a dávať pozor, aby komukoľvek čokoľvek nekradol len preto, aby ukojil svoju potrebu závislosti.

Doc. PhDr. Tibor Roman, PhD. Foto: Štefan Drgoň
Tibor Roman Doc. PhDr. Tibor Roman, PhD.

Ako sa kleptomani cítia. Vedia o svojej závislosti? Chcú ju riešiť?
Väčšinou ich príbuzní k odborníkovi dotiahnú až vtedy, keď ich chytia. Pretože kleptoman v zásade vždy berie niekomu niečo. Liečia sa ale tí, ktorí majú kombinované závislosti a kde sa identifiuje, že okrem povedzme gablerstva trpia aj kleptomániou. S tým je skutočne problém, pretože závislí si zvyknú tú akoby nebezpečnejšiu časť závislosti vziať v liečbe za svouju a v tej druhej sú schopní pokračovať. Takže ak je pre závislého gamblerstvo dôležitejšie v zmysle nebezpečnejšie, bude sa liečiť ako gambler, ale svoju kleptomániu bude popierať, akoby neexistovala a bude v nej pokračovať. Stalo sa mi, že sa v zariadení gambler liečil z gamblerstva, naozaj abstinoval, ale v kleptománii pokračoval. Ukradol komukoľvek, čo sa dalo.

Všetci sme už niečo niekomu ukradli, minimálne v detstve. To však ešte neznamená, že sme kleptomani.
Rozdiel je v tom, že kleptomani majú naozaj nutkavú potrebu, podobne ako pri iných druhoch závislostí. Zdôrazňujem, je to umocnené o to, že predtým neužili akúkoľvek látku. Je to psychická závislosť, ktorá je naozaj často silnejšia ako fyzická alebo závislosť na nejakej látke.

Doc. PhDr. Tibor Roman, PhD.

vyštudoval Pedagogickú fakultu univerzity Komenského v Bratislave, odbor sociálna práca. Štúdium bolo zamerané na penalógiu (náuka o treste). Do roku 2008 pracoval vo väzenstve, v súčasnosti je sociálny pracovník, supervízor a špecializovaný poradsa. V resocializačnom zariadení vedie terapeutické cvičenia pre závislých všetkých druhov závislostí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #droga #kleptománia #závislí #nelátková závislosť #psychická závislosť