Psychiater Okruhlica: Skončiť na psychiatrii nie je horšie ako skončiť na internom

Najskôr váhal medzi psychológiou a psychiatriou, no keďže medicína ho zaujímala ako celok, rozhodol sa pre psychiatriu. Jednu psychiatričku už, mimochodom, v rodine mali – tetu.

21.01.2015 06:00
debata
Odborník na závislosti, MUDr. Ľubomír Okruhlica. Foto: Dana Závadová
Ľubomír Okruhlica Odborník na závislosti, MUDr. Ľubomír Okruhlica.

Na Lekárskej fakulte ste niekoľkokrát svoje rozhodnutie zmenili. Uvažovali ste napríklad nad chirurgiou?
… a koketoval som aj s gynekológiou a napokon som skončil na psychiatrii. Od tretieho ročníka na vysokej škole som robil pomocnú silu na Katedre psychiatrie.

“Skončil som na psychiatrii”. Znie to hrozne. Ešte stále máme na Slovensku predsudky, však?
Človek, ktorý sa dostane na psychiatriu, dostáva nálepku “duševne chorý”. Hoci dnes sa to deje už len výnimočne, máme isté staré zákony, vedúce k tomu, že psychiater môže niekoho držať na protialkoholickej liečbe proti jeho vôli, čo v iných krajinách nie je. Liga pre duševné zdravie, s ktorou občas spolupracujem, robí v tomto smere veľmi dobrú prácu. Snaží sa odstrániť negatívnu stigmu vo verejnosti a o to, aby informáciu “skončiť na psychiatrii” nebrali horšie, ako keď niekto “skončí” na internom s infarktom.

Na trhu máme nový podporný liek pre alkoholikov, ktorí chcú skoncovať s pitím. Máte s ním nejakú skúsenosť?
Registrované lieky pri liečbe závislostí od alkoholu máme už tým pádom tri. Čo sa týka tohto tretieho, základom je zmena životného štýlu, na čo sa aplikuje režimová liečba, psychoterapia. Netreba zabúdať ani na fakt, že ide o “podporný” liek. Ak si niekto myslí, že dostať sa zo závislosti mu pomôžu hlavne lieky, mýli sa. Lieky, ktoré sme tu mali doteraz, mali zabrániť recidíve, potlačiť chuť na alkohol – užil ich triezvy človek po detoxifikácii na oddelení alebo ambulantne. No veľa ťažko závislých ľudí sa nedokáže dostať do stavu triezvosti, ambulantnou formou už vôbec nie, pretože už len keď zníži množstvo požitého alkoholu, dochádza uňho k silným abstinenčným príznakom. Ak by si nevypil a dostal by intenzívnu liečbu, išiel by do delíria. Nový liek je možné podať aj človeku, ktorý pil – aby sa zabránilo ďalšiemu pitiu a postupne mu liek odoberal chuť na alkohol. Má však veľa obmedzení. Nemožno ho dávať ľuďom, ktorí už mali ťažké abstinenčné príznaky, nie je efektívny pre tých, čo málo, no pravidelne pijú, ani pre tých, čo už majú vážne poškodenú pečeň alebo obličky. Treba si tiež uvedomiť, že nejde o zázračnú tabletku, ale účinkuje lepšie ako placebo.

Zázračná tabletka pre závislých od alkoholu -... Foto: SHUTTERSTOCK
alkoholizmus, pitie, tvrdý alkohol, závislý Zázračná tabletka pre závislých od alkoholu - neexistuje.

Podávate aj placebo?
Áno a pri liečbe alkoholizmu je vysoko účinné. Je to psychologický prostriedok zhmotnený v tabletke, s tým, že tí ľudia vedia, že ide o tzv. otvorené placebo, inak by to bolo neetické. Súčasne dostávajú už existujúcu liečbu. Otvorené placebo nie je také účinné, ako skryté a kým farmakologicky je neúčinné, psychologicky je účinné – veľmi sa pacientom v takejto liečbe darí.

Pacienti, ktorí sa u vás liečia, nepodceňujú psychoterapiu?
Ako kto. Môžu ju odmietnuť, majú na výber. My im nemôžeme prikazovať. Môžeme im odporučiť lôžkovú, vysoko efektívnu liečbu, s tým, že potom prejdú do ambulantnej. Tých, čo lôžkovú odmietnu, musíme akceptovať. Nemôžeme ich nútiť, liečba závisí od nich.

Vy ste taký charizmatický lekár, neviem si predstaviť, že vás niekto neposlúchne.
(smiech). Keď je človek pod vplyvom chémie, padá akákoľvek charizma alebo sugescia, riadi ho len alkohol. Človeka, ktorý je pod tvrdou chémiou, nevieme ani zhypnotizovať. S ťažko závislými nie je ľahká práca, ale je našou povinnosťou, aby sme im vysvetlili, že by mali ísť na oddelenie, lebo majú povedzme v zlom stave pečeň a ambulantne by možno do večera vydržali, ale ráno by už znova pili, lebo ich organizmus nevydrží abstinenciu. Kedysi na protialkoholické liečenie neprijali pacienta, ktorý prišiel do nemocnice a mal vypité.

… ako má nabrať odvahu? Veď si musí vypiť.
No presne. Aspoň štamperlík si dali, a keď prišli, nafúkali a poslali ich preč. Tí potom skončili zle, hoci o liečbu mali záujem.

Pilo sa za socializmu a pije sa aj dnes. V... Foto: SHUTTERSTOCK
alkoholizmus, pitie, víno, závislý, závislí Pilo sa za socializmu a pije sa aj dnes. V Európe patríme v pití alkoholu k špičke.

Pôvodne som sa vás chcela spýtať, či ešte vôbec niekto pije. Veď opiť sa je dnes už hanba. Za socializmu sa pilo, to áno, lebo to bola lacná a dostupná droga.
Ale veď to stále je. Oveľa menej sa však pije v práci. Za socializmu sa bežne oslavovalo, pilo a tlačilo do hláv, že kto sa nezúčastňuje na oslavách, nedrží s kolektívom. Toto sa dnes deje výnimočne, ale inak sa pije. V Európe patríme s 13 vypitými litrami čistého na hlavu k špičke.

A okrem toho, že sa pije, aj sa fajčí. Vraj prestať fajčiť je ľahké, ťažké je to len kvôli nátlaku, ktorý vytvárajú tabakové firmy: Nepodarí sa vám to, je to veľmi ťažké, budete mať silné abstinenčné príznaky… a podobne. Radšej to neskúšať.
Na alkoholika sa zas vytvára tlak, že ním bude do smrti. Vyznieva to, akoby človek, ktorý mal problém s alkoholom a prestal piť, do smrti trpel, a to vôbec nie je pravda. Súhlasím, v populácii sa na ľudí, ktorí chcú prestať drogovať, vytvára tlak. Nie je pravda ani to, že prestať piť spôsobuje utrpenie. Trpia len tí, čo už boli alkoholici a majú abstinenčné príznaky. Na druhej strane však nie je pravda, že je to len v hlave. Je to aj v tele. Keď sa človek stane ťažko závislým, látka, ktorá vyvoláva stavy uspokojenia, sa mu zabuduje do metabolizmu tak, že keď mu ju odrazu vezmú, akoby mu chýbala súčiastka. Vtedy nastúpia abstinenčné príznaky. Tie závisia od fázy, v ktorej sa človek nachádza – ako dlho pije alebo fajčí a v akom množstve. Prestať fajčiť bude určite ľahšie pre človeka, ktorý denne fajčí desať cigariet, ako pre toho, čo ich vyfajčí štyridsať.

Sú ľudia a nie je ich málo, ktorí vravia, že sa prestať fajčiť báli, práve kvôli vyhláseniam, ktoré sme spomínali. Ale keď to napokon skúsili, bolo to až šokujúco ľahké. Poznáte také prípady?
Áno. Väčšina fajčiarov dokonca prestane fajčiť bez psychoterapie, len s liekmi, ktoré pomáhajú pri abstinencii. Avšak, ak človek fajčil roky, spočiatku veľmi trpí. Ak začne abstinovať bez asistencie, je vysoké riziko, že zlyhá. Bude zle spávať, mať problémy s koncentráciou v práci, bude nervózny, stále bude musieť myslieť na to utrpenie.

Ak človek fajčil roky, spočiatku veľmi trpí. Foto: SHUTTERSTOCK
cigareta, fajčenie Ak človek fajčil roky, spočiatku veľmi trpí.

Aká býva najsilnejšia motivácia ľudí, ktorí chcú dať droge zbohom?
Obava o stratu partnera. Trápi to väčšinu alkoholikov, prevažne mužov, ktorí k nám prídu dobrovoľne a majú okolo 40-tky. Manželka im pohrozila rozvodom, alebo odlúčením, lebo život s alkoholikom nie je ľahký. Abstinenčné príznaky alkoholici zažívajú aj počas pitia a majú z nich strach. Inak je podpora a spolupráca zo strany príbuzných veľmi vhodná.

Existujú aj beznádejné prípady?
Áno. Ja závislosť stále prirovnávam k zápalu priedušiek v internej medicíne. Môže prejsť sám, bez liečby, alebo si dotyčný kúpi v lekárni bylinky, prípadne lieky a sám sa vylieči. Ak sa mu nedarí, zájde k lekárovi. Tak isto aj alkoholici. Môžu prestať sami, alebo sa dajú na lôžkovú či ambulantnú liečbu. Sú však aj takí, ktorým ani lôžková nepomôže. Prídu, porozprávajú sa a zhodnotia, že s pitím nechcú prestať. Ten priebeh je vtedy taký hrozný, ako keď bronchitída prejde do bronchopneumónie a aj napriek liečbe antibiotikami ľudia zomierajú, najmä tí starší, oslabení. Zažil som počas svojej praxe 37-ročného otca dvoch malých detí. Mal ťažkú cirhózu pečene a prišiel k nám z interného s tým, že keď nebude abstinovať, skoro zomrie. Chcel to zvládnuť sám, ale samozrejme, že ďalej pil a o rok bolo po ňom. Mal právo povedať, že sa liečiť nebude.

Pravdupovediac, myslela som si, že budete skôr rozprávať o tvrdých drogách. Nie o tom, že aj alkohol dokáže zapríčiniť smrť pomerne mladého človeka.
Našťastie je to menej časté. Alkohol skôr zabíja bez závislosti, keď sa ním povedzme mladí ľudia otrávia. Ročne sa v médiách objaví niekoľko takýchto prípadov.

Čítali ste si niekedy diskusiu pod rozhovorom s vami? Ako vám ľudia nadávajú, keď im “stúpite na otlak” a pomenúvate problémy, ktoré majú?
Nečítam, ale počítam s tým. Občas mi niečo kolegovia povedia, ale nemá zmysel tých čitateľov presviedčať, diskutovať s nimi.

Bolo by veľmi zlé, keby sa lekári na závislosti... Foto: SHUTTERSTOCK
psychoterapia, alkoholizmus Bolo by veľmi zlé, keby sa lekári na závislosti kvalifikovali tým, že si tým sami musia prejsť.

Viete, ako chutia drogy? Ktoré?
Vyskúšal som alkohol a cigarety. O ilegálne drogy nemám záujem, nepovažujem za potrebné ich skúsiť.

Takže vy iba tušíte, ako sa pacienti závislí na tvrdých drogách cítia a čo asi prežívajú.
Netuším, ale viem – vcítiť sa do ich pocitov a myslenia, pretože som bol silný fajčiar a fajčenie kopíruje závislosť od opiátov alebo od alkoholu. Len abstinenčné príznaky sú iné. Nie sú ťažké ako delírium od alkoholu, alebo bolesti kĺbov a zvracanie, ako pri heroíne. Ale myslenie je rovnaké – keď má človek chuť, ide si po drogu aj na pumpu, hoci o druhej v noci. V opačnom prípade nedokáže myslieť na nič iné. Naši najlepší psychoterapeuti prekonali fajčenie a veľmi dobre sa vedia vcítiť do stavu človeka, ktorý začína abstinovať od heroínu a alkoholu. Netvrdím, že je to podmienka! Bolo by veľmi zlé, keby sa lekári na závislosti kvalifikovali tým, že si tým sami musia prejsť. (úsmev)

MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc. (63)

je psychiater a odborník na závislosti. Vyštudoval Lekársku fakultu UK v Bratislave (1976). Taktiež bol odborným asistentom na Psychiatrickej klinike. V rokoch 1989–93 pôsobil v rámci medzinárodnej technickej pomoci v africkej Zambii. V súčasnosti je riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #nikotín #drogy #alkoholizmus #závislosť #Placebo #abstinencia