Aj málo spánku či sacharidov spôsobuje zlú náladu. Čo ešte?

Málo sacharidov, PMS, antibiotiká či málo spánku... Tak "málo" stačí a je po nálade!

13.04.2015 06:00
zlá nálada, depresia, úzkosť Foto:
Aj takto môže vyzerať zlá nálada.
debata

Proteínová diéta

Cestoviny, ktoré tak mnohí z nás milujeme a jedli by sme ich vari každý deň, nás podľa výskumu robia šťastnými! Obsahujú totiž veľké množstvo sacharidov. Tie ovplyvňujú produkciu sérotonínu, ktorý sa stará o našu dobrú náladu. Špeciálne podráždení sú preto ľudia, ktorí vsadili na nízkosacharidovú diétu (tzv. Atkinsonovu diétu alebo paleo), čiže sacharidy obmedzili na minimum.

Príliš málo spánku

Ak v noci málo spíme, netrpí len naše telo, ale aj duša. Dôvod? Produkcia stresového hormónu kortizolu je narušená, čo zaručuje nervozitu, zlú náladu a navyše zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a obezity. Preto platí: Spánok pred polnocou je najlepší. Britskí vedci dokázali, že je lepšie ísť skôr do postele, ako spať dlho.

Problémy so štítnou žľazou

Vyzerá ako malý motýľ – ale môže sa postarať o neskutočne zlú náladu, ak nepracuje, ako má, pretože štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré majú vplyv na mnoho metabolických procesov v tele. Ľuďom, ktorých trápi zvýšená funkcia štítnej žľazy, stačí na zlú náladu skutočne málo a trpia okrem iného tiež nespavosťou. Lepšie na tom nie sú ani ľudia so zníženou funkciou štítnej žľazy. Tí sú často unavení, letargickí, nedokážu sa v škole či v práci sústrediť.

Predmenštruačný syndróm (PMS)

Takmer každá druhá žena to pozná: Nálada pár dní pred menštruáciou je úplne na dne. Na vine je pravdepodobne zmena hladiny estrogénu v polovici cyklu. Pomáhajú bylinné preparáty s extraktami liečivej rastliny s názvom „vitex jahňací“. Siahnite v tieto dni po potravinách s vysokým obsahom vápnika (syr, mlieko, brokolica), stavte tiež na vitamín D. Obsahujú ho ryby, vajíčka alebo mlieko.

Vedľajšie účinky

Niekedy môže spustiť zlú náladu zlá tabletka. Hormonálne prípravky môžu spôsobiť apatiu, úzkosť či depresiu. To isté platí aj pre niektoré lieky proti alergii alebo vysokému krvnému tlaku. Aj podaktoré lieky proti bolesti alebo antibiotiká majú tento efekt. Kto užíva lieky pravidelne a jeho nálada je často alebo takmer stále na „bode mrazu“, mal by sa o tom určite s lekárom porozprávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #estrogén #štítna žľaza #zlá nálada #nízkosacharidová diéta