Jednoduché tipy pre zdravší a šťastnejší život

Stačí ich zapracovať do svojho každodenného života. Ľahšie to bude pre tých, ktorí si už aspoň polovicu osvojili.

26.05.2015 06:00
meditácia Foto:
Aj vďaka meditácii sme šťastnejší.
debata

Čo robíme zle, vieme zhodnotiť asi všetci. Upustiť od toho a nastaviť sa na to, čo nám odborníci zo všetkých strán odporúčajú (a uznávame, že niečo na tom pravdy bude), je už iná káva. Tu je zopár trikov, ktoré keď zaradíme do každodenného života, nebudeme musieť obetovať svoje malé potešenia. Chce to len veľkú dávku disciplíny.

Ponaťahujte sa

Svoje telo si uvedomujte celý deň, čo najčastejšie. Keď vás niečo bolí, ťahá, alebo keď ste pod stresom, zdvihnite ruky nad hlavu a ponaťahujte ramená, plecia aj krk. Keď vás nikto nesleduje, postavte sa a pokúste sa dočiahnuť až k špičkám (nohy musia byť v kolenách vystreté). Po týchto naťahovacích cvikov okamžite spozorujete vyššiu aktivitu a uvoľnenosť.

Sprchujte sa studenou

Samozrejme, teplej sprche sa nič nevyrovná. No pre zdravú pokožku a vlasy toho veľa neprinesie, práve naopak, vysušuje. Reč nie je o ľadovej, ale o studenej vode. Po príjemnom sprchovaní pod teplou vodou si na dve minúty prepnite studenú. Už takéto krátke „schladenie“ dokáže uzavrieť póry a vlasové folikuly a podporiť krvný obeh.

Pite vodu

A ešte viac, ako si myslíte, že je zdravé. Pomáha vo všetkých ohľadoch, v neposlednom rade aj pri spaľovaní tukov. Prečo? Častokrát vodou „zahasíme“ hlad, lebo si tieto dva pojmy zamieňame. Voda tiež na chvíľu dokáže oklamať žalúdok a keď sa následne najeme, prijmeme menej kalórií. A preto, pohár vody pred každým jedlom by mal byť samozrejmosťou. Ak neveríte, vyskúšajte: Čo sa s vaším telom bude diať, ak počas dňa prijmete príliš málo tekutín?

Jedzte citrusy

Prekonajte sa a vypite každé ráno pohár teplej vody s trochu čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy. Výhoda tohto antioxidantného nápoja: Redukuje zápaly a zvyšuje energiu.

Prežúvajte s chuťou

Nehltajte večeru pred televízorom a nežujte bagetu pred počítačom. Len málokedy si skutočne vychutnávame jedlo, hoci malo by to byť dennodennou samozrejmosťou. Tejto činnosti venujte viac času (nájdite si ho). Vychutnávajte si ho a hodnoťte – či nie je presolené, ako chutí s tekvicovým a ako s olivovým olejom, akú horkastú chuť má čakanka a ako sa vám to volské oko dnes podarilo. Je chutnejšie ako predvčerom. V opačnom prípade prijmeme oveľa viac kalórii, ako ste vôbec plánovali.

Zastavte sa na chvíľu

Má to zmysel. Neustále utekanie, stres a zhon nám neprinášajú nič pozitívne. Okrášlite si svoj život tým, že si vychutnáte cestu domov z práce. Sledujte, čo si inak nemáte šancu všimnúť. Ako sú oblečení ľudia, ktorých míňate, vnímajte vánok, aké divy robí s vašimi vlasmi, sledujte domy, okolo ktorých prechádzate – sú pekné či škaredé? Ktorý z nich sa vám páči? Sadnite si na lavičku, ak máte čas a pozrite sa aj na oblaky. Toto cvičenie vám pomôže dostať do rovnováhy váš pracovný a súkromný život, na chvíľku skutočne vypnúť.

Dbajte na správne držanie tela

Skontrolujte, ako práve sedíte. Zhrbene? Ako vždy? Zopakujte si, čo ste sa už v minulosti o správnom sedení naučili a vyrovnajte sa ako „pravítko“. Zlé držanie tela má na zdravie negatívny vplyv, nehovorí sa o ňom zbytočne. Spôsobuje totiž zlý krvný obeh, v niektorých prípadoch môže aj za bolesti hlavy a v konečnom dôsledku častokrát aj za zlú náladu.

Doprajte svojim očiam prestávku

Oční lekári odporúčajú trik, tzv. „20–20–20“. 20 minút, 20 sekúnd a 20 metrov. Tých prvých dvadsať minút strávite pred monitorom. Potom sa však zahľaďte niekam úplne inam a pozorujte toto zaujímavé miesto po dobu dvadsiatich sekúnd. Nech je však vzdialené aspoň 20 metrov. Úlohou tohto cvičenia je zníženie očného tlaku – hlava nebude bolieť.

Pohyb – robte čokoľvek

Polhodina pohybu denne nestačí a päťkrát do týždňa je tak akurát? Zabudnite na takéto výroky a robte toho toľko, koľko sa vám to hodí. Najlepšie však denne. Pokojne si svoje pohybové aktivity „rozkúskujte“. Čo-to si „odpracujete“ ráno, trošku po obede, pridáte na večer. A môžete spokojne zaspať… Štúdie totiž ukázali, že veľa „malých“ cvičení počas dňa má pre telo pozitívny efekt. Takže nemusíte sa nútiť dve hodiny denne potiť vo fitnescentre, keď sa vám nechce. Vymeňte autobus za bicykel a jazdite na ňom každý deň do práce. Počas dňa si urobte zopár drepov. A keď prídete domov z práce, zatancujte si na svojich päť obľúbených chytľavých piesní. Dobrá je aj dvadsať minútová prechádzka rýchlejším tempom.

Kamaráťte sa s prírodou

Doprajte si ráno krátku prechádzku, prospešná pre telo je aj tá tesne pred spaním. Trasa by mohla byť zakaždým iná. Uprednostnite víkend v prírode pred stráveným časom pred televízorom, bodne aj turistika s priateľmi. Benefity pobytu na čerstvom vzduchu sú na nezaplatenie. Už krátke prechádzky majú silu zmierniť ľahké depresie, okrem toho však zlepšia koncentráciu, zvýšia kreativitu a imunitný systém.

Meditujte

Najvhodnejší čas pre krátke zamyslenie, zhodnotenie a snívanie (zhrnuté v slove meditácia), je ráno, krátko po prebudení. Ošpliechajte si tvár v studenej vode a to isté zopakujte pred večerou. Urobte si čas, posaďte sa na príjemné a tiché miesto v dome a sústreďte sa len na pozitívne myšlienky. Opakujte si ich v duchu ako mantru. Táto mentálna pauza pomáha pri koncentrácii a zaručí, že večer zaspíme šťastnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #voda #pohyb #smäd #koncentrácia #prechádzka #hlad #meditácia