Ktoré potraviny nám zdvihnú náladu?

Únava, stres, nepokoj či nálada pod psa. Tomuto môže pomôcť aj zmena jedálneho lístka. Lekárka Nina Cohenová-Koubiová, ktorá sa zaoberá výživou a psychosomatikou, odporúča niektoré potraviny, ktorých konzumácia môže človeku zdvihnúť náladu.

17.09.2015 06:00
kuchyňa, ryba, varenie, výživa, zdravá strava Foto:
Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny v rybách majú vplyv najmä na správne fungovanie nervového systému. Umožňujú výmenu sérotonínu medzi neurónmi a stabilizujú náladu.
debata (3)

V prvom rade sú to tučné ryby. Napríklad losos, sardinky a makrela sú presne tie druhy, ktoré obsahujú najviac omega 3 nenasýtených mastných kyselín, nazývaných tiež esenciálne mastné kyseliny. Je nevyhnutné ich telu dodávať v potrave, pretože organizmus si ich sám nedokáže vyrobiť.

„Tieto kyseliny majú vplyv najmä na správne fungovanie nervového systému. Umožňujú výmenu sérotonínu medzi neurónmi a stabilizujú náladu,“ vysvetľuje Cohenová-Koubiová. Sú bohaté na vitamín D a môžu pôsobiť proti únave. Možno ich konzumovať rovnako na obed aj na večeru, pretože nenarušujú pred spaním trávenie.

Čierna čokoláda zase obsahuje antioxidanty, ktoré obmedzujú aktivitu voľných radikálov, nestabilných chemických molekúl produkovaných v malom množstve naším organizmom. Čokoláda obsahuje horčík, ktorý hrá úlohu vo zvládaní úzkosti. „Tento prvok uvoľňuje svaly. Keď sme oň ochudobnení, naše svaly sa sťahujú, čo vedie k nepríjemným kŕčom,“ hovorí lekárka. Na sklamanie milovníkov čokolády však treba zdôrazniť, že stačí jeden štvorček denne, a to tiež len občas.

Ďalej to je listová zelenina. Zo špenátu, kapusty alebo poľníčka načerpáme antioxidanty, vlákninu, horčík a vitamín B9, ktoré pôsobia na nervový systém. Jeme ich na večeru ako šalát, ale aj v polievke. Špenát môžeme spojiť s paprikou, paradajkami a trochou bazalky. Významná je aj vôňa, ktorá umocňuje pozitívne pocity a tým tiež upokojuje negatívne emócie. Výborným zdrojom horčíka sú biele fazule, hrach, šošovica alebo bôby. „Nevyhýbajte sa ich konzumácii, ale s mierou, aby ste nemali problémy s trávením,“ cituje lekárku francúzsky denník Le Figaro.

Na nenasýtené mastné kyseliny omega 3, horčík a vlákninu sú bohaté aj mandle a všetky druhy orechov. Sú skutočným zdrojom zdravia a pôsobia na neurotransmitery, ktoré regulujú náladu. „Jedzte raz denne tri alebo štyri oriešky napríklad so sušenou marhuľou, a to buď ráno, alebo počas dňa,“ radí Cohenová-Koubiová.

Zdrojom esenciálnej aminokyseliny tryptofánu, ktorý predchádza sérotonínu označovanému ako hormón dobrej nálady a vitamínu D, sú aj vajcia.

Cestoviny, ale aj cereálie. Škroboviny majú síce zlú povesť, ale sú bohaté na horčík a tryptofán. Sú tiež zdrojom sacharidov, ktoré vo veľkej miere potrebuje mozog. „Ak sa nestravujeme správne, ak mozog nie je dostatočne zásobený, cítime sa unavení, naša nálada klesá,“ spresňuje lekárka.

Citrusové plody, bohaté na vitamín C a B9, zlepšujú príjem a produkciu sérotonínu. Ako zdôrazňuje expertka, je lepšie ich konzumovať ráno, a to radšej celé ako len šťavu, aby sme získali aj vlákninu.

Na vitamín C je najbohatšia paprika, a to akejkoľvek farby. Veľa nenasýtených kyselín a antioxidantov potom obsahuje avokádo. Je bohaté na vlákninu a pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám a rakovine hrubého čreva.

Proteíny, železo a tryptofán obsahuje červené mäso. „Vyhnime sa jeho konzumácii na večeru, aby sme si nenarúšali spánok. Pozor tiež, aby sme ho nejedli spolu s mliečnymi výrobkami. Potom by sa zablokovalo vstrebávanie železa z mäsa a vápnika z mlieka v črevách,“ radí Cohenová-Koubiová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #zdravá výživa #únava #stres #jedálniček #losos #listová zelenina #nálada