Jesenná depresia - únava, smútok a večný hlad. Čo s ňou?

Trápi vás smútok, hoci príčinu nepoznáte? Nie ste sami. Jesenná depresia, ktorá so sebou prináša aj neprekonateľnú únavu, pozná väčšina ľudí. Tu je návod ako ju poraziť.

26.10.2015 06:00
depresia, úzkosť, jeseň Foto:
Jesenná depka - nie je bohviečo.
debata (1)

Prejdite jednoduchým testom a zistite, či sa jesenná depresia týka aj vás. Cítite sa permanentne unavení, apatickí a smutní? Pociťujete „nápadnú“ a veľmi častú chuť na sladké a jesť sacharidy? Ak ste na obe alebo aspoň jednu otázku odpovedali „áno“, čítajte ďalej. Podľa štatistiky sa jesenná depresia týka skôr žien ako mužov, pričom postihne približne každého tretieho človeka. Prvé symptómy možno badať v dvadsiatich rokoch – a čím starneme, silnejú.

Menej sérotonínu

Keď je vonku skoro tma, telo uvoľňuje menej sérotonínu, ktorý je zodpovedný za tvorbu hormónov šťastia. Do práce odchádzame za tmy a keď sa vraciame domov, je už opäť tma. Vedci majú podozrenie, že tento druh depresie súvisí s dejinami vývoja človeka. Telo sa chce pripraviť na zimný spánok a preto máme zvýšenú chuť do jedla a chce sa nám spať viac ako zvyčajne. Keďže sa však na spánok neukladáme, telo reaguje depresívne. Ako dieťa, ktoré mrnčí.

Proti jesennej depresii pomôžu:

Vitamíny

Keďže slnečného žiarenia nemáme toľko, koľko potrebujeme, pokožka produkuje menej vitamínu D, ktorý tiež chráni pred depresiou. Chýbajúci vitamín musíme posilniť prostredníctvom stravy. Získať ho možno predovšetkým konzumáciou rýb.

Ľubovník bodkovaný

Táto liečivá rastlina je vo všeobecnosti považovaná za prírodné antidepresívum. Pomáha aj kompenzovať nedostatok svetla. Aby vás ľubovník preliečil, pite ho ráno a večer, najmenej šesť týždňov, pravidelne jednu šálku čerstvo zaliatych byliniek.

Vstávajte skôr

Zmeňte svoj návyk a začnite skôr vstávať – a to aj v prípade, že sa nikam neponáhľate a vonkoncom sa vám nechce. Tí, čo dlho vyspávajú, spotrebujú totiž krátko pred vstávaním veľa sérotonínu, ktorý potrebujeme k vysnívanej aktivite. Naopak, tí, čo vstávajú skôr, sú psychicky stabilnejší.

Čokoláda povolená

Aj kúsok čokolády môže liečiť a vyvolať v človeku šťastie. Chýba vám vysvetlenie? Telo si čokoládou dokáže kompenzovať nedostatok sérotonínu.

Pohyb

Vraví sa, že nie je zlé počasie, len zle oblečený človek. Vezmite si toto úslovie za svoje a vyberte sa na prechádzku v akomkoľvek počasí. Prechádzky na čerstvom vzduchu zaručene pozdvihnú náladu.

Slnko pre dušu

Aj „horské slnko“ pomáha proti jesennej depresii. Sadnite si pred tento špeciálny prístroj, ktorého rúrky vyžarujú fluorescenčné svetlo. Antidepresívny účinok sa obvykle ukáže po troch až štyroch dňoch pravidelnej terapie.

Nedostatok železa

Dve ranné šálky rozmarínového čaju rozprúdia krvný obeh. Aj ten, kto má nízku hladinu železa v krvi, často je bez energie. Doplňte železo stravou, nachádza sa napríklad v červenom mäse či vajíčkach. Stav zlepší aj ľanový, konopný či repkový olej. Pridajte si ho za lyžicu do zeleninového šalátu.

Aromaterapia

Spoľahnite sa aj na účinnosť vôní. Nakvapkajte si do svojej aromatickej lampy bergamot či jazmínový olej. Vôňa vyvolá v mozgu spomienky na leto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #čokoláda #sérotonín #únava #svetlo #jesenná depresia #apatia