Črevo ovplyvňuje našu náladu

Spoliehate sa často na svoju intuíciu? Naša črevná flóra má na našu náladu a stres oveľa väčší vplyv, ako si myslíme.

09.11.2015 06:00
dobrá nálada, sérotonín, črevná flóra Foto:
Dobrá nálada vyzerá aj takto.
debata (1)

Už dlhšie je známe, akú dôležitú úlohu zohrávajú črevné baktérie pri trávení, že mikróby v hrubom čreve ovplyvňujú od alergií cez imunitu aj našu váhu. Teraz výskumníci skúmajú, aký dôležitý je vplyv črevnej flóry na našu náladu a stres.

Zdravé črevo znamená menej stresu

Nedávno prišiel tím výskumníkov z univerzity College Cork s tým, že muži, ktorí vďaka probiotikám dostali svoju črevnú flóru do rovnováhy, reagovali v záťažových testoch lepšie ako muži v skupine, ktorí dostávali placebo. Tí, čo mesiac užívali probiotiká, boli nielenže sústredenejší a zameranejší pri riešení úloh, ale v ich slinách bol nájdený menší podiel stresového hormónu kortizolu. „Črevné baktérie“, povedal vedúci štúdie Dr. David Perlmutter pre anglický Telegraph, „hrajú jednoznačnú úlohu pri výkyvoch nálad.“

Tieto nové poznatky, ktoré boli prezentované na výročnom zasadnutí Society for Neuroscience v Chicagu, sú len kúskom skladačky v rade zaujímavých štúdií o vplyve črevnej flóry na naše zdravie a dobrý pocit. Na kanadskej univerzite McMaster robili pokusy na laboratórnych myšiach, ako zvládajú stres s črevnými baktériami. Ukázalo sa, že zo stresovaných myší boli pokojné zvieratá, ich nálada sa zmenila.

Probiotická strava pri depresii

Tim Spector, profesor pre genetickú epidemiológiu na Kings College v Londýne v rozhovore pre Guardian povedal, že črevo je domovom enterického nervového systému. Nazývame ho občas ako „druhý mozog“. Neurotransmitter, rozhodujúci o našich funkciách mozgu, sa produkuje v čreve. 95 percent sérotonínu, ktorý je zodpovedný za našu náladu a pôsobí ako antidepresívum, sa produkuje tu. Spector tvrdí, že sú ešte len na začiatku vyšetrovania, ale už teraz môžu potvrdiť, že napríklad strava s probiotickými potravinami u žien môže mať pozitívny psychologický e­fekt.

Americký vedec David Perlmutter, ktorého kniha „The Brainmaker – Sila črevných mikróbov na mozog a život“ sa v USA prekvapivo stala bestsellerom, sa odvoláva na štúdiu oxfordskej univerzity. Tí zas dokázali, že ženy, ktoré prijímali probiotiká, boli menej negativistické na emocionálne obrázky a filmové scény ako ženy, ktoré vzali placebo. Hoci vyšetrovanie ešte nie je celkom ukončené, záver väčšiny výskumníkov poukazuje rozhodne na to, že naše emócie ovplyvňuje črevo viac, akoby sme dúfali.

Aby bolo črevo zdravé:

  1. Vyvarujte sa spracovaným potravinám, cukru a podobným rafinovaným produktom. Pre naše črevné zdravie sú doslova „vražedné“. Pokúste sa znížiť ich príjem na minimum.
  2. Stavte na fermentované potraviny, jogurty, kyslú kapustu, sóju, kimchi (kórejský šalát), kefír – to všetko znamená pre vaše črevo pozitívny prínos.
  3. Antioxidanty robia črevu dobrú službu. Semienka, oriešky, za studena lisovaný olivový olej, čierna káva (bez mlieka a cukru), tmavá čokoláda a pohár červeného vína sú dobrou výživou pre naše črevné baktérie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #probiotiká #hrubé črevo #Placebo #črevná flóra #nálada #kortizol