Šťastní ľudia nežijú dlhšie, ukázala štúdia

Toto pravidlo platí aj opačne: Kto je nešťastný, neumrie skôr. Ukázala to štúdia v skúmaní milión žien. Síce ochorenie spôsobuje nešťastie, ale z nešťastia neochorieme.

03.02.2016 06:00
šťastná žena, šťastie, Foto:
Aj takto vyzerá šťastie.
debata

Šťastie život nepredlžuje

Bola by to síce pekná myšlienka, no tak jednoducho to predsa len nefunguje. Šťastie život nepredlžuje, takisto ako nešťastie nezvyšuje úmrtnosť. Dokázali to prední britskí a austrálski epidemiológovia. Rizikové faktory ako fajčenie, životný štýl a spoločenské postavenie na dĺžku života vplývajú, píše sa v renomovanom odbornom časopise Lancet.

Nešťastie naň nemá vplyv

Vážna choroba vedie k tomu, že sme nešťastní – a preto sa nešťastie často spája s úmrtnosťou. Autori štúdie však poukázali na to, že potom, ako vylúčili vymenované faktory – fajčenie, životný štýl a spoločenské postavenie, ukázalo sa, že nešťastie na úmrtnosť nemá žiaden vplyv.

Choroba nás robí nešťastnými

Bette Liu z univerzity v New South Wales v Austrálii a spoluautor Richard Peto, epidemiológ z Oxfordu, v rámci štúdie „One Million Women Study“ vo Veľkej Británii prostredníctvom dotazníkov hodnotili zdravie, duševnú pohodu, stres, relaxáciu a podobné faktory účastníčok. Získali až 700-tisíc záznamov. Bette Liu o výsledkoch štúdie povedala: "Choroba nás robí nešťastnými, ale nešťastie samo o sebe nás neurobí chorých. Nešťastie či stres nemá žiaden vplyv na úmrtnosť – ukázala to desať rokov trvajúca štúdia, do ktorej sa zapojilo milión žien, pričom každá šiesta dobrovoľníčka oznámila, že je nešťastná.

Ďalšie rizikové faktory

„Veľa ľudí si myslí, že stres alebo nešťastie môže priamo vyvolať nejaké ochorenie. Ale nezamieňajte si príčiny a následky,“ upozornil Peto. Bolo pravdepodobné, že ženy, ktoré už boli choré, boli aj nešťastné, vraví ďalej. Zo štúdie vyšlo, že každá žena, ktorá bola so svojím životom nespokojná, bola pravdepodobne fajčiarka, málo alebo vôbec nešportovala a nemala stále partnera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #životný štýl #nešťastie #stres #šťastie #úmrtnosť