Hrsť orechov denne posilní nervy. Čo ešte jesť pri strese?

Na "rozstrapkané" nervy existuje správna výživa. Ak teda máte toho požehnane a stres vám prerastá cez hlavu, tu sú tipy, po akej strave siahnuť.

08.03.2016 06:00
Chrumkajte oriešky, klesne vám cholesterol Foto:
Hrsť orechov denne posilní nervy.
debata (3)

Ryby

Stres zavinil svoje. Vďaka nemu máme problémy so sústredením, reagujeme podráždene. V takýchto prípadoch pomáha napríklad autogénny tréning, zoznam úloh, denné plánovanie. Ale aj strava prispieva k tomu, že sa napäté nervy trochu upokoja. Napríklad ryby. Obsahujú polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny a cenný vitamín B12 – predovšetkým tučné ryby ako je losos, makrela alebo sleď zlepšia našu pamäť a podporia výkon mozgu. Konzumovať ryby sa odporúča až 2–3-krát týždenne.

Šalát

Dlhodobá psychická záťaž sa neodrazí len na nervoch, ale aj na spánku. Únava prichádza skôr, imunitný systém sa oslabuje. V takýchto prípadoch je potrebná strava bohatá na železo. Podporuje tvorbu krvi, optimalizuje tvorbu energie, prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, pozitívne ovplyvňuje funkcie mozgu… Veľa železa obsahuje mäso, šalát, fenikel či šošovica. Ak sa do šalátu primieša ľanový olej, ideálna výživa pre nervy je na svete. Mimochodom, železo sa dobre vstrebáva v kombinácii s vitamínom C, preto ho možno zapíjať pomarančovým džúsom.

Oriešky a hrozienka

Oriešky poskytujú práve tie živiny, ktoré potrebujú naše nervy na to, aby sme sa opäť mohli sústrediť. Pri práci také dôležité… Menovite vitamíny skupiny B: B1, B2, B3 a B6. A prečo sa oplatí k orechom primiešať hrozienka? Má to svoj význam: Živiny sa do krvi dostanú oveľa rýchlejšie. Hrsť orechov denne posilní nervy.

Čierny koreň

Má orechovú príchuť, ale v našej kuchyni je ešte stále pomerne vzácny. A pritom je čierny koreň skutočným „antistresovým“ druhom zeleniny. Koreň obsahuje dôležité minerálne látky, vitamíny C a E, ale tiež vitamíny skupiny B.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #imunita #pamäť #orechy #stres #spánok #nervy #hrozienka