Vplývajú mobilné aplikácie na duševné zdravie?

Na medzinárodnej úrovni patria mobilné aplikácie pre psychické zdravie k tým najpočetnejším a ľahko prístupným. Je však potrebné zistiť, ako sú skutočne účinné. Podľa vedcov sú užitočné pri nespavosti a zlepšovaní pamäti, ale len málo účinné proti úzkostiam.

30.05.2016 14:00
mobilné aplikácie, telefón, telefonovanie, mobil Foto:
Zatiaľ je málo dôkazov, že by mobilné aplikácie naozaj pomáhali ľuďom so psychickými problémami.
debata

Z tisícok aplikácií, ktoré si je možné stiahnuť do tabletu alebo smartfónu, majú mnohé zdravotné zadanie a značná časť z nich sa zaoberá psychickým zdravím. Ako to už býva pri všetkom novom, vie sa len málo o ich vierohodnosti. Ide o obyčajné elektronické „zábavky“ alebo o skutočné nástroje pre psychologickú pomoc? Kto ich vlastne vymyslel?

Vie sa, že podľa epidemiologických štúdií sa zhruba 30 percent populácie v priebehu života stretne najmenej s jednou psychickou chorobou a takmer 55 percent z nich nemá prístup k liečbe, ktorú by potrebovali. V rozvojových krajinách môže tento podiel predstavovať až 85 percent. Je teda zrejmé, že títo ľudia potrebujú prístup k dôveryhodnej a odbornej pomoci. A je tiež zrejmé, že psychologické aplikácie predstavujú potenciálne veľmi významný trh.

Britský internetový server NHS urobil zoznam aplikácií, ktoré následne podrobil kontrole. Britská NHS poskytuje kvalitné informácie o zdraví a chorobách a o sanitárnych štruktúrach. Mesačne ju navštívi 50 miliónov osôb.

Sľubné sú niektoré aplikácie zamerané na úpravu životného štýlu. Na výživu a telesné cvičenie či na prevenciu chronických chorôb, ako je cukrovka.

V publikovanej časti venovanej aplikáciám, ako je napríklad FearFighter, sa pozerá na svojpomocný kurz boja proti fóbiám. Tvorí ho séria lekcií, z ktorých každá trvá približne hodinu. Vysvetľuje sa tam, ako sa v mysli a v tele rozvíja úzkosť, a ponúka návod, ako jej čeliť. Technológia sa však vyvíja rýchlejšie ako veda. Zostávajú tak otvorené mnohé problémy pre tých, ktorí chcú skúsiť tieto aplikácie, aj keď nie sú vyriešené otázky týkajúce sa spoľahlivosti a bezpečnosti daných aplikácií. „Mnohé pochybnosti potvrdila nedávna štúdia londýnskeho Imperial College týkajúca sa aplikácií dostupných na serveri NHS,“ uvádza doktor Eugenio Santoro z talianskeho Ústavu pre farmakologický výskum Maria Negriho.

Treba brať do úvahy, že zatiaľ nemáme presvedčivé odpovede na to, ako sú tieto aplikácie účinné. „Nedávna štúdia o 14 aplikáciách na webových stránkach NHS, v ktorých sa hovorí o zvládaní depresie a úzkosti, ukázala, že len štyri z nich obsahovali dáta, ktoré by potvrdili ich účinnosť,“ uvádza Santoro. „Iné štúdie však naznačujú, že niektoré aplikácie skutočne pomáhajú bojovať proti nespavosti, rovnako ako aplikácie na posilnenie pamäte zlepšujú pamäť osobám so schizofréniou. Je to však kvapka v mori, ak uvážime, koľko aplikácií existuje,“ dodáva Santoro.

No celkom sľubné sú niektoré aplikácie zamerané na úpravu životného štýlu. Na výživu a telesné cvičenie či na prevenciu chronických chorôb, ako je cukrovka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychické zdravie #mobilná aplikácia