Skoré vstávanie vraj prispieva k vyššej výkonnosti

"Vstávam každý deň za úsvitu a cítim sa oveľa lepšie." Milovníci skorého vstávania, ktorí sa budia okolo štvrtej či piatej hodiny rannej, tvrdia, že sa cítia oveľa výkonnejšie a že majú pozitívnejší prístup k životu, píše francúzsky týždenník L'Express.

23.06.2016 14:00
debata (1)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, ráno, vstávanie Ilustračné foto.

„V jednom období života som mal príliš veľa práce a úloh. Deň má však len 24 hodín, a tak som ťažko mohol urobiť všetko, čo som potreboval. Niektoré veci som musel stále odkladať. Ale to bolo predtým! Dnes vstávam každý deň veľmi skoro a všetko sa pre mňa zmenilo,“ hovorí kouč a nutričný poradca Abdel Zabat.

Keď chceme byť produktívni, musíme venovať viac času rôznym úlohám a zároveň musíme byť v dobrej fyzickej kondícii, aby sme ich mohli plniť efektívnejšie. Často je však rytmus nášho života obmedzený na cestu do zamestnania, prácu a posteľ. Pre väčšinu ľudí je to realita. Ako si v tomto kolotoči vyčleniť čas na starostlivosť o seba a o našich blízkych? Odpoveď je jednoduchá. Treba zmeniť spôsob života. Skoré prebudenie je tak pre mnohých pilierom zmeny, ktorá umožňuje žiť plnší a efektívnejší život.

Aby sme sa mohli skoro ráno prebudiť, musíme sa predovšetkým vyspať. Keď sa rozhodneme vstávať skoro, znamená to tiež, že musíme chodiť včas na lôžko. Keď zaspíme medzi 21. a 22. hodinou, organizmus regeneruje. Bolo preukázané, že najprínosnejšie hodiny z nočného spánku sú práve tie, ktoré prespíme do polnoci. Ako pri každej zmene v našom živote, musíme postupovať postupne. Môžeme začať tým, že budeme privykať organizmus na to, že vstávame o hodinu alebo o hodinu a pol skôr ako zvyčajne. Potom môžeme pozvoľna dobu nočného spánku znižovať.

Každý si musí zvoliť svoj rytmus, aký mu najlepšie vyhovuje. „Pokiaľ ide o mňa, najviac toho stihnem, keď zaspím pred 22. hodinou a vstávam o štvrtej ráno. Napodiv sa cítim výkonnejšie po týchto šiestich hodinách spánku, ako keď som spal osem hodín,“ uvádza Zabat. „Keď skoro vstanem, začínam deň v pokoji a využívam chvíle, keď ostatní v dome spia. Začínam deň dychovým cvičením. Keď takto detoxikujem svoj organizmus, vypijem šťavu z polovice citróna vo veľkom pohári vlažnej vody. Potom asi 20 až 25 minút cvičím, osprchujem sa a som pripravený,“ popisuje svoje ranné vstávanie.

„Môj pracovný deň sa teda môže začať. Je asi päť hodín ráno a ja sa cítim plný síl, čerstvý a odpočinutý. V dome je pokoj, vtáky spievajú. Dám si pohár teplej vody a kúsok ovocia a posadím sa k pracovnému stolu. Nasledujú dve hodiny intenzívnej práce na mojich projektoch,“ hovorí Abdel Zabat.

„O siedmej hodine ráno, keď sa väčšina ľudí budí, si dám raňajky tvorené predovšetkým sušeným a čerstvým ovocím. Vychutnávam si túto príjemnú chvíľu: už som sa postaral o svoje telo a nie som stresovaný, pretože viem, že som pokročil vo svojich každodenných úlohách. Počas dňa si dám malú prestávku: malá siesta, päť alebo desať minút po obede, mi opäť dodá potrebnú energiu, aby som mohol ďalej pokračovať v práci,“ vysvetľuje.

Je isté, že spôsob, ako strávime ranný čas, ovplyvňuje zvyšok dňa. Skoré vstávanie sa odporúča najmä stresovaným či veľmi zamestnaným osobám. Skoré prebúdzanie znamená prijať iný životný rytmus, ktorý je viac orientovaný na našu spokojnosť. Keď začínate deň v pokoji, máte čas starať sa sami o seba a o svoje telo. Potom máte aj viac času na iných. Ste menej stresovaní, a teda výkonnejší.

Aby ste mohli vstávať za svitania a stopercentne využívať prednosti skorého prebudenia, musíte úplne zmeniť životný štýl: jesť zdravo a starať sa o seba. Budete potom v živote výkonnejší. Budete mať čas na seba a na svojich blízkych. Budete výkonnejší v zamestnaní, nadobudnete pocit, že toho stíhate viac. Budete šťastnejší.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výkonnosť #pozitívne vstávanie #vstávanie #ráno