Corriere della Sera: Je chronické meškanie choroba?

Ak chodí niekto všade pravidelne neskoro, dá sa to označiť za chorobu? V tejto súvislosti sa hovorí o takzvaných CLIPS osobách s chronickým nutkaním chodiť neskoro, a ako vo svojej publikácii uvádza americký vedec a spisovateľ Tim Urban, môže ísť o skutočnú duševnú poruchu, píše taliansky list Corriere della Sera.

24.06.2016 14:00
debata

Urban, ktorý vedie blog s názvom Wait But Why, uvažuje o možnosti patologickej predispozície, ktorá sa týka tej zóny mozgu, kde vzniká nedostatok pozornosti a hyperaktivita a ktorá je zodpovedná za to, že je človek dezorientovaný ak ide o vnímanie času.

Sú ľudia, ktorí neustále žijú s akademickou štvrťhodinkou meškania, akoby ich hodiny boli trvale posunuté o 15 minút späť. Iní nedokážu dodržať žiadny termín: zameškávajú pracovné stretnutia, chodia neskoro k zubárovi, ku kaderníkovi, ale aj na svadbu (svoju vlastnú) či na romantickú večeru vo dvojici.

Na jednej strane tu nepochybne ide o zvyk podceňovať čas nútený k splneniu nejakej úlohy a o tendenciu robiť viac vecí naraz, na druhej strane v prípade veľkých chýb v plánovaní vznikajú hypotézy, že ide takisto o nevedomé dôvody, akoby vždy vznikla akási autosabotáž, alebo ide o zmätenosť vo vnímaní času.

Za tendenciou chodiť neskoro sa skrývajú početné problémy, ktorých si často nie sme ani vedomí. Môžeme to považovať za podvedomú snahu vykoľajiť samého seba a stavať si do cesty prekážky. Ako uvádza Urban, chronické meškanie môže mať pôvod v rovnakej časti mozgu, kde sa vyskytuje porucha pozornosti s hyperaktivitou (HKP), a môže byť považovaná za generický problém patologického nedostatku sebakontroly a skresleného vnímania.

Chronické meškanie však nie je zahrnuté v DSM 5, diagnostickom a štatistickom manuále mentálnych porúch, medzinárodne používané príručke Americkej psychiatrickej spoločnosti pre klasifikáciu a štatistiku mentálnych porúch. Je mnoho expertov, ktorí s vyššie uvedenými hypotézami nesúhlasia a zdôrazňujú, že nezdravý zvyk chodiť všade neskoro nie je patologický.

„Keby bolo meškanie považované za mentálnu poruchu, potom by za ňu mohol byť považovaný aj zvyk nečistiť si nikdy topánky,“ hovorí profesor psychológie na Michiganskej univerzite Richard Nisbett.

Štúdia Sanfranciské štátnej univerzity však poukazuje na určitú súvislosť medzi depresiou a tendenciou nechodiť nikdy včas. Na vzorke dobrovoľníkov vyšlo najavo, že každá piata osoba, ktorá chodila pravidelne neskoro, zároveň trpela depresiami. Diskusia je otvorená, ale ako sa ukázalo, často ide iba o zlozvyk, ktorý se dá ľahko odnaučiť, a ktorý teda nie je duševnou poruchou.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #meškanie #duševné poruchy