Sedem antistresových potravín, ktoré upokoja nervy

Zdravá strava nás trápi v období, kedy prežívame kopec stresu, najmenej. A to je chyba! Dobrou správou každopádne je, že existujú potraviny, ktoré naše nervy upokoja a dodajú nám energiu, ktorá nám chýba.

01.08.2016 06:00
ovsené vločky Foto:
Ovsené vločky sú polysacharid a obsahujú magnézium.
debata (2)

Zvýšená hladina stresového hormónu vedie k zvýšeným hodnotám krvného cukru a cholesterolu, čím sa zvyšuje riziko cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. V dôsledku pôsobenia stresu stúpa aj krvný tlak a chronický stres blokuje trávenie. Aby toho nebolo málo, stresové hormóny tiež spomaľujú imunitný systém a zvyšujú náchylnosť k infekciám rôzneho druhu. „Liečbou“ je vyvážená zdravá strava. Odporúča sa vyhnúť sa sacharidom a výrobkom z bielej múky a namiesto toho zaradiť do jedálnička tieto zdravé pochúťky.

Mlieko

Už naše staré mamky sa spoľahli na teplé mlieko s medom vo chvíľach, keď ich deti ani za svet nemohli zaspať a prehadzovali sa v noci zo strany na stranu. Vitamíny B2 a B12, vzácnosti, ktoré mlieko obsahuje a tiež vysoká dávka proteínu účinkujú rýchlo a spoľahlivo.

Avokádo

Malý zázrak, nielen pri chudnutí. Avokádo chutí, ale zároveň je aj bohaté na vitamíny skupiny B. Špeciálne vitamíny B1, B6 a B12 sú zapojené do nervových funkcií, sú dôležité pri regenerácii a raste nervov. Toto exotické ovocie zaručí schopnosť sústrediť sa a zvyšuje odolnosť voči nervozite.

Ovsené vločky

Sú skutočnou potravou pre nervy, vďaka vitamínu B1, ktorý obsahujú. Ten zabezpečí normálnu funkciu nervového systému. Ukážkovými antistresovými raňajkami je kombinácia ovsených vločiek s orieškami, banánom a ovocím bohatým na vitamín C.

Špenát

Tento druh zeleniny je bohatý na horčík, čo je obzvlášť dôležitá minerálna látka pre nervy a zdravie mozgu. Má anabolické, protizápalové, protikŕčové a stres znižujúce účinky.

Špargľa

Je jedným z hlavných dodávateľov kyseliny listovej, čo je významnou živinou pre mozog. Jej nedostatok môže spôsobiť mozgové dysfunkcie, zmeny nálad, podráždenosť, zábudlivosť a depresie.

Zázvor

Zázvor boduje s počtom éterických olejov, ktoré stimulujú zmysly. Navyše obsahuje vitamín C a cenné minerálne látky ako je horčík, železo a vápnik. A preto sa tiež pyšne zaradil do zoznamu nervovej výživy.

Pomaranče

Kto nemá dosť vitamínu C, toho stres rýchlo oslabí. A pomerne veľa ho obsahuje napríklad pomaranč. Imunitný systém sa poteší. Vitamín C znižuje hladinu kortizolu a krvný tlak. Po jeho konzumácii sa necítime takí vyčerpaní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tlak #imunitný systém #vitamín C #stres #avokádo #nervy #cukor #kortizol