Vyčerpaný organizmus má viac ako polovica Slovákov

Viac ako polovica Slovákov má vyčerpaný alebo veľmi vyčerpaný organizmus. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu na vzorke 852 ľudí z celého Slovenska, ktorý pre zdravotnú poisťovňu Dôvera v júli a auguste 2016 vypracoval Inštitút stresu.

10.10.2016 06:00
stres, depresi,a strach, úzkosť, napätie, práca Foto:
Stres. Znázorniť by sa dal napríklad aj takto.
debata (10)

Ako na tlačovej konferencii, zorganizovanej pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia (10. október), vysvetlil vedúci Inštitútu stresu, Mgr. Karol Kováč, PhD., stres dokáže potláčať činnosť niektorých systémov (imunitný, reprodukčný, tráviaci). Naopak, nižšia miera stresu nie je škodlivá, práve naopak, je povzbudivá, motivuje nás k dosahovaniu vyššej výkonnosti a organizmus sa s ňou vie korektne a rýchlo vysporiadať.

Základné stresové skóre je 50 bodov, pod touto hranicou je stres menší a nad ňou vyšší. Index únavy poukazuje na to, do akej miery je organizmus vyčerpaný. „Problémom pri stresových situáciách je práve to, ak dlho trvajú, alebo sa častokrát opakujú. Vtedy dochádza k vyčerpaniu energetických rezerv, ako aj schopnosti adaptačného mechanizmu. Môže to mať veľmi negatívny vplyv na telesné a duševné zdravie,“ upozornil Kováč.

Ako ďalej spresnil, miera vyčerpanosti sa sleduje indexom únavy, pričom telesný stres predstavuje akékoľvek napätie, bolesť, vyčerpanosť na telesnej úrovni. Psychické stres je zas to, čo nosíme v hlave – sú to problémy v rodine, v partnerskom živote, v práci a medziľudských vzťahoch vo všeobecnosti. Stresová odolnosť je parameter, ktorý nám hovorí o tom, do akej miery a ako efektívne sa dokážeme vysporiadať so stresovými situáciami. „Stresy zažívame všetci. Otázka je, ako dlho si ich v sebe držíme a koľko z nich sa stretne v jednom čase.“

V rámci spomínaného prieskumu sa tento rok odborníci v Inštitúte stresu zamerali na zvýšené parametre. Čo je príčinou toho, že sú zvýšené a aké sú vzťahy medzi jednotlivými stresovými parametrami. Ako kľúčový sa ukázal index únavy. „Zistili sme, že z 852 ľudí má veľmi vyčerpaný organizmus takmer 57 percent. Potom sme to podrobili ďalšej analýze a podľa vekových skupín sme dospeli k názoru, že najvyčerpanejšia je veková skupina 65+, čo sme aj predpokladali. Čo nás ale prekvapilo bolo, že druhou najvyčerpanejšou skupinou sú ľudia vo veku 18–29 rokov.“

Rovnakú metodiku chceli v Inštitúte stresu vidieť aj u stresovej odolnosti. Najlepšie vyšla kategória 18–29 rokov, najhoršie najstaršia skupina, z čoho vyplýva, že so vzrastajúcim vekom stresová odolnosť klesá, organizmus nie je taký adaptabilný ako v mladom veku. Napriek tomu, že najmladšia generácia je druhá najvyčerpanejšia, zároveň má najlepšiu adaptabilitu, čo znamená, že sa dokáže vysporiadať so zmenami a reagovať na záťažové situácie.

Kto má nízky telesný stres, má výbornú kondíciu (žiadne bolesti), normálny telesný stres znamená, že človek niečo pociťuje, ale je to v rámci normy, vysoký je, ak má človek obmedzujúce bolesti a v prípade veľmi vysokého hovoríme v prípade paralyzujúcich stavov. „Veľká väčšina ľudí sa pri veľmi vyčerpanom organizme umiestňuje vo vysokom až veľmi vysokom telesnom strese, čo je pre nás fascinujúci výsledok, pretože sa nám podarilo zistiť, že na vyčerpanosti organizmu sa priamo podieľa telesný stav. Ak ma niečo bolí, znižuje to kvalitu môjho života,“ spresnil K. Kováč a dodal, že keď je človek v dobrej kondícii v indexe únavy, v rámci vysokého až veľmi vysokého telesného stresu sa nenachádza.

Výsledkom skúmania je nasledovné: Čím vyčerpanejší je organizmus, tým vyšší telesný stres zažíva. Alebo naopak: Čím väčšie bolesti prežívame, tým nižšiu máme kondíciu organizmu. Čím sme vyčerpanejší, tým horšie znášame stresy a záťaže. Veľa stresu v organizme má negatívny vplyv na zvýšenie priemernej tepovej frekvencie. Kým ženský priemer sa pohybuje okolo 70, pri veľmi vyčerpanom organizme možno namerať hodnotu cez 80 bodov.

Karol Kováč odporúča: „V rámci psychohygieny odporúčame zamerať sa na aktivity, ktoré organizmu pomáhajú vrátiť sa do rovnováhy. U každého z nás funguje niečo iné, vo všeobecnosti pomáhajú masáže, rôzne pohybové aktivity, relaxačné a meditačné techniky, pričom významný podiel má kvalitný spánok, sauna a kvalitné medziľudské vzťahy. Svojim klientom odporúčam, aby sa snažili o rovnováhu. Ak prežívate extrémne stresové, vyčerpávajúce obdobia, musíte sa starať o extrémnu ventiláciu. Ak to budete zanedbávať, onedlho sa to prejaví na vyčerpanosti organizmu, buď v psychickej alebo somatickej oblasti.“

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #únava #stres #rovnováha #záťaž #vyčerpanosť #psychohygiena