Ako zabojovať proti jesennému blues? Aj týmito potravinami!

Dni sú kratšie, pochmúrnejšie, cítime sa unavení, depresívni, bez nálady a sme demotivovaní. Viete o tom, že existujú potraviny, po ktorých sa práve na jeseň oplatí spoľahnúť, pretože pozitívne vplývajú na našu náladu?

12.10.2016 06:00
ryby Foto:
Jedzte ryby. Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, najplodnejšie v tomto smere sú losos a makrela.
debata

Obzvlášť nás robia šťastnými potraviny, ktoré obsahujú aromatickú aminokyselinu tryptofán, čo je základná látka pre tvorbu sérotonínu, ktorý má upokojujúce účinky. Tu je desať tip-top budičov, ktoré nás udržia v „čulom“ stave.

Čerstvé ovocie a zelenina

Vitamíny podporujú dobrú náladu, a práve preto sa ovocie so zeleninou umiestňujú na prvom mieste v tomto jesennom rebríčku. Šťastnými nás spraví predovšetkým konzumácia týchto ovocných druhov: ananás, banány a slivky (obsahujú chvályhodné množstvo tryptofánu). Kombinujte, fantazírujte. Banánové smoothie, ovocný šalát, ktorému nemôže chýbať ananás, či slivkový kompót by sa mali na vašom tanieri v jesenných mesiacoch objavovať oveľa častejšie. Z hríbov vyhrávajú predovšetkým šampiňóny. Obsahujú veľa vitamínu D a selén, čo dobre vplýva proti depresiám, strachu a únave.

Čokoláda

Platí vzácne a chutné pravidlo: Trochu tmavej čokolády denne a naša nálada je pozdvihnutá. Áno, aj čokoláda nás robí šťastnými, avšak pred mliečnou treba uprednostňovať tmavú, tzv. horkú. Tá totiž obsahuje veľa antioxidantov a tryptofán. Znižuje tiež hladinu stresu a chuť na sladké, po ktorej častokrát netúžime.

Ryby

Ryby patria do kategórie „potraviny proti zlej nálade“. Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, najplodnejšie v tomto smere sú azda losos a makrela. Vegetariáni a vegáni nájdu alternatívu v orieškoch, ľanových semienkach a olivovom oleji. Vedci dokonca v súčasnosti skúmajú vplyv omega-3 mastných kyselín na liečenie depresie.

Celozrnné produkty

Kto staví na celozrnné potraviny (cestoviny, chlieb) a hnedú ryžu, zaistí si nielen vyváženú stravu, ale aj dobrú náladu. Vymenované potraviny sú skutočnými bombami obsahujúcimi vitamíny skupiny B, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi len pomaly.

Pikantné korenie

Veľa hormónov šťastia vylučuje aj čili, čierne korenie a štipľavá paprika. Použite ich ako korenie do jedla, zabezpečujú duševnú pohodu.

Sušené ovocie

Sušené datle, figy či jabĺčka sú ukážkovou desiatou. Tryptofán a horčík patria k ich dôležitým zložkám.

Jogurt

Dobrý pre črevnú flóru, jeho konzumácia je užitočná pre fyzickú aj duševnú pohodu.

Kofeín

Aj vďaka čiernej káve, zelenému a čiernemu čaju možno zabojovať proti únave a zlej nálade. Kofeín, ktorý tieto nápoje obsahujú, je dobrý pre metabolizmus, srdce a nervy a znižuje hladinu stresu.

Syr, oriešky a strukoviny

Ak sa cítite „na pokraji nervového zrútenia“, pomôže vám hrsť kešu orieškov, alebo krajec chleba s hermelínom. Dobrú, resp. lepšiu náladu získame aj po konzumácii šošovice, parmezánu a kuracieho či hovädzieho mäsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #depresia #sérotonín #únava #pokoj #dobrá nálada #tryptofán