Migréna môže byť aj ručnou brzdou preťažovania

Migrenici trpia a sú zúfalí. Na bolesť hlavy nič neúčinkuje, zdá sa, že nič nepomáha. A záchvaty prichádzajú často. Spúšťačov je veľa. Hormóny, črevné baktérie aj stres. Toto sú najnovšie poznatky.

06.12.2016 06:00
migréna Foto:
Migrénu pozná aj malé percento mužov, je však doménou žien.
debata

V hlave to bolestivo bubnuje, častokrát len na jednej strane. Svetlo a zvuk sú takmer neznesiteľné, k tomu sa pridruží nevoľnosť, dokonca aj zvracanie. Záchvaty migrény sa týkajú predovšetkým žien, malé percento tvoria aj muži. Tí šťastnejší majú migrénu raz-dvakrát do roka, ale sú aj takí, ktorí s ňou bojujú viackrát do mesiaca. Presným príčinám a čo sa pri migréne deje v mozgu, vedci ešte stále dobre nerozumejú. Rolu zohráva genetika, ale ani to nie je pravidlom. Relatívne novou informáciou v tejto oblasti je súvislosť čreva a jeho bakteriálnej flóry. Veľký vplyv má aj hormonálna situácia. Príčinou neznesiteľnej bolesti hlavy môže byť aj stres.

Nejasné príčiny

Vieme, čo sa deje pri migréne: Mozog náhle uvoľní veľa chemických látok, predovšetkým veľké množstvo sérotonínu, ktorý je vlastne známy ako hormón šťastia. Týmto vyplavením sa zhorší krvný obeh, čo spustí reťazovú reakciu. Okrem iného, aj receptory bolesti sú citlivejšie. Spúšťače sú pomerne dobre známe. „Spúšťač je ako prvý kameň v dlhej rade domino kameňov. Keď padne, spustí sa proces,“ vysvetlil rakúsky lekár, špecialista na migrénu a autor Dr. Ulrich Selz v knihe „Migräne Ade!“ (Zbohom, migréna). Opísal tiež nové poznatky a spísal aj lavínu možných spúšťačov ako sú zmeny v každodennom živote, nedostatok spánku, priveľa alkoholu, hluk, pracovný alebo súkromný stres a fyzické či psychické vyčerpanie. Aj zmeny počasia, určité lieky a isté potraviny môžu podporiť migrénu. Časté sú aj hormonálne výkyvy. „Často sa typická bolesť hlavy dostaví prvýkrát v puberte. A veľa žien to zažíva v určitom bode menštruačného cyklu, pričom vôbec to nemusí byť pred menštruáciou,“ povedal Dr. Selz a vyzval tiež ženy, aby boli pri užívaní antikoncepcie opatrné. „Niektorým pacientkam spočiatku pomáha, ale z dlhodobého hľadiska nemá žiaden pozitívny účinok, práve naopak.“

Úľavu sľubujú…

Úľavu pri akútnom záchvate sľubujú dva druhy liekov od bolesti: Tie zo skupiny triptánov a nesteroidné antireumatiká. Pomáha aj akupunktúra, tepelná terapia, masáže alebo osteopatia, keďže často bývajú spúšťačmi napätia pohybového aparátu. V súčasnosti sa skúma, aký vplyv má na migrénu črevo.

Laktóza a histamín

To, že určité potraviny spôsobujú záchvaty migrény, vedia všetci postihnutí. Selz sa zmienil o tom, že často migrénu spúšťa neznášanlivosť laktózy alebo histamínová intolerancia. Veľmi si pomôžeme, ak sa určitým potravinám budeme vyhýbať.

Črevo – sídlo imunitného systému

Čím viac skúšame imunitný systém zlou stravou, konzumujeme polotovary, potraviny z bielej múky a cukru, tým viac ho oslabujeme. Črevnú flóru napádajú aj infekčné ochorenia, permanentný stres, alebo časté užívanie antibiotík. Podľa toho, ktoré baktérie v mikrobióme chýbajú, môžeme určiť príčinu jednej alebo inej choroby. Pri migréne chýbajú tie, čo produkujú kyselinu maslovú.

Prečistenie hrubého čreva

Najlepšou pomocou je profesionálne prečistenie čreva a trojtýždňová detoxikácia prostredníctvom zásaditej stravy. V praxi to znamená celkom „vysadiť“ alkohol, cukor, mäso, ryby a mliečne produkty. Namiesto toho príde na tanier kopec zelenej zeleniny, zemiaky, ostré a horké rastlinné látky, celozrnné produkty, strukoviny a vysoko kvalitné rastlinné oleje.

Stres ako spúšťač

Migrénu nemusia spustiť len telesné faktory, do úvahy prichádza aj psychický stres. Imunitný systém môže oslabiť aj nespracovaný hnev. Premýšľajte o tom, kedy k bolesti hlavy prvýkrát prišlo a čo jej predchádzalo. Dôležitou otázkou tiež je, či si doprajete potrebné prestávky, alebo idete bez pauzy na plné obrátky. Migréna môže byť totiž aj ručnou brzdou preťažovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #sérotonín #antibiotiká #stres #migréna #bolesť hlavy #črevo #laktóza